Vojnový mrak zatienil východnú Európu a zahalil celý svet, vystríha pápež

33201690952_b4d4ec7ae8_k Pápež František. Foto: Catholic Church England and Wales/flickr.com

Pápež dúfal, že deti nebudú vedieť, čo je vojna. Varoval, aby sme sa neuspokojili s povrchným a formálnym dialógom. Stretol sa s lídrom skupiny U2 Bonom a s futbalistom Ronaldinhom.

Najvyšší katolícky líder opätovne apeloval na mier a zastavenie vojen vo svete. Na audiencii so štyrmi novými veľvyslancami akreditovanými pri Svätej stolici pripomenul ich privilegovanú pozíciu, a to pri podpore kultúry stretnutia, dialógu a vzájomnom porozumení. Vy viete, že vojna je prehra pre ľudstvo, podčiarkol pápež František a naznačil, že to platí i pre vojnu na Ukrajine:

„Temný vojnový mrak zatienil východnú Európu a následne zahalil celý svet priamo či nepriamo. Po skúsenostiach s ničivými účinkami dvoch svetových vojen a jadrových hrozieb počas studenej vojny spolu s rastúcim rešpektom k úlohe medzinárodného práva a vytváraním nadnárodných politických a ekonomických organizácií zameraných na zjednocovanie globálneho spoločenstva väčšina ľudí verila, že vojna v Európe bola vzdialenou spomienkou. Mysleli sme si, že deti sa jedného dňa opýtajú svojich matiek: ‚Čo je vojna?‘ Ale to sa nestalo.“

Pontifik Jorge Mario Bergoglio v tejto súvislosti ocenil, že mnohé krajiny otvárajú hranice a rodiny svoje domovy pre utečencov bez toho, aby rátali, koľko to stojí.

Nemôžem sa uspokojiť s povrchným a formálnym dialógom

Svätý Otec zároveň kritizoval a zavrhol ideológiu v politike. Politika má načúvať Duchu Svätému, aby bola, ako vravel pápež Pius XI., „najvyššia forma lásky“, vysvetlil argentínsky pontifex prítomným na audiencii:

„Nemôžem sa uspokojiť s povrchným a formálnym dialógom, akým sú často nepriateľské rokovania medzi politickými stranami. Sme povolaní žiť politické stretnutie ako bratské stretnutie najmä s tými, ktorí s nami súhlasia menej. A to značí vidieť v tom, s ktorým vedieme dialóg, ozajstného brata, milované Božie dieťa. Toto umenie stretnutia sa teda začína zmenou pohľadu na druhého, bezpodmienečným prijatím a rešpektom voči jeho osobe.“

Zo svojho Twitteru s názvom @Pontifex rímsky biskup taktiež rozposlal tvít s kľúčovými slovami #mier a #Fratelli tutti (tak sa volá jeho dosiaľ posledná encyklika):

„Potrebujeme hlbokú zmenu, obrátenie, ktoré odzbrojí srdcia, ktoré umožní každému rozpoznať v druhom (človeku) brata či sestru.“

K ozajstnému dialógu a opravdivému stretnutiu František vyzval taktiež členov politického bratstva Chemin neuf (Nová cesta).

Pápež s lídrom skupiny U2 a s bývalým futbalistom Ronaldinhom

Petrov nástupca navštívil Pápežskú univerzitu Urbaniana neďaleko Námestia svätého Petra, kde ho privítali spevom mladí zo vzdelávacieho hnutia Scholas Occurrentes. Jeho vznik podporil v čase, keď ešte slúžil ako arcibiskup v Buenos Aires. Na podujatí sa objavil bývalý brazílsky futbalista Ronaldinho, mnoho veľvyslancov a spevák írskej skupiny U2 známy pod umeleckým menom Bono Vox. Hudobník sa pontifika spýtal na úlohu žien v klimatickej zmene.

„Zvykneme hovoriť Matka Zem, a nie Otec Zem,“ odpovedal s úsmevom Jorge Bergoglio, ktorý účastníkov prijal na vozíčku, keďže jeho koleno sa ešte stále úplne nevyliečilo.

Ďalšej účastníčke stretnutia povedal, že potrebujeme „poéziu a odvahu“, no „život v poézii“ sa podľa neho nedá naučiť v knihách, ale „zavlažovaním, rozjímaním o prírode“. V tom je tiež úloha žien, vysvetlil pápež:

„Žena má povolanie dať život. Ide o prežitie. Ochrana prírody je bojom za harmóniu a ženy vedia o harmónii viac.“

Na záver požehnal účastníkov i dieťa prítomnej tehotnej ženy.


Ďalšie články