Vo Vatikáne sa opäť špekuluje o návšteve pápeža na Ukrajine

Pápež František poèas generálnej audiencie Pápež František. Foto: TASR/AP

Kardinál Becciu sa mnoho hodín bránil na vo vatikánskom maxiprocese. Kardinála Zena, ktorého čaká súd v Hongkongu, sa zastal nemecký biskup. Opäť sa špekuluje o návšteve pápeža na Ukrajine.

Pápež poslal svojho „ministra zahraničných vecí“ na Ukrajinu. Tajomník pre vzťahy so štátmi arcibiskup Paul Gallagher sa na návšteve krajiny vrátane Ľvova, Kyjeva a Buče stretol i s tamojším ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Arcibiskupovu cestu pozorne sledovali nielen proukrajinskí vatikanisti. Osobne ho sprevádzal ukrajinský ambasádor pri Svätej stolici Andrij Yuraš. Diplomat otvorene až nediplomaticky hovoril o zastavení „satanistickej (ruskej) agresie (proti Ukrajine)“.

Štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin povedal, že až po skončení návštevy arcibiskupa Gallaghera budú môcť zhodnotiť, či aj samotný pápež pôjde do vojnou zmietanej Ukrajiny. Aj keď rímsky biskup s takouto cestou ešte začiatkom apríla počítal, prednedávnom výrazne spochybnil jej význam.

Z druhej strany konfliktu, z Moskvy, sa ozval ruský pravoslávny patriarcha Kirill. Gratuloval maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi k víťazstvu v parlamentných voľbách a opätovnému zvoleniu za premiéra. Politika pochválil za podporu kresťanských hodnôt i tradičnej rodiny, ako aj za výstavbu pravoslávnych chrámov v Maďarsku. Pre pochvalu za prijatie ukrajinských utečencov si Orbán v apríli prišiel do Vatikánu k pápežovi.

Orbánova snaha o vyváženú pozíciu v aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte by sa mohla vyplatiť. Špekuluje sa, že Maďarsko by mohlo byť vhodné miesto na pravdepodobné druhé stretnutie rímskeho pápeža a ruského patriarchu. Ďalšou možnosťou je Kazachstan a azda aj Slovensko, konkrétne Bratislava, ako napísala v apríli americká agentúra. Naopak, minulý rok bolo pre Slovensko úspechom, že František na svojej 34. apoštolskej ceste v septembri zotrval v krajine pod Tatrami niekoľko dní a len niekoľko hodín v Budapešti.

Kardinál Becciu sa opäť bránil na súde

Vo Vatikáne pokračovali celodňové audiencie v megaprocese o kúpe nehnuteľnosti v Londýne. Vyskytli sa tiež bizarnosti. Kardinál Giovanni Becciu, ktorý je najvyššie postavený spomedzi viacerých obžalovaných, vyhlásil, že cíti „utrpenie a poníženie“ pri mnohorakých otázkach. Priznal, že v jeho byte raz prespala jedna z ďalších obžalovaných Cecilia Marognaová. Avšak podčiarkol, že nasledujúci deň ju čakala cesta do Milána. Keď sa ho pýtali na niektoré finančné transakcie, odvolal sa na technické detaily, ktoré mali na starosti jeho podriadení v Štátnom sekretariáte.

Cecilia Marognaová zaslala výpoveď s osobnými spomienkami. V texte spomenula dvoch Rusov, ktorí vraj majú blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Chceli sa podľa nej stretnúť s kardinálom Becciuom ohľadne relikvií svätého Mikuláša.

Uprostred procesu vstúpil nečakane do sály kľúčový svedok, no hneď ho vykázali von, aby nebol žiadnym spôsobom ovplyvnený dianím na procese.

Takzvanému „procesu storočia“, ako ho niektorí nazývajú, aj podozreniam, ktoré k nemu viedli, sme sa venovali v sérii článkov. Pohľad rôznych novinárov na obvinenia sme priniesli v samostatnej analýze.

Cirkvi pritom údajne hrozí ďalší škandál s nehnuteľnosťou. Vyslovil to neúspešný uchádzač v tendri o prenájom paláca pri Vatikáne a aj popredný taliansky denník. Periodikum vzýva pápežovu striedmosť a blízkosť chudobným, nakoľko z budovy pri Námestí svätého Petra má byť „extraluxusný hotel“. Novým nájomcom je podľa tlačoviny hotelová spoločnosť, ktorej spoluvlastníkom je miliardár Bill Gates. Tender bol transparentný, povedal vlastník budovy pre Štandard.

Hongkonského kardinála sa zastal nemecký biskup

V Ríme stále rezonovalo zadržanie kardinála Zen Ze-Kiuna v Hongkongu. Kritika komunistickej Číny, pod ktorú Hongkong patrí, prišla nielen od mnohých vatikanistov a sekulárnych médií, ale aj z Nemecka. Biskup Bertram Meier, ktorý má v Nemeckej biskupskej konferencii na starosti vzťahy s cirkvou vo svete, sa sťažoval na pekinské oklieštenie náboženstva:

„Už v roku 2020 sa pod zámienkou boja proti pandémii sťažilo ohlasovanie evanjelia pre obmedzenia internetu.“

Náboženské informácie na internete a sociálnych médiách budú onedlho nemožné pre aktuálnu politiku v Pekingu. Rastú i zábrany pre náboženskú výchovu a aj pre to, aby deti a mladí v ázijskej krajine vôbec prišli do kontaktu s náboženstvami, upozornil biskup.

Neistá budúcnosť sa podľa viacerých pozorovateľov črtá pre kontroverznú sino-vatikánsku dohodu o menovaní biskupov v Číne. Jej hlasným kritikom je práve kardinál Joseph Zen Ze-Kiun.

Citát týždňa

Vyberáme slová, ktoré vyslovil ukrajinský ambasádor pri Svätej stolici Andrij Yuraš:

„(Je) nutné urobiť čokoľvek na zastavenie satanistickej (ruskej) agresie (voči Ukrajine).”

Namiesto slov „ruskej“ a „Ukrajine“ použil veľvyslanec národné vlajky zmienených krajín.


Ďalšie články