Jordan Peterson odíde z Twitteru. Tvrdí, že všetkých čoskoro doženie k šialenstvu

Jordan Peterson. Foto: Facebook.com Jordan Peterson. Foto: Facebook.com

Po odkúpení Twitteru Elonom Muskom mnoho známych osobností vyhlásilo, že sa teší zmenám, ktoré majú nastať. Twitter zažil prílev ľudí, ktorí predtým neuvažovali, že ho budú používať. Kanadský psychológ a autor mnohých bestsellerov Jordan Peterson ide opačnou cestou. V utorok vyhlásil, že odchádza z platformy.

Klinický psychológ Peterson podľa vlastných slov na Twitteri nachádza „nekonečnú záplavu zlomyseľných urážok“. Na tri týždne preto skúsil experiment, keď sa na Twitter neprihlásil. Ako hovorí, obdobie nepoužívania platformy bolo pre neho skutočnou úľavou. Po pauze začal sociálnu sieť opäť používať, no opäť prišlo vytriezvenie. „Môj život sa takmer okamžite opäť zhoršil,“ vyhlásil o náhlom návrate.

„Povedal som môjmu personálu, aby zmenili moje heslo. To ma zdrží od pokušenia,“ dodal s tým, že ak bude musieť niečo povedať alebo napísať, či ak príde niečo dostatočne dôležité, natočí o tom video.

Peterson avizoval, že chystá článok o technických dôvodoch, „prečo nás Twitter všetkých čoskoro doženie k šialenstvu“. Známy psychológ priznal, že na Twitteri rád sleduje ľudí, ktorých pozná. Podnecujúcu (incentive) štruktúru platformy však považuje z jej podstaty za šialenú.

Psychológiu, ktorá je jeho hlavnou doménou, Jordan Peterson učil na Torontskej univerzite od roku 1999 do roku 2021. Na Youtube má vlastný kanál s piatimi miliónmi odberateľov, na ktorý neraz pridáva obsah určený hlavne pre jeho mužské publikum. Peterson si aj za to vyslúžil obvinenia z podpory patriarchátu, čo psychológ odmietol.

Krátko pred oznámením odchodu z Twitteru Jordan Peterson reagoval na video s názvom Jordan Peterson roní slzy nad klimatickým aktivizmom. Uviedol, že hovoril o neakceptovateľnej demoralizácii mladých ľudí. „Aké dočista úbohé,“ reagoval na autorov videa s otázkou: „Ako podľa vás apokalyptické ohlasovanie katastrofy, ktoré nemá konca kraja, vplýva na deti?“

Do všeobecného povedomia sa dostal po zverejnení série videí, v ktorých kritizoval takzvaný zákon C-16. V Kanade sa ním uzákonil zákaz diskriminácie na základe „rodovej identity a prejavu“. Peterson ho spojil s problémom politickej korektnosti, keď zhodnotil, že návrh zákona z určitých neprirodzených rodových zámen vytvára „nútenú reč“. Petersonov účet na Twitteri stále figuruje, nevedno, či ho ešte niekedy použije.


Ďalšie články