Lipšic sa disciplinárne previnil. Dostane písomné pokarhanie a náhradu trov konania

Daniel Lipšic Daniel Lipšic. Foto: TASR/Jakub Kotian

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa dopustil disciplinárneho previnenia. Dostane za to písomné pokarhanie. Má tiež nahradiť trovy konania. V piatok o tom rozhodol Najvyšší správny súd (NSS) SR. Na vyhlásení rozhodnutia sa osobne zúčastnil Lipšic, ako aj prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.

Návrh na začatie disciplinárneho konania podal generálny prokurátor Maroš Žilinka 13. augusta 2021. Argumentoval, že špeciálny prokurátor mal postupovať v rozpore s princípom zdržanlivosti, ako aj internými normami prokuratúry. Bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom mal polemizovať o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti ÚŠP. Kandera, ktorý na disciplinárke Žilinku zastupoval, preto žiadal zníženie jedného mesačného platu o 15 percent.

Lipšic pochybenie odmietal. Tvrdil, že pokyn generálneho prokurátora nekomentovať prípady iných prokuratúr sa netýka ÚŠP. Už skôr poznamenal, že jeho mediálne stanovisko z júla 2021 padlo v čase, keď boli na verejnosti opakovane šírené nepravdivé informácie o údajnej „manipulácii“ pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz. Považoval za svoju morálnu povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov, „ktorí sú neodôvodnene napádaní a osočovaní“.

(tasr)


Ďalšie články