Chodarionok názor nezmenil. Západný posmech má prvky propagandy

Rossija1 Michail Chodarionok. Zdroj: Rossija 1

Odvážil sa vzoprieť propagande Kremľa v priamom prenose. Pod nátlakom však rýchlo otočil. To je predstava, ktorú väčšina čitateľov získala z kauzy Chodarionok. Je to však len predstava.

Michail Chodarionok je ruský vojenský analytik a plukovník ruskej armády. V uplynulých dňoch sa stal symbolom toho, že Rusi vedia, že vojnu prehrávajú a čelia tomu stále silnejšou domácou propagandou. Tá je vraj taká silná, že Chodarionok musel po jednom televíznom výstupe kritizovať samého seba.

Pripomeňme, že do pozornosti sa tento plukovník v zálohe dostal začiatkom týždňa, keď sa na sociálnych sieťach šírili jeho vyjadrenia z relácie 60 minút na ruskej štátnej televízii Rossija 1. Chodarionok v krátkom videu hovoril, ako budú Rusi postupne čeliť ukrajinskej presile, situácia sa pre nich bude zhoršovať a akým problémom je ich geopolitická izolácia.

O dva dni neskôr podľa západných médií Chodarionok otočil a svoje vyjadrenia poprel. Povedal, že úspešná ukrajinská ofenzíva je vylúčená. Väčšina médií záver z tohto expresného názorového vývoja Chodarionoka nevyvodila, ale pre čitateľa a diváka bol odkaz jasný. Ruská štátna moc Chodarionkovi pridržala prsty nad ohňom, až kým nezaspieval správnu pesničku.

Jeho prvý aj druhý výrok tak v našich médiách vyznel proti Rusku.

Mnohých z nás to viedlo k otázke, ktorú sme si počas ruskej invázie na Ukrajinu položili už viackrát: Sú Rusi naozaj až takí idioti? Aby dva dni po kritických vyjadreniach donútili starého vojaka groteskne pred celým svetom všetko poprieť?

Snažil som sa po Chodarionokových aktuálnych vyjadreniach trochu pátrať. Jediná vec, čo sa zo západných médií dala považovať za zdroj, bola reportáž CNN, ktorá obsahovala krátky úryvok z aktuálneho Chodarionokového vyjadrenia pre televíziu Rossija 1. Pasáž bola prekričaná anglickým prekladom a nebolo známe, kedy sa odvysielala.

O spravodajstve CNN nemám dobrú mienku dlhodobo, platí to aj pri Ukrajine. Je to médium, ktoré je schopné zajatie stoviek ukrajinských vojakov v Azovstale a ich následnú deportáciu do Ruskom ovládaných území prezentovať ako „evakuáciu“. Akoby ten proces riadil Kyjev, a nie Rusko. Keď spoločne so CNN rovnaký príbeh prezentujú aj spravodajské agentúry AP a Reuters, dokáže to zmiasť aj skúsenejších novinárov. Napríklad britský mediálny projekt UNILAD, ktorý o páde Azovstaľu napísal, že ide o „ďalšie veľké víťazstvo pre bojovnú krajinu“.

Takže poporiadku. V pondelok 16. mája sa Chodarionok objavil v diskusii 60 minút. Povedal, že Rusko môže eventuálne čeliť miliónu odhodlaných ukrajinských vojakov a že geopoliticky je izolované. Spochybnil tiež propagandu Kremľa, že všetko ohľadom ruskej „špeciálnej operácie“ sa vyvíja podľa plánu. Vyjadrenia analytika sa stali virálnymi, prebrali ich médiá po celom svete. Vrátane Štandardu, ktorý o tom na Slovensku informoval ako prvý.

Vyjadrenia Chodarionoka však ruskú televíziu zrejme príliš nevyrušili. V relácii totiž vystúpil aj nasledujúci deň. Pre Rusov pomerne optimisticky zhodnotil aktuálnu situáciu okolo Severodonecka. Skonštatoval, že tamojšie ukrajinské jednotky sa pre postupné obkľúčenie a vzdušnú prevahu dlho neudržia. Zachoval si svoj štandardný realistický tón, keď povedal, že vytvorenie úplných obkľúčení (kotlov) nebude jednoduchou záležitosťou. „Spraviť tam Stalingrad pri súčasných prostriedkoch bude dosť ťažké,“ povedal. Dodal však, že „oslobodenie“ Doneckej a Luhanskej oblasti sa blíži. Toto vystúpenie analytika si zahraničné médiá nevšimli.

