Premiérov plán: plošné testovanie každý týždeň a podmienky ako v Nitre

premiér Igor Matoviè Igor Matovič počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Testovať, testovať a testovať. Zhruba týmto spôsobom možno zhrnúť najnovšiu myšlienku premiéra Igora Matoviča, ktorou chce zabrániť zhoršovaniu pandemickej situácie na Slovensku. Tú podľa jeho slov nezlepšuje ani tvrdý lockdown.

Ďalšie celoplošné testovanie oznámil predseda vlády Igor Matovič na tlačovom brífingu, ktorý zorganizoval s ministrom vnútra Romanom Mikulcom, šéfom rezortu zdravotníctva Marekom Krajčím a ministrom financií Eduardom Hegerom.

Minister zdravotníctva zopakoval, že situácia je „veľmi vážna“ a konkretizoval, že na Slovensku padol rekord v počte hospitalizovaných pacientov. Ide o číslo 3 292, z toho je 250 pacientov na pľúcnej ventilácii a desiatky pacientov na podporných režimoch zabezpečujúcich dýchanie.

Dôvodom tohto stavu je podľa neho nielen nedodržiavanie opatrení, ale takisto prítomnosť novej britskej mutácie koronavírusu na území Slovenska, ktorá sa potvrdila vo viacerých mestách naprieč krajinou. Odborníci však podľa neho už pracujú na vývoji nového testu, ktorý ho bude vedieť účinnejšie odhaliť.

Testovanie týždeň čo týždeň

Predseda vlády uviedol, že v horizonte piatich až šiestich týždňov budeme mať pre túto britskú mutáciu reprodukčné číslo na úrovni 1,33, pričom v súčasnosti osciluje okolo hodnoty 1,0. Opieral sa pritom o grafy zdravotníckych autorít zo Spojeného kráľovstva.

Uviedol, že počas trojtýždňového lockdownu sa situácia nezlepšila a na výber máme iba možnosti nerobiť nič a nechať lockdown tak, ako je, alebo začať s masívnym plošným testovaním, ktoré ako najúčinnejší nástroj presadzuje už dlhodobo.

„Najneskôr od budúceho víkendu spustíme týždeň čo týždeň masívne plošné testovanie v každom okrese,“ uviedol ústavný činiteľ s tým, že podmienky budú také ako v okrese Nitra. Tam sa ľudia bez negatívneho výsledku testu nedostanú ani do práce. Testovať vraj budeme dovtedy, dokým incidencia neklesne pod hodnotu 0,5. Začne sa už budúceho víkendu, no pre nedostatok antigénových testov iba v tých najviac postihnutých okresoch.

Potrebu zlomiť krivku týmto spôsobom ilustroval Matovič na grafe, ktorý nazval „Dopady nenakúpených testov“ a kde bola podľa neho najnižšia zaznamenaná hodnota denných prírastkov práve po celoplošnom testovaní obyvateľstva. Implicitne tiež skonštatoval, že tento stav následne zhoršili protivládne protesty.

Celá vláda sa podľa premiéra teraz musí pozrieť do zrkadla, a „toto zrkadlo hovorí o neschopnosti ministerstva hospodárstva,“ ktoré nesplnilo úlohu – nakúpiť antigénové testy – zadanú vládou a Ústredným krízovým štábom. Výsledkom toho sú vraj obrovské ekonomické škody a tisícové straty na životoch. Matovič hovorí konkrétne o 4 300 zbytočných úmrtiach.

Miliardová strata

Následkom aktuálneho sprísneného lockdownu príde náš štát o zhruba miliardu eur, uviedol to minister financií Eduard Heger. Podľa jeho slov je tiež dôležité, aby sa urobilo plošné testovanie a pandemická situácia sa do konca nasledovného mesiaca upokojila.

O ďalšom pláne budú vládni predstavitelia následne ešte rokovať. „My dostávame, ako Ministerstvo vnútra SR, veľmi veľa žiadostí od samospráv, aby sme boli nápomocní. Pretože chcú testovať,“ doplnil šéf rezortu vnútra Roman Mikulec.

(ste)


Ďalšie články