Matovičov balíček sa prerokuje v skrátenom konaní, šéf OĽaNO verí, že prorodinná koalícia vydrží

Igor Matoviè TK Foto: Martin Baumann/TASR

Matovičov balíček získal prvýkrát väčšinu, návrh na zrýchlené rokovanie podporili aj poslanci opozície. Koaličná strana SaS návrh nepodporila a zvažuje použitie koaličného veta, ak Sulíkovi neprejde pozmeňovací návrh.

Pomoc v boji proti inflácii prerokuje plénum Národnej rady v zrýchlenom režime. Poslanci to schválili na štvrtkovom hlasovaní po 19. hodine. Opatrenia v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 50 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa. Za skrátené legislatívne konanie hlasovalo 83 zo 134 prítomných poslancov.

Igor Matovič verí, že „prorodinná koalícia“ vydrží až do schválenia protiinflačnej pomoci. Zároveň však očakáva, že sa niektorí s týmto návrhom zákona aj po jeho prijatí obrátia na Ústavný súd. Vyhlásil to počas záverečnej reči k skrátenému legislatívnemu konaniu o návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa v pléne Národnej rady.

„Pevne verím, že to posunieme aj ďalej a že tá prorodinná koalícia, ktorá sa tu vytvorila pri tomto návrhu zákona, ktorá sa nepozerá na to, akú máme farbu politického trička, vydrží až do finále,“ skonštatoval Matovič. Zároveň si myslí, že vyjadrenia ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej v parlamente aj na vláde sú akoby pripraveným „podkladom“ na Ústavný súd. „Očakávam aj po finálnom schválení zlomyseľnú sabotáž od ľudí, ktorí budú mať právo podať tento návrh zákona na Ústavný súd,“ skonštatoval Matovič, podľa ktorého sú v tomto prípade splnené kritériá na skrátené legislatívne konanie.

Kolíková vo štvrtok v pléne parlamentu kritizovala uplatnenie tzv. zrýchleného režimu k tomuto návrhu zákona. V návrhu na skrátené legislatívne konanie podľa nej absentuje zdôvodnenie, aké reálne a konkrétne dosahy hrozia. Kritizovala tiež, že navrhované opatrenia nesmerujú k odstráneniu rizika vplyvu zdražovania na tých najchudobnejších. Zdôraznila, že legitimitu pomoci rodinám nerozporuje. Podotkla však, že návrh nezahŕňa dôchodcov, nezamestnaných či osoby v hmotnej núdzi.

Pripomeňme, že na voľnočasové aktivity by mali dostať deti od päť do 18 rokov každý mesiac 50 eur. Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na financovanie ktorých možno použiť príspevok. Zvýšením sumy daňového bonusu na dieťa sa má daňovníkom, ktorí sú rodičmi vyživovaných detí a dosahujú zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti alebo z podnikania a samostatnej zárobkovej činnosti, zabezpečiť vyšší čistý disponibilný príjem. Cieľová skupina daňovníkov uplatňujúcich nárok na daňový bonus na dieťa by sa mala rozšíriť.

Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, sa má zvýšiť zo súčasných 43,60 (respektíve 47,14) eura na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur. Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov veku (15 až 25 – ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) sa zvýši zo súčasných 23,27 eura na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

Od júla tohto roka by sa mal zároveň zvýšiť prídavok na dieťa na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na 50 eur mesačne. Ďalej sa navrhuje vzhľadom na zvýšenie sumy prídavku na dieťa zrušenie jednorazového zvýšenia prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. (tasr, fed)


Ďalšie články