Ruské jednotky sa stiahli z Charkova, oznámila ukrajinská armáda

69. deò ruskej invázie na Ukrajinu Hasiči hasia požiar po ruskom bombardovaní v parku v ukrajinskom meste Charkov. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky sa po niekoľkých týždňoch intenzívneho bombardovania stiahli z druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov, oznámila v sobotu ukrajinská armáda.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl spresnil, že ruské jednotky sa sťahujú z Charkova a zameriavajú sa na ochranu zásobovacích trás. Okrem toho podnikajú granátové a delostrelecké útoky i nálety na Doneckú oblasť s cieľom „vyčerpať ukrajinské sily a zničiť obranné línie“, informujú agentúra AP a televízia BBC.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov na margo tohto vývoja uviedol, že Ukrajina „vstupuje do novej – dlhodobej – fázy vojny“.

O vytlačení ruských jednotiek z Charkova informovali aj západní predstavitelia. „Ukrajinci pokračujú v protiútokoch, najmä v okolí Chersonu a Charkova. Očakávame, že sa to zmení na dlhú opotrebovaciu bitku,“ cituje agentúra AP nemenovaný západný zdroj.

Aj podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Ukrajina pravdepodobne zvíťazila v boji o Charkov. Analytici ISW uviedli, že Rusku sa nepodarilo obkľúčiť druhé najväčšie ukrajinské mesto a teraz sa vzdalo pokusov urobiť to. Od začiatku invázie pritom bolo pre Rusko obsadenie Charkova kľúčovým strategickým cieľom.

Predpokladá sa, že ukrajinská armáda zatlačila ruské sily späť k medzinárodnej hranici. Podľa ISW však pravdepodobne nejde o úplný ústup Rusov tak, ako tomu bolo pri Kyjeve. Skôr ide o dôležitý okamih vojny ako o bod obratu, dodal inštitút. Informuje o tom portál bbc.com.

Starosta Charkova Ihor Terechov pre BBC potvrdil, že ruskí vojaci sa z územia mesta stiahli smerom k ruským hraniciam. Spresnil, že ruským jednotkám sa podarilo vstúpiť do malej časti kľúčového mesta len raz, no dlho tam nezostali.

„Teraz je v Charkove pokoj a ľudia sa do mesta postupne vracajú. Všetkým občanom zabezpečujeme dodávky vody, plynu a elektriny. Veľa obytných budov je, žiaľ, zničených alebo poškodených. V budúcnosti tak budeme musieť urobiť veľkú obnovu,“ uviedol Terechov.

(tasr, sita)


Ďalšie články