Španielsko chce nariadiť menštruačné voľno z práce a zrušiť DPH na niektoré hygienické výrobky

Irene Monterová1 Španielska ministerka pre rovnosť Irene Monterová. Foto: FB Irene Monterovej

Španielsko plánuje nariadiť pracovné voľno pre ženy so silnými bolesťami počas menštruácie. Opatrenia by ročne stálo viac než dvadsať miliónov eur a podľa kritikov by mohlo ženy stigmatizovať a znevýhodniť ich na trhu práce.

Španielsky kabinet schválil v utorok návrh zákona, ktorý priznáva ženám právo na platenú nemocenskú dovolenku z dôvodu silných menštruačných bolestí, informuje nemecká verejnoprávna stanica Deutsche Welle.

Ak návrh schváli aj parlament, Španielsko by malo v tomto smere európske prvenstvo. Okrem starého kontinentu majú takéto opatrenia napríklad v Japonsku, Indonézii či Južnej Kórei.

„Pripravujeme zákon, ktorý zabezpečí, že ženy budú môcť žiť lepšie,“ povedala španielska ministerka pre rovnosť Irene Monterová. Viac než polovica žien v reprodukčnom veku totiž trpí dysmenoreou – menštruáciou spojenou so silným krvácaním, kŕčmi, únavou či dokonca vracaním a hnačkou.

Ženám s týmito symptómami chce krajina býčích zápasov udeliť právo zostať doma mesačne tri až päť dní, ak si to ich zdravotný stav vyžaduje. Odhad dĺžky dovolenky bude treba konzultovať s lekárom. Opatrenie sa nebude týkať žien, ktoré majú pri menštruácii mierne zdravotné ťažkosti.

Španielsku vládu by toto opatrenie stálo približne 23,8 milióna eur ročne. Návrh zákona teraz čaká verejné pripomienkovanie a následne ďalšie čítanie v kabinete. Podľa pozorovateľov sa predloží na hlasovanie v parlamente až na budúci rok.

Návrh stigmatizuje ženy a znevýhodní ich na trhu práce, hovoria oponenti

Okrem dĺžky procesu vyjadrili výhrady k návrhu zákona aj viacerí politici a odbory.

Španielsky kabinet zložený zo Socialistickej strany a radikálnej ľavicovej aliancie Unidas Podemos (Spoločne môžeme) radí rodovú rovnosť i práva žien medzi svoje priority, keďže až 14 z 22 ministerských postov obsadili ženy.

Ministerka pre rovnosť Irene Monterová sa poďakovala všetkým ministerstvám, ktoré sa podieľali na príprave reformy, „za dôveru a odhodlanie byť feministickou vládou, ktorá stojí na čele medzinárodnej scény“.

Ministerka hospodárstva Nadia Calviňová napriek tomu varovala, že nariadenie môže „stigmatizovať ženy“ a znevýhodniť ich pri uchádzaní sa o prácu.

Zástupkyňa generálneho tajomníka jedného z najväčších španielskych odborových zväzov UGT Cristina Antonanzasová tiež varovala, že platená menštruačná dovolenka by mohla ovplyvniť prístup žien na trh práce. „Pri tomto type rozhodnutia musíte byť opatrní. Neviem, či to nám ženám nerobí medvediu službu,“ povedala Antonanzasová pre rozhlasovú stanicu Cadena SER.

Zrušenie „tampónovej dane“ či potraty pre mladistvé

Návrh zákona o pracovnom voľne z dôvodu bolestivej menštruácie je súčasťou širšej reformy reprodukčného zdravia v Španielsku. Tá zahŕňa aj zrušenie DPH na niektoré hygienické výrobky – takzvanú „tampónovú daň“ – a bezplatné sprístupnenie hygienických výrobkov vo verejných centrách, ako sú školy, väznice a sociálne centrá.

Ďalej nariaďuje povinnú sexuálnu výchovu na všetkých stupňoch vzdelávania a vyjadruje podporu „vývoju a výskumu mužskej antikoncepcie s cieľom podporiť spoluzodpovednosť mužov“.

Oblasť umelých potratov by sa mala v rámci reformy liberalizovať. „Presadzujeme feminizmus. Ženy by mali mať možnosť slobodne rozhodovať o svojom živote,“ napísal na Twitteri španielsky premiér Pedro Sanchez.

Obsahuje napríklad odstránenie požiadavky 16- a 17-ročných osôb podstúpiť umelý potrat bez súhlasu rodičov alebo opatrovníkov, ktorú nariadila v roku 2015 jedena z predchádzajúcich vlád. Odstraňuje tiež súčasnú trojdňovú lehotu na rozmyslenie, ako aj povinné predchádzajúce informovanie. Navyše ženy, ktoré podstúpia tento zákrok, budú mať nárok na dočasnú invaliditu počas obdobia zotavenia. Upraviť sa má individuálne a ústavné právo na výhradu vo svedomí zdravotníckeho personálu.

Sympatické je to slovenským progresívcom aj niektorým mimovládkam

Španielsky návrh zákona na slovenskej scéne podporila iniciatíva Nebudeme ticho!. „Tešíme sa z dobrých správ, zároveň však chceme, aby bolo toto všetko (a omnoho viac) normou všade,“ objavilo sa na ich fejsbúkovej stránke spoločne s výpočtom bodov, ktoré by ukončili tabu o menštruácii.

Pred rokom si zasa podobnú tému osvojila predsedníčka ženskej platformy mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Beata Jurik. Tá v blogu konštatovala, že treba odstrániť takzvanú „menštruačnú chudobu“, ktorá je dôsledkom drahých menštruačných pomôcok či potrebných liekov a nedostatočných zárobkov ľudí, ktorí pochádzajú zo slabších sociálnych pomerov.

Na nákup menštruačných prostriedkov podľa nej osoby minú za celý život sumu, ktorá „by u nás stačila na kúpu šikovného jazdeného auta“. Ak by to „menštruujúcim osobám“ štát preplatil, išlo by podľa nej len o odstránenie ich znevýhodnenia.


Ďalšie články