Rusi na Donbas poslali terminátory

BMPT-72 Bojové obrnené vozidlo BMPT-72 postavené na podvozku tanku T-72. Zdroj: Twitter/Bob Lee

Z oblasti ukrajinského Severodonecka prichádzajú správy, že Rusi sú odhodlaní podmaniť si mesto v blízkej dobe. Terminátor – ako znie prezývka jedného z ruských prestížnejších obrnených bojových vozidiel – bol spozorovaný pri obliehaní mesta. Podľa britského vojenského experta skutočnosť, že sa Terminátor pri obliehaní mesta nachádza, ukazuje odhodlanie Ruska mesto dobyť.

Veterán britskej armády Justin Crump, ktorý bol zároveň tankový veliteľ pre portál Sky News uviedol, že Rusko je na toto vozidlo „patrične hrdé“. Terminátor sa používa pri vedení ofenzívy v meste na podporu útočiacich tankov a súbežné potláčanie nepriateľskej paľby. Pechote tým pridáva obranu navyše, no dokáže ju aj do veľkej miery suplovať.

Podľa neho je vozidlo pre ruskú armádu charakteristické a vzácne zároveň – ruská armáda disponuje totiž len deviatimi kusmi, tvrdí Crump. Dodáva ale, že Moskva bola na vozidlo tak hrdá, že v istej chvíli ho chcela uviesť na exportný trh.

Vozidlo telom pripomínajúce regulárny tank je vybavené bezpilotnou vežou vyzbrojenou štyrmi odpaľovacími zariadeniami. Často sa pohybuje v sprievode iných tankov v koordinácii s delostrelectvom. Terminátor ďalej disponuje automatickým granátometom vrhajúcim plynové granáty. Dva 30-milimetrové kanóny mu umožňujú strieľať širokou paletou munície vrátane vysoko výbušných nábojov, čo z neho robí komplexnú protitankovú zbraň. Možno ním zneškodniť aj nízko letiace helikoptéry.

Toto vozidlo s oficiálnym označením BMPT-72 vyvinula ruská strojárska spoločnosť Uralvagonzavod na platforme podvozku bojového tanku T-72, ktorý je vo výzbroji mnohých postsovietskych republík. Počas akéhokoľvek útoku je schopné vyvinúť obrovskú palebnú silu, a markantne tak zvýšiť úspešnosť operácie.

„Dobytie oblasti okolo Severodonecka Rusku umožní vyhlásiť úspešné oslobodenie Doneckej oblasti,“ uzatvára Crump s tým, že silné odhodlanie dobyť mesto badať už v tom, že sa toto raritnejšie vozidlo v jeho blízkosti objavilo.


Ďalšie články