Ty si jeden mizerný minister financií, reagoval na Matoviča koaličný poslanec. Protiinflačný balíček vyvoláva vášne

Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: TASR/Jakub Kotian

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v piatok v pléne Národnej rady (NR) SR navrhol stiahnuť z rokovania protiinflačnú pomoc, poctivo ju pripraviť a nechať prejsť riadnym legislatívnym procesom. Daňový bonus na dieťa by mal byť podľa neho naviazaný na nezdaniteľné minimum. Tvrdí, že v súčasnosti bonus dostanú aj bohatí, ktorí ho nepotrebujú.

Sulík skonštatoval, že na všetky deti v rodine by sa nemal uplatňovať rovnaký daňový bonus. „Štát nemusí prvé dieťa tak podporovať ako tretie,“ dodal. Najviac v záujme štátu podľa neho je, aby rodiny mali tretie dieťa, na to by sa podľa neho malo platiť najviac. Tvrdí, že daňový bonus by mal následne od ďalšieho dieťaťa klesať.

„Keby sme to chceli robiť poriadne, tak daňový bonus na dieťa naviažeme na nezdaniteľné minimum,“ poznamenal Sulík, podľa ktorého by bohatí nemali dostať nič. Odstupňované by podľa neho mali byť aj prídavky na deti, a to tak, aby ich nedostávali aj bohatí ľudia. V súvislosti s voľnočasovými poukazmi uviedol, že zákon je zle napísaný a nevykonateľný.

Návrh mal podľa neho posúdiť Útvar hodnoty za peniaze. Podotkol, že ide o veľmi pochybne kryté výdavky. Opätovne kritizoval, že sa majú zobrať prostriedky obciam. Vyzval na stiahnutie návrhu. Mal by sa podľa neho predložiť do parlamentu v riadnom legislatívnom procese.

https://standard.sk/208020/matovic-a-konflikt-o-rodinny-balicek-migrena-z-ktorej-moze-byt-gangrena/

SaS balíček nepodporí

Poslanci Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) v parlamente pri hlasovaní nepodporia výraznejšie zvýšenie prídavkov na deti, daňového bonusu a zavedenie nového príspevku na voľnočasové aktivity detí. Na tlačovej besede to vo štvrtok povedal predseda finančného výboru NR SR za SaS Marián Viskupič. Liberáli majú podľa neho výhrady k tomu, že tieto opatrenia má parlament prijímať v skrátenom legislatívnom konaní a kritizujú aj to, že vyšší daňový bonus na dieťa berie peniaze samosprávam a pomáha viac bohatým rodičom.

„Chceme apelovať na poslancov, aby nehlasovali za tieto opatrenia,“ povedal Viskupič. Zopakoval, že strana SaS je za pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. „Igor Matovič rozdáva aj bohatým, ktorí to nepotrebujú,“ tvrdí. Matovič podľa neho nevie efektívne hospodáriť a rozhádzal už stovky miliónov eur. Výraznejšie zvýšenie daňového bonusu podľa šéfa finančného výboru povedie k vyšším miestnym daniam, ktoré od občanov inkasujú samosprávy.

Liberáli sú aj proti vyššiemu zdaneniu spoločnosti Slovnaft. „Ak prejde v prvom čítaní vyššia daň na ruskú ropu, sme pripravení predstaviť našim koaličným partnerom naše návrhy na zníženie iných daní,“ tvrdí Viskupič. Ak tieto návrhy liberálom neprejdú, vyššie zdanenie ruskej ropy chcú vetovať. Ako doplnil predseda SaS Richard Sulík, medzi návrhmi na zníženie iných daní môže byť návrh na zníženie dane z pridanej hodnoty alebo spotrebnej dane na benzín a naftu.

Matovič: Sulík povedal najväčšiu podlosť v politike

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) reagoval na parlamentné vystúpenie Sulíka s tým, že osobne viedol 14 rokovaní s SaS o pomoci rodinám. Tvrdí, že SaS tento návrh urobila nekrytým. „Pre nás rodina hodnota je,“ zdôraznil. Hlasovanie o protiinflačnej pomoci je podľa neho „zápasom o charakter štátu“. „Ste najväčšia chyba, čo sa týka sociálneho cítenia tejto vlády,“ adresoval Matovič poslancom SaS.

Vyzývať poslancov, aby nehlasovali za pomoc rodinám, lebo by sa ich to mohlo dotknúť tým, že by mali nižšie platy, to bola najväčšia podlosť, aká zaznela v politike, zdôraznil ďalej Matovič v reakcii na parlamentné vystúpenie Sulíka k návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa.

Ako uviedol Matovič, keď táto veta zaznela, tak si povedal, že musí vystúpiť. Podľa neho sa takto nevyjadrovali v minulosti ani Robert Fico (Smer), Peter Pellegrini (Hlas) alebo Marian Kotleba (ĽSNS).

