Matovič a konflikt o rodinný balíček. Migréna, z ktorej môže byť gangréna

66. zasadnutie Vlády SR Foto: Jaroslav Novák/TASR

Parlament bude v skrátenom konaní rozhodovať o prorodinnom balíčku. Všetky argumenty, ktoré hovoria zástancovia jeho schválenia, sedia. A predsa je v tom rýchlom schvaľovaní problém.

Vždy, keď sa schvaľovalo viac peňazí pre rodiny, bol som za. Rozumiem argumentu, že rodinám dávame stále málo, dokonca aj s okolitými krajinami a aj v porovnaní s Českou republikou. A predsa sa treba zastať Sulíka.

Sulíkov návrh, aby sa peniaze zo zdanenia Slovnaftu vrátili do cien benzínu, a tie by sa adekvátne tomu znížili, nie je zlý. Škoda, že s ním neprišiel ako prvý. Pokojne s ním mohol hájiť aj svoj pôvodný návrh, aby sme sa s Rusmi dohodli a platili za ropu a plyn v rubľoch. Polovica klientov Gazpromu (54 spoločností) to už urobila. Ale to nie je dnešný spor.

Tým je balíček podpory pre rodiny, v úzkom zmysle slova podpora krúžkov, voči ktorej sa vymedzil minister školstva z SaS.

Ten spor mohol návrh vylepšiť, a môže aj zbytočne veľa pokaziť. Nekonečnú vládnu migrénu zmeniť na gangrénu (odumretie časti koalície).

Malé retro. Boli časy, keď vládny spor viedol ku konštruktívnemu výsledku. Napríklad keď druhá Dzurindova vláda zaviedla rovnú daň. Do programu vlády sa ten návrh dostal vďaka Vladimírovi Palkovi a Milanovi Krajniakovi, Ivan Mikloš bol dlho proti, potom rovnú daň predložil, ale vznikol nový problém. Okrem dane z príjmu „vyrovnal“ aj DPH, na čo by najviac doplácali rodiny a dôchodcovia. Preto vznikol daňový bonus, ktorý rodinám peniaze vrátil. Výsledkom bola rovná daň, ktorá potešila firmy, aj bonus na dieťa podľa Miltona Friedmana, ktorý odmenil rodiny. Keby bol ten bonus vyšší, mohol byť efekt ešte väčší. Slovensko riešilo nezamestnanosť a ekonomiku, mohlo riešiť aj demografiu.

To chce teraz presadiť Matovič. Daňový bonus má byť štedrých 100 eur na dieťa, plus 50 eur ako prídavok na deti.

A je to správna vec. Určite správnejšia ako americké stíhačky a rad iných výdavkov.

Lenže popri tom Matovič navrhuje aj ďalších 50 eur na krúžky, ktoré vyvolávajú ten spor. Pritom ide o úplne zbytočný spor.

Platia dve veci: 50 eur na krúžky mesačne je veľa, väčšina krúžkov (od futbalu po hodiny vážnej hudby) stojí menej. A súčasne platí, že je správne to podporiť. Elegantné a zmysluplné riešenie by bolo podporiť školy, učiteľov hudby, športových trénerov a všetkých, ktorí sa deťom venujú. Úplne inak uchopiť postavenie učiteľa v našej spoločnosti. Ich práca nie je dobre platená, školám chýbajú kádre. A bolo by to víťazstvo pre ministra školstva aj ministra financií.

Lenže to by sme museli mať vládu, ktorá vie vládnuť.


Ďalšie články