Špekuluje sa o tom, že Putin odvolal náčelníka generálneho štábu Gerasimova

Vladimir Putin Valerij Gerasimov Vladimir Putin a Valerij Gerasimov. Foto: TASR/AP

Je možné, že Putin odvolal náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Tvrdí to jeden z poradcov ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

Podľa Oleksija Arestovyča, jedného z poradcov prezidenta Volodymyra Zelenského a veterána ukrajinskej vojenskej rozviedky, je možné, že Valerij Gerasimov už nie je náčelníkom generálneho štábu ruskej armády. Arestovyč sa tak vyjadril v rozhovore s ruským disidentom Markom Fejginom. Informuje o tom britský portál Daily Mail.

O tom, čo sa deje s Gerasimovom, sa špekuluje už dlhšie. Dôvodom sú správy o jeho zranení šrapnelom počas jeho návšteny frontovej línie na Donbase. Ďalším dôvodom je Gerasimova neúčasť na vojenskej prehliadke konanej 9. mája, v deň, keď si Rusi pripomínajú koniec druhej svetovej vojny. Ako uvádza britský portál, Gerasimov na týchto oslavách v minulých rokoch nikdy nechýbal.

„Podľa predbežných informácií bol Gerasimov de facto suspendovaný. Rozhoduje sa, či mu dať čas na nápravu alebo nie,“ povedal Arestovič. Aj keď poradca zdôrazňoval, že jeho informácie sú zatiaľ len predbežné, podľa neho malo k suspendovaniu Gerasimova dôjsť preto, že Putin sa snaží trestať svojich veliteľov za neúspechy na Ukrajine.

Podľa iných špekulácií môže byť zasa za Gerasimovovou neúčasťou na oslavách konca druhej svetovej vojny to, že jeho zranenie je omnoho vážnejšie, ako sa dosiaľ tvrdilo.

Každopádne, Daily Mail informuje, že okrem Gerasimova mohli byť suspendovaní aj ďalší velitelia. Jedným z nich je napríklad Sergej Kiseľ, ktorý pôsobil ako generálporučík pri Charkove. Jeho zatknutie a suspendácia mali prísť po porážke prvej tankovej armády pri Charkove.

Zatknutý a odvolaný z funkcie mal byť údajne aj veliteľ Čiernomorskej flotily admirál Igor Osipov. Podľa Arestovyča vyšetrujú aj prvého zástupcu veliteľa flotily viceadmirála Sergeja Pinčuka. Prepustený mal byť aj veliteľ 6. armády generálporučík Vladislav Jeršov či veliteľ 22. armádneho zboru Južného vojenského okruhu generálmajor Arkadij Marzojev.


Ďalšie články