Orbán: Nevzdáme sa ochrany hraníc, nevpustíme migrantov, ochránime rodiny, gender aktivistov nepustíme do škôl

Viktor Orbán. Foto: TASR/Jaroslav Novák Viktor Orbán. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci maďarského Národného zhromaždenia v pondelok opätovne zvolili za premiéra Viktora Orbána, ktorý tak nastúpi do tejto funkcie už po piaty raz. Vo svojom prejave napríklad ostro kritizoval Európsku úniu, ktorá podľa neho zneužíva svoju moc.

Za Orbána hlasovalo 133 poslancov, proti bolo 27 a hlasovania sa nezdržal nikto. K zvoleniu premiéra bola potrebná nadpolovičná väčšina poslaneckých hlasov. Po hlasovaní staronový predseda vlády zložil slávnostný sľub.

Odchádzajúci prezident János Áder na ustanovujúcej schôdzi nového parlamentu 2. mája navrhol, aby zákonodarný zbor opäť zvolil za ministerského predsedu Viktora Orbána.

V parlamentných voľbách 3. apríla hlasovalo za vládny blok Fidesz-KDNP rekordné vyše tri milióny voličov. Získal tak už štvrtýkrát po sebe dvojtretinovú väčšinu hlasov v zákonodarnom zbore.

Poslanci maďarského Národného zhromaždenia opätovne zvolili za premiéra Viktora Orbána, ktorý tak nastúpi do tejto funkcie už po piaty raz. Foto: TASR/AP

Obnovenie hrozby epidémie?

Nadchádzajúce desaťročie bude obdobím nebezpečenstiev, neistoty a vojen, vyhlásil v pondelok v maďarskom parlamente znovuzvolený predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po zložení slávnostného sľubu.

Súčasná dekáda sa podľa slov Orbána začala koronavírusovou pandémiou a pokračuje vojnou. Vojna a následné európske sankcie vyvolali energetickú krízu, priniesli obdobie vysokej inflácie a hospodárskej recesie.

Staronový predseda maďarskej vlády varoval pred obnovením hrozby epidémie, prehĺbením recesie, posilnením migrácie, ako aj pred vojnou v susednej krajine, ktorá sa môže predlžovať a rozšíriť do svetových rozmerov.

„Nevzdáme sa ochrany hraníc, nezbúrame hraničné zábrany, nevpustíme migrantov, ochránime rodiny, gender aktivistov nevpustíme do našich škôl a neprijmeme opatrenia, ktoré by zničili maďarské rodiny,“ vyhlásil ministerský predseda.

Sankcie áno, ale…

Orbán tiež opakovane ostro kritizoval Európsku úniu, ktorá podľa neho zneužíva svoju moc. Potvrdil, že Maďarsko chce zostať členom Únie, pričom bude odhodlane bojovať za svoje práva a bude hľadať spojencov s cieľom dosiahnuť obnovu EÚ.

Maďarský premiér trvá na tom, že jeho krajina nepodporí akékoľvek sankcie, ktoré by negatívne ovplyvnili jej energetickú bezpečnosť. Maďarsko nebude blokovať sankcie Euróspkej únie (EÚ), pokiaľ „neprekročia červenú čiaru hospodárskej ochrany Maďarska“. To podľa Orbána znamená, že nesmú ohroziť energetickú bezpečnosť krajiny.

Lídri EÚ sú podľa Orbána „presvedčení, že európske sankcie prinútia Rusko padnúť na kolená“. „Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažím, nepamätám si, že by nejaká kontinentálna blokáda bola niekedy úspešná,“ skonštatoval.

Predstavitelia EÚ pokračujú v presadzovaní embarga na ruskú ropu. Orbánova vláda však zostáva neoblomná vo svojom odmietaní sankcií na ruské energie a jej názor nezmenili ani ponuky z Bruselu, že by Maďarsko dostalo výnimku na neskoršie odstúpenie od ruského dovozu.

Von der Leyenová zablahoželala Orbánovi k znovuzvoleniu za premiéra

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zablahoželala Viktorovi Orbánovi po tom, ako ho poslanci maďarského parlamentu v pondelok znovuzvolili za predsedu vlády Maďarska. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Von der Leyenová na Twitteri uviedla, že EÚ čelí bezprecedentným výzvam. „Teším sa na spoluprácu, aby sme ich mohli spoločne úspešne riešiť,“ dodala.

Podľa internetového vydania ľavicového denníka Népszava predsedníčka EK nefigurovala medzi gratulantmi v čase, keď Orbánova strana Fidesz získala v parlamentných voľbách 3. apríla už po štvrtý raz ústavnú väčšinu v zákonodarnom zbore.

Denník ďalej pripomína, že von der Leyenová 9. mája večer rokovala s Orbánom v Budapešti. Schôdzka bola podľa jej slov užitočná z hľadiska vyjasnenia si otázok týkajúcich sa sankcií a energetickej bezpečnosti. „Dosiahli sme pokrok, je však potrebné pokračovať v práci,“ napísala predsedníčka EK. Orbán predtým označil nové sankcie týkajúce sa dovozu ropy z Ruska za „atómovú bombu, ktorú chcú hodiť na maďarské hospodárstvo“.

(tasr, sita)


Ďalšie články