Domyslieť veci nikdy nebolo silnou stránkou Matoviča, vraví Sulík. Koalícia sa stále nedohodla na inflačnom balíčku

79. schôdza vlády SR Richard Sulík. Foto: TASR/Pavol Zachar

Koalícia naďalej nemá finálnu dohodu na inflačnom balíku na pomoc rodinám z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Diskutovať ešte mali SaS s Matovičom. Z vyjadrení zástupcov koalície vyplýva, že liberáli návrh nevetujú, no ani ho nepodporia v Národnej rade (NR) SR.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš uviedol, že návrh má ísť v stredu (18. 5.) na vládu a vo štvrtok (19. 5.) do parlamentu. „Naďalej je podpora troch strán, Sme rodina, Za ľudí a OĽaNO, pre inflačnú pomoc rodinám 200 eur na dieťa v týchto ťažkých časoch,“ uviedol Šipoš. Dodal, že podľa posledných vyjadrení by SaS nemala za návrh hlasovať, no nebude ho blokovať.

SaS namieta, že doteraz nevidela finálny návrh. „Nesúhlasíme, aby sa takéto vážne zákony prijímali v skrátenom legislatívnom konaní bez riadneho medzirezortného pripomienkového konania. Nebudeme hlasovať o niečom, čo sme si nemohli ani pozrieť, je to nepredstaviteľné,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

https://standard.sk/206452/s-sas-uz-vyjednavat-nebudeme-vyhlasil-matovic-sulik-klame-ze-nevidel-konkretny-navrh-pomoci-dodal/

Šeliga: Alkohol nie je vec bežnej spotreby

Na otázku o odchode SaS z koalície odpovedala, že to aktuálne nie je predmetom diskusie. Ak sa však podobným spôsobom bude „znásilňovať“ legislatívny proces, aj partneri by si podľa nej mali byť vedomí toho, čo je ich priorita.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga hovorí, že finálne paragrafové znenie by mali dostať od rezortu financií počas utorka. SaS by podľa jeho informácií mala vetovať jedine zvyšovanie daní. Diskutovať sa pritom malo napríklad o zvyšovaní daní z tvrdého alkoholu či hazardu. Šeliga ozrejmil, že pri alkohole by sa mohla zvýšiť aspoň o toľko, koľko je inflácia, keďže alkohol nie je vec bežnej spotreby.

Dodal, že SaS mala predstaviť svoj plán pomoci a ďalej rokovať s rezortom financií. Strana Za ľudí podmieňuje prijatie Matovičovho balíka kompenzáciami pre samosprávy. Zároveň požaduje, aby z pomoci nevypadli rodiny starajúce sa o deti so zdravotným postihnutím.

SaS predstavila vlastné riešenie pomoci chudobným

SaS predstavila vlastné riešenie pomoci ľudom v súvislosti so zdražovaním. Liberáli navrhujú mimoriadne zvýšiť životné minimum, rozšíriť okruh poberateľov príspevku na bývanie, tento príspevok na bývanie zvýšiť a znížiť krátenie dávok v hmotnej núdzi. Na tlačovej besede to povedal predseda SaS Richard Sulík. Tieto opatrenia podľa neho pomôžu chudobným ľuďom.

„Sme za to, aby štát veľmi rýchlo pomohol ľuďom, ktorí to najviac potrebujú,“ povedal. Strana SaS podľa neho nikdy nebola proti pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú. Pomoc rodinám, ktorú predstavil minister financií Igor Matovič, podľa Sulíka nie je pomocou pre tých, ktorí sú sociálne odkázaní. „Je to populizmus, rozdávať peniaze cudzích ľudí, domyslieť veci nikdy nebolo silnou stránkou Igora Matoviča,“ povedal líder SaS. Zdôraznil, že dodnes nevideli písomný návrh pomoci rodinám.

Predseda SaS zopakoval svoje predošlé tvrdenia o tom, že liberáli nikdy nepodporia zvýšenie daní. Na tento krok si SaS uplatní právo veta. „Ak by malo byť toto právo ignorované, tak koaličná zmluva pre nás stráca zmysel,“ povedal. Opätovne upozornil na to, že zvýšený daňový bonus na dieťa majú financovať obce sumou viac ako pol miliardy eur. Podľa informácií z koaličnej rady má pritom štát podľa Sulíka daňové nadpríjmy v sume jednej miliardy eur. „Toto sa dozvieme medzi rečou,“ zdôraznil.

(tasr, sita)


Ďalšie články