Našu prácu ničia, pretvárajú realitu. Zakladateľa najväčšej LGBT organizácie v Európe zlostí trans hnutie

simon Simon Fanshawe. Foto: reprofoto YouTube

Založil ju s cieľom hájiť práva gejov a lesieb, dnes ju uniesli ľudia, ktorí popierajú už aj rozdiely medzi ženami a mužmi. Zakladateľ najväčšej LGBT organizácie v Spojenom kráľovstve a v celej Európe Simon Fanshawe má ťažké srdce na trans aktivistov. Ide podľa neho o ľudí, pre ktorých rovnosť znamená vnucovanie ich názorov všetkým ostatným, a o tých, ktorí si predstavujú, že sa realita môže pretvoriť do podoby, aby vyhovovala ich požiadavkám.

Otvorený homosexuál a jeden zo spoluzakladateľov najväčšej britskej a európskej LGBT organizácie Stonewall Simon Fanshawe obvinil túto skupinu z diskreditácie aktivizmu za práva sexuálnych menšín. Prekáža mu totiž, že si osvojila progresívnu transgender ideológiu, ktorú nazýva nekompromisnou.

„Celej našej práci hrozí, že bude zničená, povesť Stonewallu zdiskreditovaná a jeho kredibilita premrhaná trans aktivistami (…), ktorí veria, že môžu každému diktovať, čo je dovolené hovoriť a myslieť si,“ povedal s dôvetkom, že problém sa netýka všetkých v tejto komunite.

„Rovnosť pre nich znamená vnucovanie ich názorov všetkým ostatným bez diskusie. To by malo znepokojovať každého, kto verí, že sloboda prejavu je posvätná,“ dodal Fanshawe, ktorý známu organizáciu založil v roku 1989 po boku ďalších piatich aktivistov.

Telá vraj nie sú mužské alebo ženské

Fanshawe skonštatoval, že mu „padla sánka“ po tom, keď šéf oddelenia takzvanej trans inklúzie v Stonewalle Kirrin Medcalf minulý utorok na súde okrem iného povedal, že „telá nie sú vo svojej podstate mužské ani ženské. Sú to len ich telá“.

Výrok zaznel počas jedného z antidiskriminačných procesov, v ktorom advokátka Allison Baileyová zažalovala Stonewall dôvodiac, že aj jeho pričinením prišla o časť platu po tom, ako kritizovala transgender ideológiu.

Tridsaťštyriročný Medcalf, ktorý začiatkom tohto týždňa odmietol vypovedať bez prítomnosti svojej matky a „podporného psa“, tvrdil, že Baileyovej opozícia voči transrodovej ideológii vystavuje trans ľudí „riziku fyzického ublíženia“.

Fanshawe, spoluzakladateľ aktivistickej skupiny, ktorá zamestnáva stovky pracovníkov a dobrovoľníkov, reagoval na kuriózne tvrdenia slovami, že „ľudia ako Kirrin Medcalf si predstavujú, že realita môže byť pretvorená tak, aby vyhovovala ich požiadavkám“.

Zúri aj časť feministiek

Radikálni trans aktivisti pritom neležia v žalúdku len niektorým ďalším členom LGBT hnutia, ale aj mnohým tamojším feministkám. Priepasť medzi týmito tromi emancipačnými hnutiami, ktoré idú napríklad na Slovensku stále ruka v ruke, sa tak v Británii roztvára.

Iba pred niekoľkými týždňami vyvrcholilo napätie medzi TERF feministkami [feministi a feministky, ktorí nepovažujú trans ženy za súčasť feministického hnutia, teda za ženy vo všeobecnosti, pozn. red.] a trans hnutím do pomerne bizarnej situácie v Manchesteri.

Miestnu budovu plnú feministiek z hnutia Woman’s Place UK na ich výročnej konferencii obkľúčilo zhruba 200 radikálnych trans aktivistov zo skupiny Manchester Trans Rise Up. Zhromaždený dav feministky starej školy okrem iného presviedčal transparentami o tom, že aj ženy majú penisy. Zasahovať musela polícia.

Keď pojem bizarnosť nestačí…

Štandard minulý rok v júni informoval, že Stonewall má značný vplyv na stovky verejných inštitúcií a súkromných firiem na Britských ostrovoch. Organizácia im radí napríklad to, že ich zamestnanci by mali mať možnosť zvoliť si každý deň iné pohlavie, ísť z pozície mužov cítiacich sa ako ženy na ženské záchody alebo byť opisovaný ako rodič, ktorý porodil, a nie ako matka. Ak tieto rady budú nasledovať, zaradí ich vyššie na Index rovnosti na pracovisku, ktorý sama tvorí.

„Obsedantné zameranie na tento malý, malý podiel akejkoľvek pracovnej sily je nevyvážený a znamená to, že existuje veľká pravdepodobnosť, že keď sa zamestnávatelia prihlásia do programov Stonewall, bude to mať vplyv na rovnosť aj pre ďalšie chránené skupiny, najmä pre ženy, ale aj pre náboženské skupiny,“ namietala vtedy Naomi Cunninghamová, advokátka špecializujúca sa na diskrimináciu.

Vtedajšia britská ministerka pre rovnosť Liz Trussová, v súčasnosti ministerka zahraničných vecí, v tom období vyzvala vládu, aby v rámci všetkých rezortov ukončila vzťah so Stonewallom pre jeho čoraz radikálnejšie postoje k transgenderizmu.

Tlačenie na pílu sa zintenzívňuje

Čoraz kurióznejšie nároky a rétorika trans hnutia v Spojenom kráľovstve múti vody pravidelne. V marci napríklad Britská cyklistická federácia povolila na ženských pretekoch štartovať aj transgenderovej športovkyni Emily Bridgesovej, ktorá ešte pred niekoľkými týždňami súťažila s mužmi ako Zach Bridges. A aj medzi tými dokázala triumfovať. Zasiahnuť musela nadradená Medzinárodná cyklistická únia (UCI).

Britská mimovládna organizácia Mermaids [v preklade morské panny, pozn. red.], ktorá sa zaoberá právami transgenderových osôb, zasa začiatkom mája radila, aby muži, ktorí sa identifikujú ako ženy, zavolali políciu na ľudí, ktorí im znemožnia vstúpiť na ženské toalety či iné zariadenia vyhradené pre jedno pohlavie.

Denník Times zasa v aktuálnej správe informoval o prípade tínedžerky, ktorá sa stala terčom šikany po tom, ako spochybnila trans ideológiu, konkrétne názor, že „kritická teória má pri definovaní žien prednosť pred biologickou realitou“. Zo školy po tlaku odišla. Nemenovanej študentky sa zastala aj spisovateľka a dlhodobá kritička trans hnutia J. K. Rowlingová, ktorá zaobchádzanie s ňou označila za „úplne hanebné“.


Ďalšie články