Video: Nemecko zasiahli najmenej dve tornáda, zranili sa desiatky ľudí

Na západe Nemecka pravdepodobne vyèíòalo tornádo, spôsobilo ve¾ké škody Hasič kráča okolo zničeného auta po pravdepodobnom vyčíňaní tornáda v nemeckom Lippstadte. Foto: TASR/AP

Nemeckom sa v piatok prehnali najmenej dve tornáda, ktoré napáchali najväčšie škody v mestách Paderborn a Lippstadt. Extrémne silné búrky hlásia aj naši západní susedia.

Západonemeckým mestom Paderborn sa v piatok prehnalo tornádo. Miestne úrady hlásia najmenej 40 zranených, z toho desať vážne. Podozrenie na tornádo hlásil aj hasičský zbor v neďalekom meste Lippstadt, kde silný vietor napáchal obrovské materiálne škody, zrútil aj vrchnú časť veže kostola. Zranených či obete z tejto lokality doposiaľ nehlásili. Informuje o tom agentúra DPA.

https://twitter.com/manaf12hassan/status/1527723204294361091

Počas piatkovej búrky sa Paderbornom prehnalo tornádo smerujúce zo západu na východ, uviedla miestna polícia. Silný vietor strhol strechy budov v miestnom priemyselnom parku a spôsobil aj ďalšie škody. Pre popadané stromy bola uzavretá železničná trať medzi Paderbornom a obcou Altenbenken, uviedol hovorca železníc.

Hovorca ministerstva vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko uviedol, že okrem Paderbornu a Lippstadtu nie sú známe žiadne ďalšie podobne zasiahnuté miesta.

Búrky sa z Nemecka presúvajú aj k našim západným susedom. Cez Českú republiku od západu prechádza pásmo veľmi silných až extrémnych búrok s prívalovými zrážkami, silným nárazovým vetrom a krupobitím. Českí meteorológovia varovali, že vietor môže dosiahnuť rýchlosť približne 110 kilometrov za hodinu a môžu padať krúpy s priemerom štyri centimetre.

(tasr, sak, cpn)


Ďalšie články