Následne, v stredu 18. mája, prišla relácia, po ktorej médiá s bombastickým titulkami informovali o zmene Chodarionokovho názoru. Analytik povedal, že správy o tom, že ukrajinská armáda môže spustiť protiútok, sú „zveličené“. A tiež, že „realizácia plánov (ruskej armády) ukrajinskú stranu v blízkej budúcnosti nepríjemne prekvapí“. Médiá väčšinou citovali analytika presne, ale dôležité je to, čo necitovali. Napríklad, že úspešnú ukrajinskú protiofenzívu Chodarionok vylučuje z dôvodu, že Ukrajinci zatiaľ nemajú nádej dosiahnuť vzdušnú prevahu. Chodarionok teda v podstate len nadviazal na svoje predchádzajúce vyjadrenia.

Napokon vystúpil Chodarionok v Rossija 1 aj vo štvrtok. V relácii kritizoval poradcu ukrajinského prezidenta Alexeja Arestoviča, ktorý sa vozil v makete nemeckého tanku Tiger z druhej svetovej vojny. Podľa slov Chodarionoka to o niečom vypovedá. Analytik mal počas celej relácie uvoľnenú náladu, s ostatnými diskutujúcimi vtipkoval.

Zostáva ešte zodpovedať otázku: Nie sú všetky Chodarionkove vyjadrenia len kamuflážou potom, ako v pondelok hovoril o zhoršujúcej sa situácii pre Rusko?

Odpoveď znie, že nie sú, pretože Chodarionok sa rovnako vyjadroval aj pred medializovanou reláciou. Minulý piatok (13. 5.) povedal, že ukrajinskí lídri by to s optimistickými vyhláseniami nemali preháňať, pretože Rusko zatiaľ vo vojne nevyužilo ani desatinu svojho hospodárskeho potenciálu. Uviedol tiež, že mobilizácia pre Rusko nie je prvoradá, tou je skôr dôraz na efektívnu prácu vojensko-priemyselného komplexu.

Keď sa teda na všetky Chodarionokove vyjadrenia pozrieme v kontexte, vyjde nám, že sú logicky koherentné a neodporujú si. Chodarionok si myslí, že Rusi budú čeliť čoraz silnejšej ukrajinskej armáde, tá však v dohľadnej dobe nebude pre nižšiu palebnú silu schopná postup Rusov zastaviť či viesť efektívnu ofenzívu na Donbase. Rusko vraj na rozdiel od Ukrajiny do vojny nateraz zapája len malú časť svojej ekonomickej sily (HDP) a z tohto pohľadu je podľa Chodarionoka aj napriek ukrajinskej mobilizácii vo výhodnejšej pozícii Moskva.

Nemusíte s týmto hodnotením súhlasiť (ja napríklad nesúhlasím), no faktom je, že Chodarionok si neprotirečí.

Jeho pondelkové vyjadrenia o zlých strategických vyhliadkach ruskej armády boli bezpochyby na pomery ruskej televízie tvrdé, preto si zaslúžili aj náležitú pozornosť. Arbitrárnym citovaním jeho slov z relácie zo stredy a ich prezentovaním ako sebakritiky však médiá vytvorili lživý obraz. Iste, nemožno vylúčiť, že pre jeho ostrú kritiku mu niekto z Kremľa dohovoril. Nevieme. Nie je však dôvod myslieť si, že tento kremeľský lojalista s leninsko-marxistickým slovníkom čelil nejakému výraznejšiemu nátlaku. Chodarionok sa pred týždňom vyjadroval rovnako, ako sa vyjadruje dnes.

Ako to prezentovali médiá, vieme. Klamstvo to nebolo, ale pravda tiež nie. Práve takto sa tvorí propaganda.


Ďalšie články