Alabama ako prvý štát v USA zakázal vykonávanie zmeny pohlavia u mladistvých

Kay Ivey, guvernérka štátu Alabama. Foto: flickr.com/Alabama EMA Kay Ivey, guvernérka štátu Alabama. Foto: flickr.com/Alabama EMA

Alabama sa stala prvým štátom v USA, ktorý kriminalizuje procedúry vedúce k zmene pohlavia u mladistvých. Prijala tiež zákon zakazujúci diskusie o sexuálnej orientácii v škôlkach a na prvom stupni základnej školy. Vo Wisconsine zase miestna škola obvinila troch študentov základnej školy zo sexuálneho obťažovania pre používanie „nesprávnych zámen“.

Začiatkom apríla podpísala guvernérka Kay Ivey zákon, vďaka ktorému sa Alabama stala prvým štátom v USA, kde je trestné vykonávať procedúry vedúce k zmene pohlavia u osôb mladších ako 19 rokov. Týka sa to tak chirurgických zákrokov, hormonálnych liekov, ako aj blokátorov puberty. Osoba, ktorá by mladistvým niektorú zo zmienených terapií poskytla, by podľa zákona mohla skončiť vo väzení s trestom až do desať rokov nepodmienečne.

Alabama sa tak snaží bojovať proti sociálnej epidémii transsexualizmu u mladistvých, ktorá zasiahla USA, Veľkú Britániu a ďalšie západné štáty, ktoré liberalizovali podmienky pre zmenu pohlavia.

https://twitter.com/benshapiro/status/1524742285728092161?s=20&t=LWfemqfR_O_s47Qn-ChJ5g

Ako informuje Fox News, zákon nadobudol platnosť v pondelok 9. mája po tom, ako súd odmietol obštrukciu. Podobná legislatíva bola ešte v marci schválená aj v štáte Arkansas, kde však tamojšie súdy uviedli, že zákon je príliš široký, a preto ho miestny republikánsky guvernér Asa Hutchinson vetoval. Momentálne sa čaká, či sa miestni poslanci rozhodnú prelomiť jeho veto, na čo im však stačí jednoduchá väčšina hlasov.

Guvernérka Iveyová minulý mesiac podpísala aj zákon zakazujúci diskutovanie o rodovej identite a sexuálnej orientácii v škôlkach a na prvom stupni základnej školy. Pridala sa tým k Floride, kde podobný zákon už majú. Zakazuje učiť o rodovej identite deti po tretí ročník základnej školy.

Obvinenie zo sexuálneho obťažovania pre použitie nesprávneho zámena

Úplne opačná situácia panuje v štáte Wisconsin, kde miestna škola obvinila troch žiakov middle school, čo je obdoba nášho druhého stupňa základnej školy, zo sexuálneho obťažovania. Dôvodom bolo, že žiaci použili nesprávne zámená pri oslovovaní svojich spolužiakov. V praxi to znamená, že oslovovali svojich spolužiakov zámenami patriacimi k ich biologickému pohlaviu a nie k tomu, ktoré si zvolili.

Rosemary Rabidouxová, matka trinásťročného chlapca, ktorý je jedným zo študentov obvinených zo sexuálneho obťažovania, v reportáži stanice Fox News hovorí, že keď jej prišiel email s oznámením o obvinení, tak si myslela, že ide o vtip. Zároveň rázne odmietla, že by ona alebo jej syn mali niečo proti ľuďom z LGBT komunity. Naopak, hovorí, že svojho syna vždy vychovávala k tomu, aby mal rád všetkých ľudí rovnako.

https://twitter.com/SohrabAhmari/status/1525981338540572677?s=20&t=5GsvF35GHLdzA7HsuXT4bg

Otázka zmeny pohlavia je témou v týchto dňoch aj na Slovensku. Dôvodom je vyhláška ministra Lengvarského, ktorá povolila úradné zmeny pohlavia bez potreby podstúpiť hormonálnu či chirurgickú zmenu pohlavia. Vyhláška, ktorú minulý týždeň ministerstvo napokon stiahlo, presadzovala jeden z najliberálnejších prístupov k téme transsexuality. Pripomeňme, že ministerstvo sa vyjadrilo, že vyhláška bola stiahnutá len preto, aby bol najprv vytvorený diagnostický postup, na ktorý sa odvolávala, ale ktorý nebol doposiaľ vypracovaný. Existuje preto predpoklad, že minister by mohol platnosť vyhlášky v priebehu ďalších mesiacov obnoviť.


Ďalšie články