Úsmev ako dar spustil nábor koordinátorov stretnutí rodinného kruhu

267946686_10158030896771792_7125921066852485929_n Foto: Úsmev ako dar/fb

Úsmev ako dar podporuje slovenské rodiny v núdzi už viac ako tridsať rokov. Jednou z úspešných metód, vďaka ktorým je možné prirodzene zmobilizovať okolie ohrozenej rodiny, sú práve Stretnutia rodinného kruhu (SRK). Sú to stretnutia osôb, ktoré sú prepojené so životom danej rodiny v jeden deň, na jednom mieste a s jedným cieľom: hľadať to najlepšie riešenie pre deti a ich rodinu.

Vzťahové väzby sú to najvzácnejšie, čo si človek dokáže za svoj život vybudovať. Predstavujú záchrannú sieť a oporu v ťažkých situáciách. Je to základná forma podpory, ktorú je možné v rámci týchto stretnutí stimulovať a uplatniť v dlhodobej práci s rodinami.

Stretávajú sa príbuzní, priatelia, kamaráti či známi zo susedstva alebo farnosti. Jednoducho, všetky blízke osoby ohrozeného dieťaťa a jeho rodiny spoločne so všetkými profesionálmi, ktorí sú so životom dieťaťa alebo rodiny nejako prepojení (učitelia, lekári, prípadový a terénny sociálny pracovník, psychológ alebo akýkoľvek iný odborník).  

Tento spôsob práce so širokou rodinou a inými do života dieťaťa zaangažovanými ľuďmi vychádza z predpokladu, že samotná rodina najlepšie pozná svoju situáciu a možnosti, no často iba potrebuje posilnenie, potvrdenie nezastupiteľnej roly v živote dieťaťa, podnet k iniciatíve a pomoc pri obnovení narušených vzťahov.

„Stretnutie rodinného kruhu, spolupráca so širokou rodinou a inými blízkymi osobami dieťaťa je účinný spôsob, ako pomôcť postupne znižovať počty detí s nariadenou ústavnou starostlivosťou umiestnených v Centrách pre deti a rodiny, a naplniť tým právo dieťaťa vyrastať so svojou vlastnou či širšou rodinou,“ hovorí Jozef Mikloško, predseda spoločnosti Úsmev ako dar.

Výsledky sú zvyčajne veľmi pozitívne a dosiahnuteľné za pomerne krátky čas. Veď kto dokáže podporiť rodinu tak ako jej najbližší. Od začiatku sa zorganizovalo viac ako 300 stretnutí a ich úspešnosť je viac ako 92 percent.

Model SRK využíva organizácia Úsmev ako dar pri práci s rodinami viac ako 15 rokov a opäť hľadá nových koordinátorov. Staňte sa sprostredkovateľom nádeje, poslom dobrej zvesti, že aj ich život je dar a každý problém má riešenie. Povzbuďte k nádeji tých, ktorí sú zmätení a veľakrát ťažko skúšaní životom a v osamelosti zúfajú. Presvedčenie, že život a rodina je dar, je predpoklad, ktorý sa môže stať rozhodujúcim posilnením vo fungovaní konkrétneho človeka, dieťaťa či rodiny. A veľakrát stačí naozaj málo. 

Podrobnejšie informácie o programe SRK sa dozviete na webovej stránke.


Ďalšie články