Tipy na víkend: Premiéra inscenácie inšpirovaná konfliktom na Ukrajine a tretie pokračovanie úspešnej francúzskej komédie

fsfs Čo sme komu všetci urobili?. Foto: reprofoto/youtube

Pravidelný prehľad zaujímavých filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

SOBOTA

V pondelok 16. mája zomrel český herec Josef Abrhám. Na svojom konte má desiatky komediálnych aj vážnych úloh, ktoré dokázal zahrať neopakovateľne pôvabne. K takým patrí aj postava čašníka v komédii Vrchní, prchni! Jednotka pri spomienke na herca pripravila na sobotu práve tento najznámejší film. V snímke si Abrhám zahral kníhkupca Dalibora Vránu, ktorý príliš veľa nezarába. Má finančné problémy, pretože musí platiť alimenty, a prichádza na originálny spôsob, ako prísť k peniazom. Preto začne pôsobiť ako falošný vrchný, ktorý od hostí v reštauráciách vyberá peniaze. Vrchní, prchni! je pripravený o 15:15.

https://standard.sk/206604/zomrel-cesky-herec-josef-abrham-preslavil-ho-najma-kultovy-film-vrchni-prchni/

Režisér Juraj Jakubisko má na svojom konte niekoľko oceňovaných a kritikmi uznávaných filmov. Takým je aj film Sedím na konári a je mi dobre. Je to príbeh dvoch kamarátov, ktorí sa vracajú z vojny. Spolu sa usadia v opustenej židovskej pekárni a začnú piecť chlieb. Obaja sa zamilujú do Ester, Židovky, ktorá sa vrátila z koncentračného tábora. Napriek tomu, že je po vojne, nie je všetko okolo nich také ružové, ako by si predstavovali. Snímka z roku 1989 Sedím na konári a je mi dobre začne o 20:10 na Dvojke.

Nový juhoamerický seriál Ukradnuté srdce je o dvoch ženách, kde jedna musela zomrieť, aby tá druhá mohla žiť. Samantha je fotografka a má choré srdce, počas jej svadby odpadne a vyzerá to zle, ak jej urýchlene netransplantujú srdce. Jej budúci manžel si nevie predstaviť život bez Samanthy, a preto sa zapletá do siete organizácie, ktorá obchoduje s ľudskými orgánmi. Vybrali pre ňu srdce 36-ročnej Valérie, manželky a matky dvoch detí. Jej manžel to však nenechá len tak a po jej vrahoch pátra. Až sa spoznáva so Samanthou, ku ktorej začína niečo cítiť a sám si to nevie vysvetliť. Seriál má 14 častí a všetky sú dostupné na Netflixe.

NEDEĽA

Film natočený podľa dánskeho spisovateľa Jussiho Adler-Olsena. Detektív Carl Mørck spolu so svojím asistentom začína vyšetrovať ďalší zločin. Za tajnou stenou bytu našli tri mumifikované telá a jednu stoličku. Pátranie po majiteľovi bytu ich privádza na ostrov Sprogø, kde sa robili lekárske experimenty. Pre verejnosť to bolo dlho len miesto na prevýchovu mladých dievčat, no tie tam veľakrát zneužívali. Pred oddelením Q je ďalší prípad, ktorý musia vyriešiť. Dánsko-nemecký film Zložka 64 odvysiela TV JOJ o 22:35.

Seriál inšpirovaný skutočnými udalosťami. Nina má narodeniny, no na oslavu vôbec nemyslí. Má syna, ktorý je vojakom nasadeným na Donbase, dlho sa jej neozval, a to nikdy nezabudol na jej narodeniny. V ten večer Ninina dcéra nájde na internete video so zakrvaveným Vitalijom, ktorého uniesli ruskí vojaci. Nine nevie nikto pomôcť, preto sa rozhodne svojho syna zachrániť sama. Vyberie si všetky úspory a vydáva sa na východ do Lysyčanska. Seriál Mama, ktorý sa začne neskoro večer o 00:25 na ČT2, v týchto dňoch naberá na aktuálnosti.

Tretie pokračovanie úspešného francúzskeho filmu Čo sme komu všetci urobili? Rodičia štyroch dcér, z ktorých sa každá vydala za muža inej národnosti, Maria a Claude žijú v Chinone a s nimi aj všetky dcéry s manželmi. Claude má pocit, že ich má stále na krku. Rodičia práve oslavujú svoje 40. výročie svadby a ich dcéry im mienia pripraviť výnimočnú oslavu. Pozvývajú na ňu aj všetkých rodičov svojich partnerov. O vtipné scény nie je núdza. Film nájdete vo všetkých slovenských kinách.


Ďalšie články