Antikoncepčná čierna diera v zdravotníctve

111120150207_ref_014222975 Anton Chromík. Foto: Michal Svítok/TASR

Ako sa dajú v zdravotníctve stratiť státisíce eur? Minulú stredu som niektorým poslancom OĽaNO písal mail, že je potrebná komunikácia s ministerstvom zdravotníctva, lebo sa dočkáme schválenia lieku Ryeqo s antikoncepčným účinkom zadarmo. Dočkali sme sa skutočne expresne, keď v nedeľu „symbolicky“ na Medzinárodný deň rodiny pán minister zdravotníctva Lengvarský podpísal a zverejnil rozhodnutie o kategorizácii lieku. Sen každého progresívca sa zas o kus priblížil.

Množstvo žien na Slovensku trpí myómami. Ide o pomerne bežnú vec. Ryeqo je indikovaný na liečbu stredne závažných až závažných príznakov myómov maternice u dospelých žien v reprodukčnom veku. Tento liek sa skladá z troch zložiek a má antikoncepčný účinok. Samotný výrobca to opisuje takto: Antikoncepčné vlastnosti Ryeqa Ak sa Ryeqo užíva najmenej jeden mesiac, inhibuje ovuláciu u žien užívajúcich odporúčanú dávku a poskytuje primeranú antikoncepciu…. Pred ukončením liečby sa preto musia s pacientkou prediskutovať vhodné spôsoby antikoncepcie a okamžite po ukončení liečby sa musí začať používať alternatívna antikoncepcia…“

Hormonálna antikoncepcia doteraz nebola preplácaná zdravotnými poisťovňami. Nemá byť prečo, plodnosť nie je choroba, ale vlastnosť zdravého organizmu. Jej cena vychádza okolo 15 až 29 eur za trojmesačné balenie. Ryeqo však má byť plne hradený zo zdravotného poistenia. Doplatok pacienta je 0 eur.

Vôbec sa preto nebavme o tom, či sa to bude zneužívať pre antikoncepčný účinok zadarmo. Bude! Otázka je len miera účelového využívania. Navrhovateľ lieku na schválenie prišiel s odhadom, že nás občanov bude liečba týmto liekom stáť celkovo 980 000 eur za dva roky! Môže sa mýliť a možno zarobí oveľa viac, pretože poisťovne budú musieť tento liek preplatiť každému, kto ho má predpísaný.

Dnes si musí slovenský pacient doplácať vysoké sumy pri množstve závažnejších liekov, pri ktorých nehrozí zneužitie. Tu nás každé jedno neúčelné použitie bude stáť viac ako 90 eur mesačne. To „zadarmo“ je dosť drahá vec. Celkovú reálnu cenu si netrúfam odhadnúť, dozvieme sa ju po rokoch a verte, že sa na to budeme nielen pýtať, ale aj pripomínať si to. Pretože o to viac by sme mohli dať sestričkám a lekárom alebo o to menej by naši pacienti doplácali pri iných dôležitejších liekoch.

Pritom takejto „čiernej diere“ v zdravotníctve  sa dalo veľmi jednoducho a lacno zabrániť, a to doplatkom pacienta, ktorý by sa rovnal cene za antikoncepciu. Doplatok v hodnote 5 eur mesačne by takto vedel „ušetriť“ 90 eur nám všetkým a znížiť nadspotrebu liekov.

Možno padne aj námietka, že minister zdravotníctva nemohol inak, lebo veď odborníci… No mohol! A v inom prípade aj rozhodol inak, ako navrhla kategorizačná komisia. Naviac zabrániť možnému  zneužívaniu nie je odborná otázka, ale skôr povinnosť dobrého a opatrného hospodára.

V utorok bol o tejto veci osobne informovaný premiér aj minister financií. Situácia je horúca. Ak do konca týždňa nepodá Všeobecná zdravotná poisťovňa alebo iný účastník námietky a minister zdravotníctva nerozhodne inak, bude toto rozhodnutie nezvrátiteľné. Žiadny proces dekategorizácie lieku totiž nepoznáme. Účet za hlúposť nám bude chodiť pravidelne.

PS: V tomto texte sa nesnažím dosiahnuť zákaz lieku, hlúpa cenotvorba nie je vina chemickej substancie, ale ľudí. Nesnažím sa ani posudzovať odborne nákladové benefity lieku, hoci aj tu by sa zišla odborná analýza. Napríklad porovnanie, koľko v skutočnosti dostane zaplatená nemocnica za operáciu myómu a či táto suma sedí so sumou uvádzanou ako ušetrenie v návrhu. Rovnako posúdenie, či je odôvodnená navýšená cena pre antikoncepčnú zložku lieku, ktorá má „halierovú“ hodnotu. To je úloha pre ekonómov.

A v tomto prípade nejde ani o zákaz antikoncepcie. To je úplne iný spor, v ktorom konzervatívci často upriamujú pozornosť na morálne dôvody či riziká antikoncepcie. Správne. Nie sú to však všetky argumenty. Užívanie hormonálnej antikoncepcie môže mať devastačný vplyv nielen na človeka, ale aj na prírodu. Človek musí zaujať k prírode viac zodpovedný a konzistentný postoj. Sme súčasťou väčšieho celku. Každé nezodpovedné správanie voči prírode má svoje dôsledky pre budúce generácie.


Ďalšie články