„Ty si jeden mizerný minister financií,“ reagoval na Matoviča poslanec Peter Cmorej (SaS). Podľa neho Matovičove osobné nápady vyšli štát na 800 miliónov eur. Ako príklad Cmorej spomenul očkovaciu lotériu.

https://standard.sk/207914/matovicov-balicek-sa-prerokuje-v-skratenom-konani-sef-olano-veri-ze-prorodinna-koalicia-vydrzi/

Beluský: ĽSNS rokuje s Matovičom o podpore rodín

Strana Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) rokuje s ministrom financií Matovičom o podpore vládneho návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Na tlačovej besede to v piatok povedal poslanec a podpredseda ĽSNS Martin Beluský. Podľa neho strana zákon v súčasnom znení nepodporí, požaduje do návrhu zapracovať zmeny.

Beluský hovorí, že je čas na rokovania, pretože parlamentná schôdza bude pokračovať aj na budúci týždeň. Poslanci ĽSNS vo štvrtok 19. mája hlasovali za to, aby sa o zákone rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní.

„Súhlasíme s myšlienkou a s tým, aby sa rokovalo o zvýšenej podpore rodín. Neznamená to však, že súhlasíme s tým, ako je zákon momentálne nastavený, predložený,“ povedal poslanec za ĽSNS Martin Beluský s tým, že zaradenie návrhu do programu aktuálnej schôdze NR SR podporili, aby myšlienku pomoci nezmietli zo stola pre niektoré výhrady. Tvrdí, že pracujú na zmenách, aby sa postupne dostali na papier a aby mohli byť pretavené aj do paragrafového znenia.

Výhrady majú poslanci z ĽSNS podľa jeho slov najmä pri prídavkoch pre deti, ale aj pri daňovom bonuse, no nechcel ich konkretizovať. Deklaroval snahu nájsť kompromisné riešenie. Dodal, že o balíku pomoci sa rozprával i s ministrom financií, no nedeklaroval mu vopred podporu poslancov z ĽSNS. Odmieta, že by „obchodovali“ o prípadnej podpore niektorých vlastných návrhov v budúcnosti. Doplnil, že daň z ropy nepodporia. Hovorí o nestabilnom krátkodobom výbere dane.

Taraba podporí prorodinné opatrenia

Prorodinné opatrenia chce podporiť aj poslanec Tomáš Taraba (Život – Národná strana). V pléne sa rozprával i s ministrom financií. Taraba skonštatoval, že jeho strana podporuje prorodinnú politiku všeobecne a víta zvýšenie daňového bonusu. Hovorí o výhodách pre rodiny a nesúhlasí s výhradami SaS.

Taraba nesúhlasí napríklad s poukážkami v Matovičovom balíku, vidí to ako zneužiteľný model. Rokovať chce o možných úpravách. Podporenie balíka má podľa neho aj politický rozmer pre opozíciu, a to vzhľadom na vyjadrenia koaličnej SaS, ktorá naznačovala, že dohody prestanú platiť, ak návrhy prejdú s podporou opozície.

Za ľudí: Ak v parlamente neprejde protiinflačný balíček, prinesieme iné riešenie

Ak v Národnej rade SR neprejde vládny protiinflačný balíček, Za ľudí prinesie kompromisné riešenie v hodnote pol miliardy eur, pri ktorom sa strana inšpirovala nemeckým modelom. Informovala o tom v piatok na brífingu vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) za účasti ekonóma Tomáša Meravého.

Balíček, ktorý chce strana predstaviť aj na koaličnej rade, by podľa Meravého mal celkový rozsah 500 miliónov eur. „Z toho jedna tretina by išla cez vyššie životné minimum v podobe vyšších adresných sociálnych dávok. Jedna tretina by išla cez vyššie nezdaniteľné minimum ako zvýšenie čistého príjmu pracujúcich ľudí a jedna tretina v podobe vyššieho daňového bonusu a detských prídavkov na podporu rodín s deťmi,“ vysvetlil riešenie Meravý.

Zdôraznil, že vysoká inflácia zasahuje všetkých, nielen zraniteľné skupiny, ale aj strednú triedu. „Iné krajiny prijímajú také (protiinflačné) balíčky, ktoré sú kombináciou jednak adresných, ako aj plošných opatrení,“ povedal ekonóm.

„My pomoc ľuďom v čase vysokej inflácie podporujeme. Celé mesiace voláme po tom, aby vláda takúto pomoc ľuďom dala. Žiaľ, sme svedkami hádok, najmä medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Aj keď situácia je momentálne taká, že tri strany (koalície) chcú pomáhať ľuďom, ale jedna strana zrejme veľmi nie,“ dodal Meravý.

Protiinflačný balíček je nákladný, tvrdí INESS

Vládou schválený balíček prorodinných opatrení, o ktorom aktuálne rozhoduje NR SR, je príliš nákladný a v prípade jeho schválenia dôjde k zvýšeniu miery plytvania s verejnými zdrojmi. Balíček je v rozpore s predpokladmi hľadania hodnoty za peniaze vo verejných výdavkoch, zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Jeho proces predstavenia, úprav a schvaľovania je učebnicovým príkladom, ako sa nemajú robiť zásadné zmeny vo výdavkových politikách, uviedol v piatok Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS).

