Kalush Orchestra chce na turné vyzbierať peniaze pre ukrajinskú armádu. Otázniky okolo hlasovania však pretrvávajú

Finále 66. roèníka súaže Eurovízie Na snímke ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra sa teší z víťazstva na 66. ročníku Eurovízie v Turíne v nedeľu 15. mája 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinská hudobná skupina Kalush Orchestra, ktorá zvíťazila vo finále tohtoročnej pesničkovej súťaže Eurovízia, v utorok oznámila, že plánuje usporiadať turné po európskych krajinách. Vyzbierané finančné prostriedky majú poskytnúť ukrajinsej armáde. Vo verejnosti však stále rezonujú nezrovnalosti, ktoré sa týkali eurovízneho diváckeho hlasovania.

Frontman hudobnej skupiny Oleh Psiuk povedal na tlačovej konferencii v západoukrajinskom Ľvove, že kapela na sociálnej sieti Instagram čoskoro oznámi, kam v rámci turné vyrazí. „Na každom predstavení budeme zbierať finančné prostriedky pre potreby armády,“ uviedol Psiuk.

Dodal, že zámerom hudobného turné je tiež spopularizovať ukrajinský jazyk v hudbe a spropagovať ukrajinskú kultúru, uvádza televízia CNN.

Skupina Kalush Orchestra zároveň plánuje vydražiť trofej, ktorú získala za víťazstvo v Eurovízii, a výťažok darovať ukrajinskej armáde, ktorá už vyše 80 dní vzdoruje ruským silám, informuje Reuters. Psiuk okrem toho vyjadril nádej v to, že súťaž Eurovízia sa budúci rok uskutoční na Ukrajine.

Poďakoval sa obrancom Mariupola

Na tlačovej konferencii sa pritom poďakoval ukrajinským obrancom z obkľúčeného areálu oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol za ich odvahu a za to, že tak dlho vydržali.

Ukrajinská armáda v utorok oznámila, že pracuje na zabezpečení evakuácií svojich zvyšných vojakov z Azovstaľu, ich poslednej bašty v Mariupole. Podľa agentúry Reuters tým Kyjev prakticky odovzdal kontrolu nad týmto prístavným mestom Moskve.

Kalush Orchestra zvíťazili v sobotu vo finále pesničkovej súťaže Eurovízia 2022 vďaka diváckym hlasom. Pieseň Stefania, s ktorou vystúpili, sa totiž po hlasovaní porotcov súťaže umiestnila na štvrtom mieste a víťazstvo im priniesla až podpora divákov. Víťazstvo ukrajinskej kapely pritom predpovedali aj stávkové kancelárie. Ozývajú sa však hlasy o podivnom hlasovaní.     

Rumunsko sa búri, že hlasy jeho poroty nepripadli Moldavsku

Napríklad rumunská televízia sa ohradila proti rozhodnutiu organizátora Eurovízie, ktorý pre údajné nezrovnalosti pridelil rumunské hlasy Ukrajine namiesto Moldavska. Ďalšie dva štáty zasa nechápu, prečo ich hlasy nepripadli Ukrajine, hoci za ňu hlasovali. Otáznikov viac ako dosť.

Po sčítaní bodov národných porôt bola na prvom mieste Veľká Británia nasledovaná Švédskom a Španielskom. Výsledný rebríček sa zmenil až po pripočítaní diváckych hlasov. Tí odovzdali Ukrajine najvyšší počet bodov spomedzi všetkých štátov. Až na základe týchto hlasov získala prvé miesto ukrajinská folk-rapová kapela Kalush Orchestra.

Najviac bodov poslali nášmu východnému susedovi Lotyšsko, Litva, Poľsko, Francúzsko, Nemecko či Island. Viaceré z týchto krajín až bezvýhradne podporujú Ukrajinu vo vojne proti Rusku.

Európska vysielacia únia (EBU) ešte v nedeľu uviedla, že zaznamenala vyššie spomenuté nezrovnalosti v hlasovaní šiestich štátov v druhom semifinále a finále. Žiadne podrobnosti o tom však neoznámila. Podľa serveru Romania-Insider išlo okrem Rumunska o Azerbajdžan, Gruzínsko, Poľsko, San Maríno a Čiernu Horu. Týmto šiestim štátom sa vraj prepočítalo skóre, aby poskytli „náhradný súhrnný výsledok pre každú dotknutú krajinu“.

Rumunská verejnoprávna televízia TVR však obvinila EBU, že anulovala rumunské hlasy „z nešpecifikovaných dôvodov a pripočítala ich ukrajinskej skupine Kalush Orchestra“. U niektorých Rumunov to vzbudilo podozrenie, že anulovanie bolo zámerné, aby vyhrala Ukrajina, píše agentúra EFE. Faktom je, že Ukrajina by vyhrala aj bez dvanástich rumunských hlasov.

Gruzínsko a Azerbajdžan majú zasa opačný problém. Hľadajú odpoveď na to, prečo plný počet hlasov porotcov z oboch štátov pripadol Spojenému kráľovstvu namiesto Ukrajiny, informoval Eurovoix.com.

Vysvetlením má byť, že s cieľom vykompenzovať 24 bodov Gruzínska a Azerbajdžanu presmerovaných z Ukrajiny do Spojeného kráľovstva, presunula EBU na Ukrajinu 12 bodov, ktoré Rumunsko poskytlo Moldavsku. Podľa EBU je to v súlade s „náhradným agregovaným výsledkom […] vypočítaným na základe výsledkov iných krajín s podobnými hlasovacími záznamami“.

Rumunská televízia sa okrem hlasovacieho chaosu sťažovala aj na to, že rumunskej moderátorke večera odmietli vstup do hlavného vysielania Eurovízie, aby mohla ohlásiť rumunské hlasovanie. EBU to vysvetlila technickými dôvodmi. Na sociálnych sieťach koluje video, na ktorom udivená Eda Marcusová po vypočutí výsledku hlasovania udivene hovorí: „Čože? Tomu neverím, tomu neverím.“

Ďalším problémom v súťaži Eurovízia bolo aj to, že politické vyhlásenia sú tu zakázané. Frontman kapely Kalush Orchestra sa ich však nezdržal. Organizátori však uviedli, že Ukrajinu za ne nediskvalifikujú.

https://standard.sk/205958/pomozte-azovstalu-hned-teraz-slava-ukrajine-vyhlasil-frontmen-ukrajinskej-kapely-ktora-vyhrala-euroviziu/

(est, tasr)


Ďalšie články