Českí fanúšikovia si na MS priniesli ukrajinskú vlajku. Fínski usporiadatelia ju odstránili

Ukrajinská vlajka na MS Ukrajinská vlajka počas zápasu Česko vs Nórsko zdroj: Petr Nitsche twitter

Skupina českých fanúšikov si so sebou počas sobotňajšieho hokejového duelu medzi Českom a Nórskom priniesla ukrajinskú vlajku. Usporiadatelia ju však po chvíli odstránili. Na šampionáte sú podľa nich povolené len vlajky zúčastnených krajín.

Českí fanúšikovia chceli vyvesením ukrajinskej vlajky na zábradlie vyjadriť podporu napadnutej krajine. Popri ukrajinskej vlajke pred seba umiestnili aj dve české s nápismi: „Bež domov, Ivan – 1968,” ktorá odkazovala na inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, a „Čaká ťa Nataša – 2022,” ktorá zas signalizovala stále prebiehajúcu ruskú inváziu na Ukrajine.

Ukrajinská vlajka však v hľadisku dlho neostala. Fínski usporiadatelia ju totiž odstránili. „Päť minút tam vydržala. Potom nám ju bez vysvetlenia zložili,“ vyjadril sa jeden z fanúšikov pre portál iDnes.cz.

Vlajky sú pritom podľa fanúšikovskej príručky na zápasoch povolené, pokiaľ „neobsahujú znevažujúce poznámky či slová urážajúce ľudské práva alebo propagujú nenávisť alebo násilie”. 

Háčik je ale v tom, že fanúšikovi si podľa šéfky tlačového oddelenia Janiny Haapaniemiovej môžu priniesť len vlajku svojho tímu, respektíve len tímu, ktorý sa šampionátu účastní. 

IIHF a vylúčenie Ruska a Bieloruska

Rusko, tradičná hokejová veľmoc, sa spolu s Bieloruskom na tohtoročných majstrovstvách zúčastniť nemohli. Dôvodom je ruská invázia. Ako prvý o tom rozhodol hostiteľský Fínsky hokejový zväz a neskôr verdikt potvrdila aj samotná Medzinárodná hokejová federácia (IIHF).

IIHF však bola vo svojich vyjadreniach voči Rusku pomerne zdržanlivá. Namiesto termínov vojna a invázia používala napríklad formuláciu „udalosti posledných dní“. Samotné vylúčenie Ruska a Bieloruska pritom oznámila až 19. marca, takmer mesiac po začatí útoku.

Ruský tím by však ani za normálnych okolností nemohol hrať pod svojou vlajkou, ale pod vlajkou olympijskou. Dôvodom sú početné dopingové kauzy ruských športovcov. Ruskí reprezentanti pod olympijskou vlajkou súťažili napríklad aj počas tohtoročných olympijských hier v Pekingu.

Ukrajina a hokej

Ukrajina sa síce neúčastní majstrovstiev sveta, avšak pravidelne hráva v súťažiach, ktoré sú v medzinárodnej hokejovej hierarchii nižšie. Tento rok odohral ukrajinský národný tím šampionát 1-B divízie v Poľsku, ktorý je v postavení treťou najvyššou súťažou. Ukrajinci skončili s bilanciou dvoch výhier a dvoch prehier na treťom, nepostupovom mieste.


Ďalšie články