Sabaka spustil zbierku, aby mohol podať žalobu na Republiku a Mazureka. Viac než polovicu potrebných peňazí už získal

Výzva zdravotníkov z nemocníc verejnosti na podporu oèkovania proti ochoreniu COVID-19 Na snímke v popredí lekár Peter Sabaka počas verejnej výzvy zdravotníkov z nemocníc verejnosti na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19. V Bratislave 8. novembra 2021. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Lekár Peter Sabaka chce podať nové obžaloby proti poslancovi parlamentu Milanovi Mazurekovi či jeho strane Republika. Žiada finančné odškodnenie, ktoré chce využiť na podporu zdravotníckych zariadení.

Sabaka, ktorý pracuje na infektologickej klinike na bratislavských Kramároch, žiada od odídencov od Kotlebu dokopy 48-tisíc eur, lebo o ňom na Facebooku úmyselne šírili nepravdivé informácie.

Poslanec Milan Mazurek ho nepriamo obvinil zo smrti chlapca, ktorého lekárka odmietla ošetriť, lebo jeho matka sa nezaočkovala. Podľa europoslanca Milana Uhríka zasa dostal za angažovanie sa počas covidu od šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) 28-tisíc eur. Išlo o sumu, ktorú Sabaka dostal ako súčasť štátnej ceny J. M. Hurbana.

Zatiaľ nevysúdil peniaze ani ospravedlnenie

Známy lekár žiada ako odškodné za ohováranie od oboch politikov peniaze, ktoré chce venovať zdravotníckym zariadeniam. Od Uhríka pýtal v predžalobnej výzve 28-tisíc eur a od Mazureka žiadal 20-tisíc eur. Súdne konania sú zatiaľ na začiatku.

V apríli došlo k čiastočnému posunu v spore s Mazurekom, ktorý nazýva Sabaku aj covidovým prorokom. Krajský súd v Prešove totiž zrušil neodkladné opatrenie, ktorým sudca kežmarského súdu Juraj Šteffel nariadil Mazurekovi uhradiť Sabakovi nemajetkovú ujmu 20-tisíc eur. Štandard sa tomu venoval v tomto článku. Poslanec sa nemusel ani ospravedlniť, zato však musel vymazať facebookové video, v ktorom zmienil Sabakovo meno. Samotný súdny spor však pokračuje.

„Pán Mazurek zatiaľ získal čas, avšak v konečnom dôsledku sa bude musieť ospravedlniť a aj zaplatiť náhradu nemajetkovej ujmy, len to bude dlhšie trvať,“ domnieva sa lekár.

Uhrík vraj na predžalobnú výzvu nereagoval. „Videá stiahol a ďalej sa k tomu nevyjadruje. Čakáme na súd,“ opísal Sabaka pre denník SME posuny v tomto prípade.

Dnes Sabaka, pozajtra bezbranní utečenci

Medzičasom chce Sabaka podať ďalšie žaloby „voči strane Republika, Bc. Milanovi Mazurekovi a ich propagandistickému médiu Kulturblog“. Tie doterajšie ho stáli už desaťtisíc eur. Aby ich mohol financovať, spustil v utorok po porade so svojimi advokátmi zbierku. Z cieľových 15-tisíc eur sa za prvé tri dni vyzbierala viac než polovica peňazí.

Sabaka to vníma tak, že politici z Republiky útokmi na jeho osobu vytĺkajú politické body, pričom sa nezamýšľajú nad dôsledkami svojho konania. Na stránke zbierky sa píše, že terčom ich útoku sa zajtra môže stať iný zdravotník, lekár či vedec a pozajtra bezbranní utečenci. Tieto útoky „ohrozujú celú občiansku spoločnosť, nakoľko pomocou strachu a klamstva zabraňujú slobodnej diskusii“.

„Je zrejmé, že časť politikov stráca všetky zábrany a sú ochotní siahnuť po akomkoľvek prostriedku. Tento spôsob politiky založenej na nenávistných útokoch musí byť zastavený, a preto sme pripravení reagovať na každú ďalšiu lož podaním novej žaloby. Veríme, že spravodlivosť nakoniec zvíťazí, aj keď na Slovensku jej to trvá trochu dlhšie,“ píše sa v kampani.

Podporu mu vyjadrili aj ďalšie známe tváre očkovacej kampane ako infektológ Vladimír Krčméry, biochemik Vladimír Leksa, virológ Boris Klempa, ale aj Jakub Drábik z webu Konšpirátori.sk


Ďalšie články