Luxusný hotel pri Vatikáne získala spoločnosť, ktorú spoluvlastní Bill Gates. V Taliansku to vyvolalo rozruch

280961158_522464106076698_9065542103724060520_n Honosný palác (vľavo) pri Námestí svätého Petra. Foto: Bohumil Petrík

Hotelová spoločnosť, ktorú spoluvlastní aj Bill Gates, má z budovy pri Námestí svätého Petra spraviť luxusný hotel. Vatikánu preto vraj hrozí ďalší škandál, myslí si neúspešný uchádzač v tendri i taliansky denník. Vlastník budovy trvá na transparentnosti výberového konania.

Prestížna rímska ulica Via della Concilizione spája Anjelsky hrad s Námestím svätého Petra. Bulvár lemujú budovy, v ktorých sídlia vatikánske úrady, veľvyslanectvá, zahraničné médiá aj kardináli. Nachádza sa tu tiež palác v plnom názve Palazzo di Domenico della Rovere in Borgo z 15. storočia. Je známy taktiež ako Palazzo dei Penitenzieri. V uplynulých rokoch tu bol Hotel Columbus.

Nehnuteľnosť patrí starobylej inštitúcii s názvom Rytiersky rád Svätého hrobu jeruzalemského (L’Ordine Equestre del Santo Sepolcro di Gerusalemme). Katolícka ustanovizeň má vatikánsku právnu subjektivitu. Zároveň tu má svoje sídlo.

Časť budovy, kde bol Hotel Columbus, mal rád prenajať spoločnosti, ktorej spoluvlastníkom je americký miliardár Bill Gates. Ten z neho chce spraviť „extraluxusný hotel“. Píše to taliansky denník Corriere della Sera.

„Pápež by z toho nemal radosť: Františkova cirkev sa vyhýba okázalosti a je blízko chudobným, tým najmenším na zemi. Striedmosť a transparentnosť (sú) na prvom mieste,“ napísala sekulárna tlačovina.

Vatikánu podľa periodika hrozí ďalší škandál, ako sa to stalo aj pri kúpe neslávnej nehnuteľnosti na Sloane Avenue v Londýne, ktorá viedla v miništáte k prebiehajúcemu megaprocesu. Súdny proces vyvoláva mnoho pozornosti, no nie je taký jednoznačný, ako ho vykresľujú niektoré mainstreamové médiá. Jedným z obžalovaných je kardinál Giovanni Becciu.

Naopak v tendri na prenájom cirkevného statku na známej Via della Conciliazione mali figurovať zvučné mená hotelierov ako Hilton, Marriott i Radisson. Napokon podľa denníka zvíťazila Four Seasons Hotels and Resorts, čo je tiež známa globálna hotelová sieť. Jej spoluvlastníkom je investičná firma Cascade Investment, ktorej dlhoročný akcionár je práve Bill Gates, zakladateľ spoločnosti Microsoft. Výberové konanie kritizoval neúspešný uchádzač Giovanni Gomiero z hotelovej spoločnosti Centurion. Pre talianske periodikum upozornil:

„Vatikán potrebuje všetko, len nie nové škandály. Ale v tomto prípade je ťažké ignorovať, čo sa stalo. Neboli veľmi šikovní. Nemuseli vyhlásiť verejnú súťaž a mohli len (budovu niekomu) priamo zveriť. Ale keď už máte tender, nemôžete pošliapať pravidlá: Four Seasons, ako je známe, pôsobí v 5-hviezdičkovom luxusnom sektore, nie nižšie (ako je päť hviezdičiek, pozn. red.), ako to vyžaduje vyhlásenie tendra.“

Niektorí neúspešní uchádzači sa chcú odvolať, a tak sa boj o nájomcu budovy ešte len začal, dodal Corriere della Sera.

Rytiersky rád trvá na jasnej etickej línii

O reakciu sme žiadali osobne v sídle Rytierskeho rádu. Z tlačového oddelenia nám prízvukovali „jasnú etickú líniu“ podľa pravidiel transparentnosti Svätej stolice. Dodržiavali ju počas „predbežných rozhovoroch s kandidátskymi hotelovými spoločnosťami“.

Výhrady neúspešného uchádzača nekomentovali s odvolaním sa na „dôvernosť informácií“.

Potvrdili, že od jesene 2020 hľadali vhodného nájomníka, ktorý by zároveň vykonal obnovu prenajímanej časti budovy na Via della Conciliazione. Veľmajster rádu potom ustanovil komisiu, ktorá „naznačila svoje preferencie a vybrala v súlade s pravidlami stanovenými pápežom Františkom pre Svätú stolicu“:

„Každý krok sa nahlásil Sekretariátu pre ekonomiku a aj ho schválil. Rád si je vedomý svojej zodpovednosti, starostlivo a transparentne zachovávať a spravovať majetok vo svetle svojho poslania evanjelizácie a pozornosti voči Svätej zemi.“

Nového nájomcu otvorene nepomenovali.

Spoločnosť Four Seasons Hotels and Resorts podniká v oblasti ubytovania, hotelov a rezidenčných klubov. Nový lukratívny prenájom zatiaľ na svojej webstránke nepropagovala a do uzávierky tohto článku nám jej tlačové oddelenie prenájom statku nepotvrdilo. Podľa talianskeho denníka chce ponúkať ubytovanie v sume najmenej 490 eur na noc.

Rytiersky rád Svätého Božieho hrobu jeruzalemského je dedičom myšlienky krížových výprav a jeho história siaha do 14. storočia. Dnes jeho rytieri a dámy nebránia hrob Ježiša Krista zbraňami, ale svedectvom viery a solidarity voči kresťanom, ktorí žijú na svätých miestach vo Svätej zemi. Má okolo 30-tisíc členov. Ako píše na oficiálnej webstránke, všetci sú dobrovoľníci, pričom Rád má k dispozícii len túto nehnuteľnosť v Ríme.

Pápež Ján Pavol II. prisúdil rádu vatikánsku právnu subjektivitu a spadá pod kánonické právo, ktoré je vlastné katolíckej cirkvi.


Ďalšie články