Dvaja ozbrojení vojaci a ôsmi civilisti. Objavili sa videá, ktoré majú svedčiť o vine Rusov za Buču

twitter Foto: Twitter

Redakcia denníka New York Times získala nové kamerové záznamy, ktoré majú preukazovať zodpovednosť režimu Vladimira Putina za masaker stoviek civilistov v Buči. Ruská vláda ich odmietla komentovať.

Dôkazy o zodpovednosti Ruska za masaker v Buči znovu naberajú na sile. Americkému denníku New York Times sa totiž podarilo získať lokálne videozáznamy, ktoré môžu predchádzať poprave niekoľkých civilistov na tomto predmestí Kyjeva.

Na prvom niekoľkosekundovom videu nižšie sú na bezpečnostnej kamere vidieť ruskí výsadkári pri tom, ako vedú s namierenými zbraňami niekoľko mužov ulicou Buče. Ôsmi ukrajinskí zajatci sú prikrčení a navzájom sa zozadu držia. Priame zábery streľby však na záznamoch nevidno.

Ďalšie video zhotovil miestny obyvateľ. „Rukojemníci tam ležia, oproti plotu,“ hovorí autor záznamu, na ktorom vojaci donútili zajatcov zaľahnúť na zem vrátane jedného muža v dobre rozoznateľnej žiarivo modrej mikine. Jeho mŕtvola sa neskôr objavila na iných záberoch z dronu.

O tom, čo sa dialo ďalej, vypovedá pre New York Times niekoľko miestnych. Vojaci podľa nich týchto mužov vzali 4. marca za neďalekú kancelársku budovu, ktorú Rusi ovládli a urobili z nej svoju dočasnú základňu. Následne sa ozvali výstrely a zajatci sa údajne už nevrátili.

Aj fotografie týchto zastrelených mužov, z ktorých mali niektorí zviazané ruky, neskôr vzbudili obrovskú medzinárodnú pozornosť. Civilisti pracovali v neďalekej továrni alebo ako zamestnanci samoobsluhy.

Ruské rezorty zahraničných vecí a obrany zistenia amerického periodika, ktorého redaktori strávili na mieste niekoľko týždňov, nekomentovali. Kremeľ však systematicky popiera, že by sa jeho armáda v rámci takzvanej „špeciálnej vojenskej operácie“ dopúšťala páchania vojnových zločinov.

Foto: TASR/AP

Nové videá zďaleka nie sú jediné

Nepriamych dôkazov, ktoré hrajú v neprospech Ruska, je za ostatné týždne hneď niekoľko. Jedným z prvých boli družicové snímky, podľa ktorých ležali zastrelení civilisti na uliciach Buče niekoľko týždňov od doby, keď ju mali pod kontrolou práve okupačné jednotky.

O tom, že zodpovednosť za masaker zrejme leží na pleciach prezidenta Vladimira Putina, svedčí aj obsah samotných ruských médií. Moskva tvrdila, že vojakov z oblasti stiahla už v stredu 30. marca. Lenže ešte v piatok 1. apríla ruská armádna televízia Zvezda informovala, že jednotky „čistia oblasť“ Hostomel – Buča – Ozera.

Spomenúť možno aj komunikáciu, ktorú zachytila Nemecká spravodajská služba (BND) a následne predložila v parlamente. Ruskí vojaci sa v nej majú cez vysielačky rozprávať o tom, že zabili civilistov v Buči. V jednej komunikácii vojak diskutuje o zostrelení niekoho z bicykla. Jedno telo ležiace vedľa bicykla bolo na mieste odfotografované a snímka je z médií známa.

Relevantné priame či nepriame dôkazy, ktoré by napovedali scenáru, že za vojnové zločiny v Buči je zodpovedná ukrajinská strana, prípadne niektorá z tretích krajín, v súčasnosti neexistujú.

Foto: TASR/AP

Ukrajinci žiadajú Norimberg 2.0

Po stiahnutí ruských síl sa v tejto lokalite našlo viac ako 400 tiel zabitých civilistov. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa vyslovil za to, aby sa ruské jednotky zodpovedné za zabíjanie civilistov v mestách a obciach Kyjevskej oblasti zodpovedali pred súdom podobným norimberskému tribunálu.

Dianie v Buči unisono odsúdili viacerí svetoví lídri a slovenský premiér Eduard Heger ju navštívil začiatkom apríla. „Zdevastované mesto a desiatky mŕtvych civilistov, ktorí boli zavraždení krutým spôsobom. Videl som aj masové hroby a vôbec nebudem preháňať, ak poviem, že tento pohľad mnou hlboko otriasol,“ napísal šéf ministerského kabinetu.


Ďalšie články