Moskovský patriarcha chváli Orbána: Je jedným z mála politikov, ktorý podporuje kresťanské hodnoty

Patriarcha Kirill. Foto: TASR/AP Patriarcha Kirill. Foto: TASR/AP

Moskovský patriarcha a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina pochválil maďarského premiéra za podporu kresťanských hodnôt i tradičnej rodiny. Ďakoval mu aj za výstavbu pravoslávnych chrámov v Maďarsku.

Patriarcha Moskvy a celého Ruska Kirill gratuloval maďarskému predsedovi vlády Viktorovi Orbánovi k víťazstvu v parlamentných voľbách. Pochválil ho aj za podporu kresťanských hodnôt:

„Ste jedným z mála európskych politikov, ktorí vo svojich aktivitách dávajú veľkú pozornosť otázkam podpory kresťanských hodnôt, posilňovaniu inštitúcie tradičnej rodiny a pravidiel verejnej morálky. Poznám vás ako aktívneho obrancu prenasledovaných kresťanov v Stredozemí a v afrických krajinách,“ podčiarkol pravoslávny líder a pokračoval:

„Veľmi si vážim vašu starostlivosť a pozornosť voči potrebám maďarskej diecézy Moskovského patriarchátu, ktorá s plnou asistenciou úradov úspešne obnovuje a stavia pravoslávne chrámy. Medzi nimi aj Uspenskú katedrálu v Budapešti, architektonický klenot hlavného mesta.“ doplnil pravoslávny patriarcha.

https://standard.sk/206382/orban-nevzdame-sa-ochrany-hranic-nevpustime-migrantov-ochranime-rodiny-gender-aktivistov-nepustime-do-skol/

Patriarcha Kirill na záver stanoviska zverejneného na webstránke Moskovského patriarchátu vyjadril nádej, že táto spolupráca bude pokračovať aj v budúcnosti. Viktorovi Orbánovi zaželal „silu ducha a tela, pomoc Božiu a neutíchajúci úspech v jeho vznešenej a zodpovednej službe svojej vlasti a ľudu“.

Orbán a Rusko

Maďarský politik po vypuknutí vojny na Ukrajine v porovnaní s inými vládami v Európe vykonáva opatrnú politiku voči Rusku. Orbán síce odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu, Maďarsko sa pripojilo k protiruským sankciám EÚ a prijalo množstvo ukrajinských utečencov, maďarská vláda však odmieta na Ukrajinu dodávať zbrane. Zároveň blokuje nové protiruské sankcie, ktoré by zamedzili dovozu energonosičov z Ruska. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev nedávno Orbána označil za jedného z ,,najrozumnejších lídrov“ v EÚ.

Moskovský patriarcha, o ktoromu pápež František nedávno povedal, že nemá byť „Putinov miništrant“, otvorene ruskú inváziu neodsúdil. Vojna má dokonca podľa neho metafyzický význam. Zároveň podčiarkol utrpenie ľudí v separatistických regiónoch na východe Ukrajine od roku 2014.


Ďalšie články