Zomrel český herec Josef Abrhám. Preslávil ho najmä kultový film Vrchní, prchni!

Abrhám ocenenie Hercova misia Josef Abrhám. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

AKTUALIZOVANÉ Vo veku 82 rokov zomrel herec Josef Abrhám. Skonal len necelý rok po úmrtí manželky Libuše Šafránkovej. Informáciu denníka Blesk potvrdil herec Jan Kačer.

Pre choré srdce a iné zdravotné problémy bol tento herec v poslednom období pripútaný na invalidný vozík, píše spravodajský server iDnes.cz.

Potomok Jozefa Hollého

Josef Abrhám sa narodil 14. decembra 1939 v Zlíne. Bol priamym potomkom významného slovenského dramatika a evanjelického farára Jozefa Hollého.

Herectvo začal študovať najskôr na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, odkiaľ po dvoch rokoch prestúpil na pražskú Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU), ktorú absolvoval v roku 1962.

Vážne i komické úlohy

Legenda českého filmu Josef Abrhám stvárnil množstvo vážnych a komických úloh, ktorými si získal priazeň publika i filmovej kritiky. Na svojom konte má desiatky komediálnych aj vážnych úloh, ktoré dokázal zahrať neopakovateľne pôvabne. K takým patrí postava čašníka v komédii Vrchní prchni! (1980) alebo rola sebavedomého lekára Arnošta Blažeja z kultového Dietlovho seriálu Nemocnica na okraji mesta.

„Dotiahnuť rolu v divadle aj vo filme až k tým posledným milimetrom je nakoniec vždy najdôležitejšie a zároveň najťažšie,“ poznamenala v minulosti legenda českého herectva Jozef Abrhám.

Začínal v Divadle na Vinohradech, neskôr sa stal členom novovzniknutého Činoherného klubu a hral tiež na scéne pražského Národného divadla. V pražskom Činohernom klube exceloval v hrách Višňový sad, Strýček Váňa, Hráči, Revízor a v mnohých ďalších.

Josef Abrhám v roku 2011. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pred kamerou debutoval ako študent

Pred kamerou debutoval Josef Abrhám v treťom ročníku na DAMU vo filme Strop (1961) v réžii Věry Chytilovej. Súčasne stvárnil malú úlohu v detektívke Vladimíra Čecha Kde alibi nestačí (1961). Potom prišla veľká herecká príležitosť s rozsiahlou rolou milovníka vo filmoch Zbynka Brynycha Neschovávejte se, když prší (1962).  

Charizmatického herca obsadili filmoví tvorcovia aj do snímok Transport z ráje (1962), Křik (1963), Marečku, podejte mi pero! (1976).  

K jeho nezabudnuteľným rolám nepochybne patrí ústredná postava kníhkupca Dalibora Vránu v legendárnej komédii Vrchní, prchni! (1980).

Veľký herecký talent predviedol tiež v úlohe spisovateľa a dramatika Karla Čapka v životopisnej dráme Člověk proti zkáze (1989) v réžii Štěpána Skalského a vynikajúci výkon podal, podľa kritiky, tiež v Menzlovom filme Konec starých časů (1989).

Josef Abrhám v roku 2010. Foto: TASR/Radovan Stoklasa.

Získal Českého leva

Českého leva získal Josef Abrhám v roku 1993 za najlepší mužský herecký výkon vo filme Jana Hřebejka Šakalí léta (1993). Vynikol tiež vo filmoch Všichni moji blízcí (1999) v réžii Mateja Mináča, Návrat ztraceného ráje (1999) v réžii Vojtěcha Jasného, či v Hřebejkovej Kráske v nesnázích (2006).

Najznámejšou televíznou úlohou vyhľadávaného herca sa stala rola záletného lekára a neskôr primára ortopedického oddelenia Arnošta Blažeja v seriáli Nemocnica na okraji mesta (1977). Seriál sa dočkal aj pokračovania s názvom Nemocnica na okraji mesta po dvadsiatich rokoch (2003) a Nemocnica na okraji mesta – nové osudy (2008). Josef Abrhám stvárnil MUDr. Blažeja v oboch pokračovaniach, i keď mu podľa vlastných slov pripadalo riskantné, aby sa herec predviedol v jednej postave niekoľkokrát. „Tej postavy sa už nezbavím. Do smrti budem pre divákov Blažej“, hovoril s úsmevom Abrhám.

Josef Abrhám. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V roku 2011 pricestoval herec na Slovensko predstaviť film Václava Havla Odcházení. Počas rozhovoru prechádzal plynule z češtiny do peknej slovenčiny, pričom povedal, že sa na Slovensku cíti ako doma.

Od roku 1976 bol ženatý s herečkou Libušou Šafránkovou, majú spolu syna Josefa, ktorý je režisérom. Práve v jeho réžii si Abrhám starší zahral sám seba v snímke Hoteliér (2013). Libuše Šafránková zomrela 9. júna 2021 vo veku 68 rokov.

https://standard.sk/83926/zomrela-princezna-ceskeho-filmu-libuse-safrankova/

(tasr)


Ďalšie články