Spory Matoviča so Sulíkom politikov z SaS aj OĽaNO už unavujú

krivan-3400520_1920 Brat Simpson s textom o Igorovi Matovičovi, obrázok z FB účtu Richarda Sulíka. Foto: Facebook

Dlhotrvajúce ostré výmeny názorov medzi premiérom Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom sú zrejme vecou, ktorá drží už len dvojicu menovaných a pár straníkov. Ostatní politici z SaS aj OĽaNO chcú mať skôr priestor na spoluprácu a spory medzi svojimi lídrami riešiť nechcú.

Minuloročná škriepka medzi Matovičom (OĽaNO) a Sulíkom (SaS) o nákup antigénových (AG) testov prerástla aj do nového roka. Predseda vlády na pondelkovej (11.1.) tlačovke opäť obvinil ministra hospodárstva z neschopnosti pri nákupe AG testov. Tým, že Sulík nákup zdržal, spôsobil podľa Matoviča smrť 4 300 ľudí a ekonomické škody vo výške jednej miliardy eur. Premiér tak v podstate obvinil ministra zo zabitia tisícok ľudí.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) na Slovensku podľahlo novému typu koronavírusu doposiaľ viac ako 3-tisíc ľudí. Ide o údaje aktualizované 11. januára, teda v deň, keď premiér oznámil, že plánuje plošné testovanie regiónov každý týždeň a obvinil Sulíka zo smrti ľudí, ktorí ochoreniu ešte ani nepodľahli.

Nákup AG testov na ochorenie COVID-19 sa podľa rezortu hospodárstva zdržal preto, že v zadaní od ministerstva zdravotníctva bola uvedená podmienka, ktorú žiaden test na trhu nespĺňal. Tie, čo Sulíkov rezort nakoniec zadovážil, aj keď so zdržaním a v menšom počte ako sa očakávalo, označil premiér za „šmejd“. Podľa ministra hospodárstva však ide o rovnaké testy, aké boli použité pri prvom plošnom testovaní vlani na jeseň, ktoré v boji proti pandémii doposiaľ dáva Matovič za vzor.

Politici a Simpsonovci

Líder SaS po Matovičovej pondelkovej tlačovke uverejnil na Facebooku upravený obrázok z úvodnej zvučky známeho animovaného seriálu Simpsonovci, na ktorom Bart na tabuľu opakovane píše: „Nehnevám sa na Igora, to Slovensku nepomôže.“

Premiérova reakcia na Sulíkov status s Bartom Simpsonom na seba nenechala dlho čakať a Matovič odpovedal úplne rovnakým obrázkom, len s iným textom. Ide o pokus o „básničku“, ktorý mal premiérovi podľa jeho vlastných slov poslať akýsi Mišo. K obrázku Matovič len v krátkosti píše: „Keď život človeka nie je Exel.“ Premiér zrejme myslel Excel, keďže Sulíka občas prezývajú pán Excel, pre jeho známu záľubu v tabuľkách.

Koaliční politici spory nechcú

Výmeny názorov medzi Sulíkom a Matovičom, ktoré by sa už po použití kresleného seriálu na vzájomné podpichovanie dali pokojne označiť za detinské, nie sú politikom z OĽaNO a SaS práve po chuti, aj keď sa našli aj takí, ktorí si neodpustili adresovať ministrovi hospodárstva výzvu na odchod z funkcie po vzore svojho lídra.

K výzve na odstúpenie Sulíka z funkcie ministra hospodárstva, ktorú mu Matovič adresoval ešte koncom minulého roka sa po novom roku pridal aj europoslanec Peter Pollák (OĽaNO).

Najďalej však v útokoch na SaS zatiaľ zašiel poslanec parlamentu Juraj Gyimesi (OĽaNO), ktorý v podstate vyzval sulíkovcov na odchod z koalície. Poslanec uviedol, že „SaS nerobí v koalícii dobrú krv a mala by prehodnotiť svoje ďalšie pôsobenie v nej.“

Gyimesi obvinil ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS) a jeho štátneho tajomníka Martina Klusa (SaS) z „hlúpeho nacionalizmu“ za to, že už pri tvorbe programového vyhlásenia vlády boli ostro proti zmene zákona o štátnom občianstve.

