Politológ: Matovič pácha politickú samovraždu. Sulíka de facto obvinil zo zabitia

Igor Matoviè príchod na zasadnutie Ústredného krízového štábu Igor Matovič. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Kritika na hlavu ministra hospodárstva Richarda Sulíka sa predsedovi vlády Igorovi Matovičovi vymyká z rúk. Podľa politológa Jozefa Lenča ňou premiér pácha politickú samovraždu, pričom nahráva do kariet opozícii.

„Ak by chcel návrat mafie, nekonal by inak. Stabilný génius víťazoslávne ukázal graf. Sťa z Infovojny. V ňom svietilo, že kvôli neobjednaným AG testom zomrelo od začiatku decembra 4 300 ľudí. Vyronil slzu. A de facto obvinil Sulíka zo zabitia,“ píše v príspevku na sociálnej sieti politológ Jozef Lenč s odkazom na pondelňajšiu tlačovú konferenciu a vystúpenie premiéra.

Podotýka však, že ministra hospodárstva vraj Matovič neodvolá, nakoľko Sulík by mu inak následne rozbil koalíciu. Lenč sa preto nazdáva, že premiér prevzal zodpovednosť za obete koronavírusu na seba a na súčasnú vládu, čím dáva tromfy do rúk opozícii.

„Opozícia si nemôže želať lepší deň. Pirát z Karibiku už isto točí video, v ktorom ďakuje Matovičovi za pomoc. Vskutku by ma zaujímalo, Jaro Naď: Kto toto vymyslel? Čo tým sledoval? Politická samovražda v priamom prenose,“ hovorí Lenč.

Takisto sa uštipačne pýta, či pôjde teraz premiér zapaľovať sviečky pred Liberálny dom, kde sídli SaS, ako to robil na konci februára 2020 pred úradom vlády. Vtedy vinil vládu expremiéra Pellegriniho z toho, že kvôli nej a Pente ročne zomrie zbytočne 5 000 ľudí.

Vina tejto vlády

Skutočne, reakcia zo strany opozície nenechala na seba dlho čakať. Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini na sociálnej sieti komentoval výroky premiéra o tisícoch mŕtvych.

„Igor Matovič dnes vyčíslil, že nenakúpené antigénové testy si vyžiadali 4300 ľudských životov a jednu miliardu ekonomických škôd. Zároveň voči nikomu za tieto obrovské ľudské a materiálne obete nevyvodil zodpovednosť. HLAS – sociálna demokracia preto konštatuje, že 4 300 životov a miliarda ekonomických škôd sú plnou osobnou zodpovednosťou premiéra Igora Matoviča,“ hodnotí bývalý premiér.

Podľa predsedu odídencov zo strany Smer-SD preto stratila súčasná vláda mandát, a jediným riešením sú predčasné voľby. Zároveň požaduje vyvodenie trestoprávnej zodpovednosti voči tým, ktorí dopustili toľké zbytočné úmrtia.

Demisia, citové rozpoloženie

V prípade konfliktu Sulíka a Matoviča ide o pokračovanie rozbrojov ešte z minulého roku. Vtedy na jeseň zadal premiér Sulíkovi úlohu nakúpiť antigénové testy, pričom vraj minister hospodárstva túto záležitosť nezvládol.

„Mrzí ma, že máme za idiota ministra hospodárstva, ktorý nie je schopný nakúpiť testy. Naozaj ma to mrzí, možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim ďalej znášať,” uviedol vtedy Matovič. Šéf rezortu hospodárstva to vtedy len komentoval, že Slovensko má väčšie problémy, ako riešiť citové rozpoloženie premiéra.

Predseda vlády taktiež Sulíka vyzval, aby podal demisiu. Spravil tak v druhej polovici decembra minulého roku. V nedeľu 10. januára 2021 v diskusnej relácii televízie TA3 povedal, že „ak by mal Boha pri sebe, tak sa dnes ešte zbalí z ministerstva hospodárstva, ľuďom sa ospravedlní za tie tisícky životov, ale to nepredpokladám.“

Tisíce zbytočných mŕtvych?

Na pondelňajšej tlačovej besede 11. januára predstavil premiér plán, podľa ktorého by sa malo opäť zaviesť plošné testovanie. Pravidlá majú byť ako v Nitre a bude sa to týkať územia celého Slovenska. Zatiaľ sa však mechanizmus spustí len v najpostihnutejších okresoch, pre nedostatok antigénových testov.

Potrebu zlomiť krivku týmto spôsobom ilustroval Matovič na grafe, ktorý nazval „Dopady nenakúpených testov“, a kde bola podľa neho najnižšia zaznamenaná hodnota denných prírastkov práve po celoplošnom testovaní obyvateľstva.

Predseda vlády tiež implicitne skonštatoval, že tento stav následne zhoršili protivládne protesty a celá vláda by sa mala pozrieť do zrkadla. To zrkadlo podľa Matoviča hovorí „o neschopnosti ministerstva hospodárstva, ktoré nesplnilo úlohu.“ Tým podľa premiéra došlo k 4 300 zbytočným úmrtiam.


Ďalšie články