Celý svet je proti nám, budeme čeliť miliónu dobre vyzbrojených Ukrajincov, pranieroval v ruskej TV vojenský analytik inváziu

Chodarionok Michail Chodarionok. Zdroj: Reprofoto Youtube

Vojenský analytik Michail Chodarionok v pondelok v ruskej štátnej televízii Rossija 1 zniesol ťaženie Kremľa na Ukrajine pod čiernu zem. Vyzval zároveň divákov, aby automaticky neprijímali oficiálny štátny ruský pohľad na vojnu. Moderátorka a ostatní hostia na Chodarionka upierali zarazené pohľady.

„V prvom rade musím povedať, že by sme nemali brať ‚informačné antidepresíva‘,“ povedal analytik o správach medializovaných v Rusku, že ukrajinskí vojaci sú demoralizovaní. Pripustil, že ojedinelé prípady sa vyskytli, vo všeobecnosti však neodzrkadľujú obraz pomerne odhodlaných ukrajinských síl.

Chodarionok, ktorý je plukovníkom protileteckej obrany v zálohe, naopak kritizoval bojové a logistické zlyhania ruskej armády a vyzval na zachovanie realistického pohľadu na vývoj vojny. „Skôr či neskôr, realita si vás nájde,“ konštatoval.

Vyjadril sa v tomto kontexte k vyhláseniam Kyjeva, že do niekoľkých mesiacov by mobilizovaná ukrajinská armáda mohla mať až milión vojakov. Takýto počet by Kyjev sám o sebe vyzbrojiť nedokázal, no vďaka čoraz rozsiahlejším dodávkam zbraní zo Západu sa to podľa Chodarionka čoskoro môže stať skutočnosťou. „Situácia sa pre nás bude zhoršovať,“ varoval v ruskej televízii.

https://standard.sk/204784/video-foto-katastrofalny-pokus-rusov-o-prechod-rieky-ukrajinci-znicili-desiatky-tankov/

Na otázku moderátorky, koľko z týchto ukrajinských vojakov bude profesionálov, analytik odpovedal, že profesionálnosť armády sa neurčuje na základe „kontraktnej zmluvy“, ale úrovňou výcviku a ochoty prelievať krv za vlasť. „Armáda zložená z brancov môže byť veľmi profesionálna,“ zhodnotil s tým, že Ukrajinci budú bojovať do posledného muža.

„Ako povedali klasici marxizmu-leninizmu, a oni v tomto ohľade neboli hlupáci, v konečnom dôsledku sa víťazstvo na bojisku určuje vysokou úrovňou morálky vojakov,“ zhodnotil. Moderátorka a ostatní hostia na Chodarionka upierali zarazené pohľady.

Analytik zároveň odsúdil militaristické vyjadrenia niektorých ruských predstaviteľov na adresu Fínska a Švédska, ktoré po začiatku ruskej invázie prejavili záujem o vstup do NATO.

„Hlavná nevýhoda našej aktuálnej vojensko-politickej pozície je naša úplná geopolitická izolácia. Napriek tomu, že sa nám nechce si to priznať, v podstate celý svet je proti nám. Z tejto situácie sa musíme dostať,“ povedal Chodarionok v diskusnom paneli. Zároveň divákov vyzval, aby automaticky neprijímali oficiálny pohľad Kremľa.

Chodarionok je známy svojím dôrazom na realistické, niekto by možno povedal, že až pesimistické nazeranie na vývoj vojenských ťažení Ruska. V roku 2016 napríklad predpovedal, že armáda sýrskeho prezidenta Baššára Asada nedokáže na bojisku vyhrať, a preto by Rusko malo zvážiť postupné stiahnutie zo Sýrie.

Pri Sýrii síce Chodarionkovi analýza nevyšla, jeho predpoveď katastrofálneho výkonu Rusov na Ukrajine sa však zatiaľ takmer do bodky napĺňa. Mesiac pred začiatkom Putinovej invázie Chodarionok v protiklade s tvrdeniami väčšiny ruských médií a analytikov varoval, že Ukrajinci ruských vojakov zďaleka vítať nebudú a veľké mestá sa pre Rusov stanú partizánskou nočnou morou. Dnes tento vývoj pozorujeme napríklad v Mariupole. Ruská armáda tiež po úvodných pokusoch rezignovala na dobytie dvoch najväčších ukrajinských miest – Kyjeva a Charkova.

https://standard.sk/178445/putinova-katastrofa-rusi-naozaj-prehravaju-stracaju-asi-100-strojov-denne-a-vieme-to-overit/

Chodarionok ďalej upozornil, že moderné presné rakety nie sú v ruskej výzbroji v dostatočnom počte a ruské očakávania o rýchlom vyradení ukrajinskej vojenskej infraštruktúry nie sú na mieste. Rusi síce od začiatku mali na Ukrajine vzdušnú prevahu, tá však podľa analytika nie je dostačujúcim faktorom pre víťazstvo. Leteckú dominanciu mali Rusi aj v Čečensku a Afganistane, lietadlami sa však zem neobsadzuje. Navyše, Ukrajinci aj tri mesiace od spustenia invázie proti Rusom efektívne nasadzujú taktické bombardéry či drony.

Chodarionkove názory sú v Rusku známe. Jeho pozvanie do ruskej štátnej televízie, vďaka ktorému mohli analytikove predpovede vidieť milióny divákov, je preto v súčasnom Rusku pozoruhodným javom.


Ďalšie články