Bidenov syn zarobil pre väzby na Čínu skoro šesť miliónov dolárov

Joe Biden, Hunter Biden Na archívnej snímke z 7. novembra 2020 novozvolený americký prezident Joe Biden (vpravo) a jeho syn Hunter Biden sa objímajú vo Wilmingtone. Foto: TASR/AP

Syn amerického prezidenta Hunter Biden získal vďaka väzbám na Čínu v súčte takmer šesť miliónov dolárov. Šlo až o polovicu jeho zárobkov za roky 2013 až 2018. Podľa bývalého vysokopostaveného úradníka FBI vďaka tejto blízkosti existuje riziko ohrozenia národnej bezpečnosti, no nie všetci experti tento názor zdieľajú. Hunter Biden v minulosti utrácal peniaze na párty, drogy a život v luxuse tak intenzívne, až nebol schopný splácať výživné či hypotéky.

Na celom svete zrejme niet veci, ktorá by kritikov amerického prezidenta Joea Bidena zaujímala viac ako notebook jeho syna Huntera. Odkedy ho potomok šéfa Bieleho domu odniesol v údajne podnapitom stave do opravovne v štáte Delaware v roku 2019 – odkiaľ sa neskôr dostal do rúk svetových médií – diskreditujúce (dez)informácie prichádzajú v pravidelných intervaloch.

Jednou z nich bol veľmi sporný príbeh o tom, že Hunter Biden vybavil pred rokmi peniaze na výskum smrtiacich patogénov na Ukrajine. Ten okrem iného poslúžil Kremľu na ospravedlňovanie vojny proti nášmu východnému susedovi. Štandard sa správe prebratej aj veľkými anglosaskými médiami venoval v rozsiahlej analýze, pričom dospel k záveru, že je nedôveryhodná.

Polovica príjmov z Číny

Nie všetkým dátam z laptopu Bidenovho syna však chýba relevancia. Jednou z nich je aj informácia, s ktorou ešte na konci marca tohto roka vyrukoval denník Washington Post. Redakcia vtedy zistila, že Hunter Biden dostal za svoje konzultačné služby od čínskej energetickej spoločnosti CEFC a jej manažérov pred rokmi v priebehu štrnásť mesiacov až 4,8 milióna dolárov (samotný vzťah bol známy už predtým).

Túto informáciu teraz potvrdzuje televízia NBC News, podľa ktorej firma ovládaná Hunterom inkasovala od CEFC cez prostredníka presne 4,79 milióna dolárov. Transakcie sa mali odohrať v čase, keď už Biden starší nebol viceprezidentom USA, pričom zo spolupráce údajne nič trvalé nevzišlo.

NBC News ďalej uvádza, že prezidentov syn zrejme pracoval aj pre istého partnera bývalého šéfa CEFC menom Patrick Ho, ktorý bol neskôr v USA odsúdený za úplatkárstvo. Bidenova firma podľa informácií tohto médiá dostala v marci 2018 milión dolárov s poznámkou, že peniaze posiela Hoov zástupca.

Peniaze napojené na Čínu, ktorú paradoxne Spojené štáty americké dlhodobo považujú za svojho hlavného geopolitického rivala, predstavovali viac ako polovicu všetkých zárobkov Huntera Bidena z rokov 2013 až 2018, konštatuje NBC News.

Majster hýrenia

S účelovým vynakladaním finančných prostriedkov si pritom Bidenov potomok ťažkú hlavu nerobil. Sumár výdavkov dostupných na pevnom disku zmieneného notebooku totiž ukazuje, že od októbra 2017 do februára 2018 utratil viac ako 200-tisíc dolárov mesačne na luxusné hotelové izby, platby za svoje Porsche, služby zubára a výbery hotovosti.

Biden sa v minulosti takisto priznal, že utratil kvantá hotovosti na zaplatenie drog a financovanie párty s cudzími ľuďmi, ktorí ho bežne okrádali. Tiež uviedol, že mal problémy so splácaním viacerých hypoték alebo s platbou výživného na deti svojej bývalej manželky. 

Vo svojej autobiografii Beautiful Things uviedol, že peniaze od ukrajinskej plynárenskej firmy Burisma, v ktorej predstavenstve svojho času sedel, „sa stali hlavným faktorom, ktorý mu umožnil, aby sa dostal do závislosti“ a „donútil ho míňať ich bezohľadne, nebezpečne, deštruktívne…“

Pohľady na spoluprácu sa rôznia

Frank Figliuzzi, bývalý vysokopostavený úradník FBI, na margo spojenia povedal, že existuje riziko ohrozenia národnej bezpečnosti v prípade, keď cudzie mocnosti ako Čína vidia príležitosť dostať sa do blízkosti niekoho, ako je Biden. „Všetko je to o prístupe a vplyve, a ak môžete niekoho kompromitovať obomi, prístupom aj vplyvom, je to ešte lepšie,“ povedal Figliuzzi, v súčasnosti prispievateľ NBC News.

Nie všetci v miliónoch dolárov od Číny vidia problém. „Na neho sa nevzťahujú žiadne vládne etické pravidlá,“ povedal Walter Shaub, bývalý riaditeľ Úradu pre vládnu etiku v USA, ktorý je teraz expertom na etiku z Projektu vládneho dohľadu. Shaub ale dodal, že je nevyhnutné, aby na ministerstve spravodlivosti a v Bielom dome nikto nezasahoval do vyšetrovania jeho trestných činov.

„Tvrdenie o možných dôsledkoch podnikania Huntera Bidena či súvisiacej korupcii však zostávajú v rovine špekulácií. Republikánski politici po vyšetrovaní na konci roku 2020 žiadne dôkazy o zapojení jeho otca neprezentovali. V týchto dňoch prezidentov syn zostáva objektom záujmu federálnych vyšetrovateľov, ktorí sa zaoberajú jeho daňami,“ pripomína Mladá fronta DNES.


Ďalšie články