Slovensko bude ďalej platiť za plyn v eurách. Eurokomisia pri rubľoch vysiela zmiešané signály

Schalke 04 predèasne ukonèilo sponzorskú zmluvu s Gazpromom Logo energetickej spoločnosti Gazprom. Foto: TASR/AP

Ako platiť za ruský plyn a neporušovať sankcie? Od Európskej komisie prišla šalamúnska odpoveď. Výsledkom je, že plynové dodávky aj platby zostali zachované, ale viacero otázok ohľadom sankcií je naďalej otvorených. Slovensko sa chystá ďalej platiť v eurách.

Na obchod treba dvoch, a keď oň majú obaja skutočný záujem, riešenie vždy nájdu. Tak by sa napriek vojne na Ukrajine dalo zhrnúť obchodovanie s plynom medzi EÚ a Ruskom.

Vladimir Putin najprv pohrozil, že bude žiadať platby za plyn v rubľoch. Návrh vyvolal paniku a ukázal, ktoré štáty sa najľahšie nechajú zastrašiť. Slovensko sa podľa slov ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý to pripustil, ocitlo medzi nimi. Moskva nakoniec cúvla a navrhla iné riešenie – aby si kupci, teda vlády a nimi kontrolované plynárenské firmy, zriadili popri eurovom či dolárovom aj rubľový účet v Gazprombanke. S tým, že Rusi by si platbu v banke sami previedli z jedného konta na druhé.

https://standard.sk/190194/platba-rublami-za-plyn-nie-je-na-stole-sulik-sa-pri-rusku-a-ukrajine-opat-blysol-tarbavym-vyhlasenim/

Najmenej 20 odberateľov na ruskú požiadavku otvoriť si účet v rubľoch pristalo, nevieme však, či je medzi nimi aj Slovensko. Vieme, že Poľsko a Bulharsko to odmietli – Gazprom im následne prestal dodávať plyn.

Platby verzus sankcie

Spustila sa debata o tom, či je tento spôsob platby v súlade s uvalenými sankciami EÚ na Rusko. Neurčité vyjadrenia z minulého týždňa Európska komisia (EK) doteraz úplne nevyjasnila. Vydala vyjadrenie, ktoré sa javí buď ako šalamúnske, alebo alibistické, závisí od uhľa pohľadu.

EK v piatok vyhlásila, že zriadenie rubľového účtu na platby za plyn by porušovalo sankcie. Zároveň odobrila pokračovanie platieb v eurách alebo v dolároch v zmysle platných zmluvných podmienok. Problematickým bodom zostala transakcia medzi eurovým a dolárovým účtom v Gazprombanke.

V utorok EK doplnila, že nielen platby na rubľový účet, ale aj jeho zriadenie je v rozpore so sankciami. „Je to nad rámec pokynov, v ktorých sme členským štátom vysvetľovali, čo je v sankčnom režime povolené,“ cituje hovorcu EK agentúra Reuters.

Zároveň eurokomisia európskych odberateľov vyzvala, aby potvrdili, že platbou v západnej mene si splnili zmluvné podmienky voči Gazpromu bez „ďalších krokov zo strany kupujúceho“. Inak by kupci konverziou na ruble vstupovali do kontaktu s Ruskou centrálnou bankou, ktorá je na sankčnom zozname.

Ruský prezident trvá na tom, že transakcia je dokončená, až keď sa platba skonvertuje na ruble. Podľa viacerých zdrojov však Rusko tento posledný krok robí vo vlastnej réžii, a tak sa vlk nažerie, aj ovca zostane celá – európski odberatelia zaplatia v dolároch a eurách, a Gazprom si platbu prevedie na rubľový účet.

Slovensko zostáva pri eurách

Nasvedčuje tomu aj postoj ministra Sulíka. Slovensko podľa jeho slov zaplatí v eurách na euroúčet do Gazprombanky, kde to bude prekonvertované na ruble, a tie pôjdu ďalej do Gazpromu. Vyhlásil, že spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) už od neho dostala pokyn takto postupovať.

„S tou ďalšou operáciou my už nič nemáme, pre nás je rozhodujúce to, že my platíme v eurách do Gazprombanky,“ skonštatoval Sulík. Priblížil, že v pondelok (16. mája) podpísal takzvané rozhodnutie jediného akcionára a SPP dostal pokyn na takýto postup.

Sulík zopakoval, že spraví všetko pre to, aby dodávky plynu zostali zachované a ostatné dva týždne pritiekli nadpriemerné množstvá. „Napriek tomu, že jedna prečerpávacia stanica na Ukrajine bola zavretá, tak ruská strana ten spôsobený výpadok nahradila a plyn nám tečie cez Lanžhot, teda zo západu, z Čiech, ale je to ruský plyn,“ dodal.

Debata ohľadom platieb kulminovala vzhľadom na to, že Slovensko čaká ďalšia splátka plynu 20. mája. Podľa všetkého zostal spôsob platieb za surovinu zachovaný a dodávky zatiaľ nie sú ohrozené.


Ďalšie články