Severná Kórea hlási cez milión nakazených covidom. Kim povolal armádu

Kim Čong-Un. Foto: TASR/AP Kim Čong-Un. Foto: TASR/AP

Po tom, čo Severná Kórea len minulý týždeň oznámila prvé prípady nákazy koronavírusom, ich dnes už hlási viac ako 1,2 milióna. Severokórejský vodca Kim Čong-un poveril armádu distribúciou liekov. Kim zároveň ostro skritizoval vlastné zdravotnícke úrady.

Podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA sa „horúčkou neznámeho pôvodu”, ako o nákaze referuje režim, infikovalo už viac ako 1,2 milióna obyvateľov tejto 25-miliónovej izolovanej krajiny, pričom ochoreniu malo podľahnúť 54 ľudí.

Vodca krajiny sa postavil do čela boja proti pandémii, pričom vedie takmer každodenné mimoriadne rokovania politbyra v súvislosti s ochorením. Na jeho nedeľnajšom zasadnutí prikázal armáde, aby v Pchjongjangu, hlavnom meste krajiny, pomohla s distribúciou liekov proti vírusu.

Severná Kórea má jeden z najhorších zdravotných systémov na svete so slabo vybavenými nemocnicami, nízkym počtom jednotiek intenzívnej starostlivosti a nedisponuje ani dostatočným množstvom liekov na liečbu ochorenia.

Streľba do vlastných radov

Kim Čong-un sa ostro vyjadril na adresu zdravotníckych úradov a úradníkov vo svojej krajine, pričom ich kritizoval za neadekvátnu reakciu a prípravu na prevenciu epidémie.

Následne navštívil lekárne v hlavnom meste. „Hoci príslušné autority nariadili distribúciu štátnych rezerv liečiv, lekárne na takýto plán neboli dostatočne zásobené a plán nemohol hladko pokračovať,“ povedal podľa agentúry Reuters.

Zahraničná pomoc

Južná Kórea prostredníctvom ministerstva pre zjednotenie ponúkla svojmu severnému susedovi spoluprácu pri dodávke liečiv, rúšok, testov, ako aj pri očkovaní. Severná Kórea na to vraj zatiaľ neodpovedala.

„Ak Severná Kórea odpovie, pošleme humanitárnu pomoc bez ohľadu na súčasné politické okolnosti. Nebudeme zadržiavať žiadny potrebný zdravotnícky materiál vrátane vakcín, ďalších pomôcok aj zdravotníckeho personálu,“ povedal minister pre zjednotenie Kwon Joon-sa.

Joon-sa narážal na nedávne severokórejské testy medzikontinentálnych balistických striel, prvých od roku 2017.

Severná Kórea však už predtým odmietla ponuku vakcín na covid od Číny a schému Covax od Svetovej zdravotníckej organizácie. Peking aj Soul ponúkli po oznámení prepuknutia pandémie v Severnej Kórei nové návrhy pomoci.

Práve Čína bude zrejme pre režim vzorom v proticovidových opatreniach. Podľa štátnej agentúry KCNA sa Kim už predtým vyjadril, že sa jeho krajina bude od Číny „aktívne učiť“ jej stratégie v prístupe ku covidu.


Ďalšie články