Expolicajt Vorobjov z kauzy Očistec ide do väzenia na dva roky. Lustroval novinárov vrátane Kuciaka

Peter Hraško Tibor Gašpar Peter Hraško a bývalý prezident policajného zboru Tibor Gašpar. Foto: Michal Svítok/TASR

Špecializovaný trestný súd odsúdil v pondelok expolicajta Pavla Vorobjova z kauzy Očistec na dvojročný trest odňatia slobody vo väzení s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. Rozsudok je právoplatný.

Vorobjov priznal vinu, čo bolo predpokladom na schválenie dohody o vine a treste, ako aj vzdanie sa práva na verejný proces a možnosti podať odvolanie.

Obvinený bol celkovo z deviatich skutkov – činnosti pre zločineckú skupinu a s tým spojených trestných činov prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Jeho meno sa spája s takzvanými lustráciami novinárov. Zisťoval osobné informácie o 28 žurnalistoch vrátane zosnulého Jána Kuciaka, ich rodinách a blízkych. Spolu je v tomto prípade až 168 poškodených. Novinári žiadajú aj o náhradu škody pre zásah do súkromia a neoprávnené nakladanie s ich údajmi. Dodnes totiž nie je celkom jasné, v koľkých a akých rukách tieto citlivé údaje o nich skončili.

Vorobjov v minulosti pôsobil ako šéf finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry. Ako reagoval samosudca ŠTS na verejnom zasadnutí a následne aj prokurátor, k mimoriadnemu zníženiu trestu u neho došlo aj vďaka jeho aktívnej spolupráci s orgánmi činnými v trestnom konaní, ktorým pomáha objasňovať trestnú činnosť bývalých policajtov v kauze Očistec, svedčí, polroka si odsedel vo väzbe a teraz pôjde do výkonu trestu a bude opäť odlúčený od rodiny. Reálne má zaistený majetok – rodinný dom a záhradný domček.

(tasr)


Ďalšie články