Máme viac ako 3 000 obetí. V európskom porovnaní ale patríme k tým šťastnejším

vozidlo Dopravnej zdravotnej služby v Nitre Na snímke vozidlo Dopravnej zdravotnej služby 6. januára 2021 v Nitre - Ilustračný obrázok (Zdroj: TASR)

Naša krajina v pandemickom boji už dávno opustila skupinu premiantov a dnes pokorila novú hranicu, 3-tisíc potvrdených obetí. Pokiaľ sa „na konci dňa“ pozrieme na našu celkovú bilanciu, pravdepodobne však budeme stále patriť k tým šťastnejším. Svedčí o tom porovnanie s bohatými štátmi Beneluxu, najväčšími krajinami starého kontinentu, ale aj paktom V4.

Slovensko zvládlo prvú vlnu pandémie perfektne, ak teda jej vplyv izolujeme výlučne na zdravotnícku stránku. Ešte lepšími výsledkami sme sa mohli pýšiť počas leta, kedy Covid-19 prakticky takmer vymizol, dôkazom čoho je, že na zrátanie obetí ochorenia počas júna, júla a augusta by nám presne vystačili prsty jednej ruky.

Behom septembra sa však situácia začala zhoršovať a v októbri sa už písal úplne iný príbeh. Od jesene sa nám pritom situáciu nedarí krotiť, ale práve naopak, boli sme nútení zatiahnuť ručnú brzdu v podobe tvrdého lockdownu. Oblasti Nitry, Trenčína a Banskej Bystrice po epidemiologickej stránke vybuchli a prakticky v každom kľúčovom parametri sme na tom stále horšie.

Čoskoro však z toho budeme zrejme vonku

Denné prírastky oscilujú zhruba okolo 3-tisíc, v nemocniciach je hospitalizovaných takmer 3,3 tisíca pacientov a v tom najtragickejšom ukazovateli, počte mŕtvych, sme dnes čerstvo prekonali hranicu 3-tisíc.

Majúc na zreteli posledné dni, dôvod na optimizmus rozhodne neexistuje, nakoľko podľa niektorých medializovaných informácií bolo Slovensko v denných prírastkoch obetí na štvrtom najhoršom mieste na svete.

Ak ale berieme do úvahy prebiehajúci tvrdý lockdown, vidinu toho, že o pár týždňov nás čaká teplejšie obdobie, kedy sa prenos infekcie spomaľuje a zaznamenávame posun vo vývoji a distribúcii vakcín, dostávame sa do podstatne priaznivejšej pozície a v celkovej bilancii úspešnosti, alebo ak chcete, neúspešnosti, skončíme pravdepodobne niekde v strede.

Tromfli nás len severania

Pre porovnanie, Slovensko v čase písania článku podľa portálu Worldometers eviduje na 1-milión obyvateľov 551 obetí. Je to ďaleko priaznivejší údaj, než akým disponujú napríklad vyspelé štáty Beneluxu s neporovnateľne lepším zdravotným systémom. V Belgicku zomrelo na 1-milión obyvateľov 1728 ľudí, v Luxembursku 844 a v Holandsku 721.

Najpriaznivejšiu situáciu máme aj spomedzi všetkých štátov V4. V Česku Covid-19 podľahlo 1238 obyvateľov pri rovnakom prepočte, v prípade Maďarska hovoríme o 1112 a značný náskok pred nami majú aj Poliaci, v súvislosti s ktorými hovoríme o čísle 827.

Ak sa pozrieme do kategórie najväčších európskych štátov, aj v tomto porovnaní patríme k tým šťastnejším. Hoci Nemecko je mierne úspešnejšie (494), komparácia s Talianskom (1304), Francúzskom (1037), Spojeným kráľovstvom (1196) alebo Španielskom (1109) vyznieva z pohľadu Slovenska uspokojujúco.

Naopak, v porovnaní so severskými a zhruba rovnako ľudnatými štátmi musí Slovensko skláňať klobúk dolu. Vynímajúc Švédsko, ktoré je so svojimi 931 obeťami na čele škandinávskeho rebríčka z dôvodu absencie tvrdých opatrení, výrazne lepšie sú na tom všetky tamojšie štáty. Od Nórska (88), cez Fínsko (106) až po Dánsko (275).


Ďalšie články