Psí hlas do neba nedôjde

Na spory Sulíka s Matovičom a osobné útoky voči svojej osobe Klus v reakcii pre Štandard uviedol, že tieto veci síce registruje, ale radšej ignoruje. „Ak má niekto konkrétny problém v rámci koalície, mal by sa ho v prvom rade pokúšať riešiť neverejne. Toto sa bohužiaľ viacerým kolegom z OĽaNO nedarí,“ v krátkosti skonštatoval tajomník ministerstva zahraničných vecí.

V podobnom duchu sa vyjadril aj Klusov stranícky kolega, poslanec Peter Osuský (SaS). Ten pre Štandard povedal, že SaS z vládnej koalície neodíde. „To, čo si myslia dvaja poslanci, nech už to sú akýkoľvek poslanci, je niečo o čom, by som ľudovým príslovím povedal, že psí hlas do neba nedôjde. Na to, aby SaS odišla sú dvaja poslanci príliš malí havkovia, aby mohli niečo docieliť,“ uviedol Osuský.

Poslanci OĽaNO spory so SaS nechcú

Poslanec Peter Kremský (OĽaNO), ktorý predsedá parlamentnému výboru pre hospodárske záležitosti hovorí, že koaličná zmluva aj koalícia ako taká funguje. „Nerád by som niekoho vyzýval na odchod alebo niečo podobné. Pre nás je dôležité, aby vláda fungovala a aby si každý z ministrov robil svoju prácu tak ako má,“ povedal pre Štandard.

Kremský dodal, že zvolal mimoriadny výbor, na ktorý poslanci pozvali predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Jána Rudolfa aj ministra hospodárstva, pod ktorého hmotné rezervy patria. Situáciu v úrade predseda parlamentného výboru označil pre hospodárske záležitosti za strašidelnú. SŠHR si podľa Kremského neplnili svoje povinnosti a nie úplne pravdivo informovali o tom, aká je skutočná situácia.

„Ak bude taká situácia, že SŠHR nefungujú, tak vyzveme pána ministra, aby vymenil ich šéfa, ale politicky nebudem na nič tlačiť,“ uviedol Kremský pre Štandard. Na otázku, či v prípade veľkých pochybení predsa len vyzve Sulíka na odchod z ministerského kresla, poslanec hnutia OĽaNO uviedol, že jedine ak by na to videl nejaký závažný dôvod. „Na to sú členovia vlády, aby si riešili situáciu vo vláde, ja nie som členom vlády, to je úloha premiéra, aby riadil vládu,“ dodal.

Ani predsedníčka Kresťanskej únie (KÚ) a členka poslaneckého klubu OĽaNO Anna Záborská si nemyslí, že by mal Sulík z funkcie odísť. „Slovensko čelí v súčasnosti najväčšej kríze v ére našej samostatnosti. Dnes naša vlasť potrebuje jednotu vo vláde, nie rozkol,“ uviedla v reakcii pre Štandard.

Záborská si nemyslí, že by odchod Sulíka z funkcie či SaS z vládnej koalície pomohol zvládnuť pandémiu lepšie a s menšími stratami na životoch. Inšpiráciu treba podľa poslankyne hľadať v zahraničí.

„Keď sa pozriem ako zvládajú túto krízu iné štáty, vidím mnohé chyby, ale zároveň pozorujem, že tam, kde si politici našli k sebe cestu napriek mnohým odlišnostiam, ľudia lepšie prijímajú často ťažké rozhodnutia a dodržujú pravidlá. Toto Slovensko potrebuje. Politici musia ísť príkladom a ukázať, že sa vedia dohodnúť, vedia sa jasne postaviť za dobro krajiny. Cieľ máme predsa rovnaký – čo najrýchlejšie poraziť pandémiu, zachrániť čo najviac chorých a obnoviť prosperitu Slovenska,“ dodala Záborská.

Podobne ako jeho stranícki kolegovia sa na spory medzi lídrami SaS a OĽaNO pozerá aj podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). Ten pripomenul, že premiér jasne povedal, že ministra hospodárstva sám neodvolá a Sulík zase povedal, že po výzve neodstúpi. „Tým je táto téma pre mňa uzavretá a akýkoľvek ďalší komentár by bol zbytočný. Som za to, aby štvorkoalícia pokračovala a plnila vládny program, ktorý získal dôveru parlamentu,“ uviedol Grendel pre Štandard.


Ďalšie články