Analytik INESS Radovan Ďurana upozornil, že predstavený balík opatrení nie je reakciou na aktuálnu hospodársku situáciu, bol predstavený pred šiestimi mesiacmi ministrom financií a zároveň zasahuje do právomocí ministra práce a ministra školstva. „Akékoľvek dlhodobé stratégie a zámery týchto ministerstiev, ktoré nesú zodpovednosť za oblasti im zverené, tým boli odložené do zásuvky,“ očakáva Ďurana.

Plošné zvyšovanie štátnych príspevkov bez stanovenia cieľov je v rozpore s princípmi hodnoty za peniaze. Na Slovensku je podľa Ďuranu približne tretina domácností s deťmi, ktoré podporu nepotrebujú.

INESS kritizuje aj spôsob prijímania nových zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. Aktuálna hospodárska situácia môže byť dôvodom pre jednorazovú pomoc odkázaným domácnostiam, ekonomika ako celok však v súčasnosti nie je v ohrození, ktoré by podľa analytikov ospravedlňovalo skrátené legislatívne konanie.

Vláda navyše nemá na zvýšenie prídavkov na deti, rast daňového bonusu ani na voľnočasové poukážky pripravené finančné krytie. Rastúci výber daní mal podľa INESS znižovať deficit a dlh verejných financií Slovenska. „Presne toto bola myšlienka výdavkových limitov, a presne týmto postupom ich vláda v priamom prenose odignorovala,“ priblížil Ďurana.

Za nebezpečný precedens, keď každý politik bude môcť označiť hociktorý úspešný podnik a selektívne ho zdaniť, označil analytik navrhovanú daň z ruskej ropy. Zvyšovanie daní v súčasnej situácii je podľa neho najhorším spôsobom podpory ekonomiky, ktorá sa snaží vyrovnať s infláciou.

Najväčšiu kritiku si od analytikov vyslúžilo takzvané krúžkovné. Peniaze na voľnočasové aktivity by mali byť podľa analytikov adresné, a to najmä pre rodiny s nízkymi príjmami. „Namiesto toho si ministerstvo financií vytvára novú právomoc a prideľuje si financovanie, ktoré de facto uberie samosprávam či tretiemu sektoru a školám ako takým. Paradoxne, ešte v novembri chcel minister škrtať osem percent miest vo verejnej správe. Krúžkovné má vytvoriť 500 nových miest za deväť miliónov eur,“ dodal Ďurana.

Premiér: Strednú vrstvu nemôžeme vylučovať z podpory rodín

Vysoká inflácia, ktorej dnes čelia všetky štáty sveta, urýchlila rozhodnutie zrealizovať časť programového vyhlásenia vlády o podpore rodín s deťmi formou zvýšenia prídavkov na deti a daňového bonusu. Na sociálnej sieti to v piatok vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že zo štátnej pomoci nemôže vláda vylučovať strednú vrstvu.

„Okrem jednorazového 100-eurového príspevku pre skupiny najviac zasiahnuté nárastom cien prinášame teda systémové opatrenie, ktoré trvalo zlepší sociálnu situáciu rodín s deťmi,“ uviedol v súvislosti s diskutovaným vládnym balíkom pomoci rodinám. NR SR o ňom diskutuje už druhý deň, hlasovať má o ňom budúci týždeň.

Heger pripomenul, že za posledných desať rokov sa prídavok na dieťa zvýšil celkovo len o niečo viac ako tri eurá. Medziročne sa zvyšoval o desiatky centov, pričom to vôbec nezohľadňovalo rast inflácie. Každé šieste dieťa podľa premiéra žije v domácnosti s príjmom pod hranicou chudoby a deti tvoria až štvrtinu z celkového počtu osôb ohrozených príjmovou chudobou na Slovensku.

Vo vládou schválenom návrhu sú podľa Hegera zachované dva dôležité princípy: solidarita aj zásluhovosť. Napríklad rodiny s dvomi deťmi si majú od januára budúceho roka prilepšiť o 254 eur pri hrubom mesačnom príjme 1000 eur či o 172 eur pri hrubom príjme 500 eur.

„Vláda teda pomáha aj rodinám so žiadnymi alebo nízkymi pracovnými príjmami a súčasne pomáha aj rodinám, v ktorých je príjmová situácia lepšia. Chcem zdôrazniť, že by bolo nefér, ak by sme zo štátnej podpory rodín vylúčili strednú vrstvu. Sú to ľudia, ktorí poctivo pracujú a platia významnú časť daní,“ zhodnotil premiér.

Stredná vrstva je podľa neho silný demokratický tmel a bolo by zo strany vládnej koalície veľkou chybou, keby ju odignorovali. „Dúfam, že poslanci vládnej koalície pristúpia k tejto téme zodpovedne a navrhované právne úpravy schvália,“ apeloval na poslancov Heger.

(tasr, sita)


Ďalšie články