Nemeckej vláde došla trpezlivosť. Schrödera zbavila časti výsad bývalého kancelára

Gerhard Schröder , Vladimir Putin Na archívnej snímke z 8. septembra 2005 vtedajší nemecký kancelár Gerhard Schröder (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin sa usmievajú počas stretnutia v Berlíne. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Nemecká vláda sa rozhodla klepnúť po prstoch bývalému kancelárovi Gerhardovi Schröderovi zostávajúcemu vo vysokých funkciách v ruských štátnych firmách. Poslanci v Bundestagu mu odobrali kanceláriu v parlamente aj tím, „výsluhový“ dôchodok a ochranku mu nechali. Vyvrcholilo tým napätie v radoch sociálnych demokratov, ktorí sú v politike voči Rusku rozdelení.

Nemeckí sociálni demokrati (SPD) sa odhodlali ku kroku namierenému proti ich niekdajšiemu lídrovi a kancelárovi Gerhardovi Schröderovi. Strana je v postoji voči bývalému politikovi, a celkovo Rusku, Ukrajine a vývozu zbraní, dlhodobo rozdelená.

Kým ruskí oligarchovia sa dostali na sankčný zoznam a členské štáty EÚ im začali zabavovať majetok, tí s európskymi koreňmi sa zatiaľ represiám vyhli. Vo vedení ruských viac či menej štátom ovládaných firiem sme ich našli viacero, okrem Schrödera aj francúzskeho expremiéra Francoisa Fillona v Zarubežnefte, rakúskych exkancelárov Christiana Kerna v ruských železniciach a Wolfganga Schüssela v Lukoile či ministerku zahraničia Karin Kneisslovú v Rosnefti (známu aj tancom s Vladimirom Putinom na svadbe).

Všetci sa ocitli na navrhovanom sankčnom zozname, ktorý vypracoval tím väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Rozdiel je v tom, že kým Fillon a rakúski exkancelári sa bonitných postov v Rusku vzdali, Kneisslová a Schröder odísť odmietajú. Schröder si zachoval vysoké funkcie v ruskom ropnom gigante Rosneft a firme Nord Stream 2 AG, ktorá stavala rovnomenný plynovod.

Liberáli preto v europarlamente presadzujú, aby pocítili európske sankcie rovnako ako ruskí oligarchovia.

Materská strana cúvla

Po vnútropolitickom napätí sa napokon v nemeckej trojfarebnej koalícii vedenej sociálnym demokratom Olafom Scholzom zrodil konsenzus. Rozhodli sa bývalého lídra strany zbaviť časti privilégií, ktoré mu ako niekdajšiemu kancelárovi prináležia, informovala nemecká televízia ARD.

Navrhli, aby Schröder prišiel o tím ľudí a kanceláriu v budove Bundestagu, ktorá mu po odchode z funkcie prislúchala. „Výsluhový“ dôchodok bývalého kancelára a ochranku mu nechajú. Opozičné stredopravé strany CDU a CSU mu chceli odňať aj doživotnú rentu, podľa nemeckej televízie to koalícia odmietla s tým, že krok by bol zrejme protiústavný.

Návrhu vo štvrtok schválil rozpočtový výbor nemeckého parlamentu.

Dodajme, že zamestnanci Schröderovej kancelárie krátko po ruskej invázii na Ukrajinu a postoji svojho šéfa požiadali o preloženie na iné pracovné miesto. Hlasovanie je teda o tom, aby sa už funkcie znova neobsadili, pripomína Die Zeit. Kancelária bývalého premiéra aj tak Nemecko každoročne stojí 400-tisíc eur.

SPD kedysi a dnes

Za Olafa Scholza sa končí jedna etapa nemeckej SPD, ktorá mala spomedzi tamojších veľkých strán s Ruskom najpriaznivejšie vzťahy. Keď bol v čele partaje a vlády Schröder (1998-2005), Olaf Scholz viedol stranícku pobočku v Hamburgu. Na sklonku mandátu, len desať dní pred zlomovými nemeckými parlamentnými voľbami (8. septembra 2005) sa Schröder stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým si vybudoval priateľské vzťahy. Ovocím stretnutia bol podpis medzivládnej dohody o výstavbe plynovodu Severný prúd (Nord Stream). Nemecké voľby sa skončili remízou, začala sa éra Angely Merkelovej a Schröder sa stal onedlho predsedom predstavenstva firmy, ktorá má plynovod na starosti.

https://standard.sk/168547/do-moskvy-tentoraz-smeruje-nemecky-socialny-demokrat-a-ti-sa-s-ruskom-vzdy-vedeli-dohodnut/

SPD odvtedy nemala lídra strany, ktorý by bol zároveň kancelárom. Od roku 2017 a volebného debaklu expredsedu europarlamentu Martina Schulza sa politicky hľadala a v jej vedení sa odvtedy vystriedali štyria ľudia.

Kancelárom sa vlani stal Olaf Scholz, ktorý však v koaličnej vláde nemá silné slovo a kľúčové ministerstvo zahraničných vecí dostali Zelení, konkrétne Annalena Baerbocková. Kým SPD spočiatku váhala s vojenskou pomocou Ukrajine, ministerka zastávala opačný postoj a napokon sa sociálni demokrati prispôsobili.

Scholz sa pokúšal od svojho predchodcu vo funkcii dištancovať, vedenie strany žiadalo vylúčenie Schrödera z vlastných radov. Scholz tiež zastavil tesne pred dokončením spustenie plynovodu Severný prúd 2 a podporil európske sankcie proti Rusku.


Ďalšie články