Rusi zakázali vstup na svoje územie aj trom mŕtvym politikom vrátane Johna McCaina

281451875_4949756418469222_3506530632745702819_n John McCain na Majdane. Zdroj: The Guardian YouTube

Rusko zverejnilo zoznam amerických občanov, ktorým zakazuje vstup na svoje územie. Ide o reakciu na americké sankcie. Medzi týmito osobami sa nachádzajú bývalí aj súčasní vládni predstavitelia, novinári, herci či dokonca aj zosnulí politici.

V rámci reakcie na americké sankcie zverejnilo ruské ministerstvo zahraničných vecí rozsiahly zoznam 963 amerických občanov, ktorým zakazuje vstup na územie Ruskej federácie. Na zozname sa ocitli významní predstavitelia bývalej aj súčasnej vládnej garnitúry, kongresmani, senátori či novinári.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uvádza, že „ruské protisankcie sú vynútené a ich cieľom je prinútiť vládnuci americký režim, ktorý sa snaží vnútiť zvyšku sveta neokoloniálny svetový poriadok založený na ich pravidlách, aby zmenil svoje správanie a uznal nové geopolitické skutočnosti”.

Mike Pompeo či Morgan Freeman

Rusko už v apríli zakázalo vstup napríklad výkonnému riaditeľovi spoločnosti Meta Markovi Zuckerbergovi, viceprezidentke Spojených štátov Kamale Harrisovej alebo šéfovi Bank of America Brianovi Moynihanovi. Popri nich sa teraz na zozname ocitol bývalý minister zahraničných vecí počas administratívy Donalda Trumpa Mike Pompeo.

Sankciám sa nevyhla ani hollywoodska hviezda Morgan Freeman a herec a filmový producent Rob Reiner. Reiner sa spolupodieľal na vytvorení skupiny, ktorej cieľom bolo vyšetrovať a poukazovať na údajné zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Freeman účinkoval v jednom z propagačných videí na stránke.

Zosnulý senátor McCain

Rusi však na svoj zoznam kuriózne zaradili aj trojicu už zosnulých politikov, konkrétne bývalého demokratického senátora Harryho Reida či jeho bývalých republikánskych náprotivkov Orrina Hatcha a Johna McCaina.

McCain, ktorý v roku 2008 neúspešne kandidoval na prezidenta a patril medzi najväčších „vojenských jastrabov“, zomrel v roku 2018 na mozgový nádor. McCain vystúpil v Kyjeve počas protestov na Majdane, ktoré vyústili do štátneho prevratu na Ukrajine a následnej anexie Krymu Ruskom.

Počas svojho príhovoru protestujúcim adresoval „podporu suverénneho práva Ukrajiny slobodne a nezávisle určovať svoj osud”. Následne dodal, že osud, ktorý Ukrajina hľadá, leží v Európe.


Ďalšie články