Obloha patrí mieru, nie bombardérom, pozor na otroctvo konfliktu, volá pápež

Pápež František pre zdravotné problémy možno odloží návštevu Libanonu Pápež František. Foto: TASR/AP

Letectvo nemá rozosievať smrť, migranti sú prínosom a neslobodno upadnúť do otroctva konfliktu. Takto sa pápež prihovoril v uplynulých dňoch.

František pokračoval v protivojnovej línii aj tento týždeň. Varoval pred používaním letectva „ako nástroja na ublíženie, ničenie a smrti“ v prejave pre taliansku organizáciu civilného letectva:

„Nanešťastie to vidíme aj v tejto hroznej vojne na Ukrajine, ktorá je každodenne poznačená leteckým bombardovaním. Tvárou v tvár tomuto bezútešnému scenáru nás o to viac tlačí v našich srdciach nádej, že obloha bude vždy len oblohou mieru, aby sme mohli v pokoji lietať a nadväzovať a upevňovať priateľské a mierové vzťahy. Letectvo je priateľstvo, je to stretnutie!“

Rímsky biskup tiež vystríhal, aby sme neupadli „do otroctva konfliktu, ktorý vedie k vojnám a rozdeleniu“. Povedal to v prejave Medzinárodnej anglikánsko-katolíckej komisie, kde spomenul svoju nastávajúcu návštevu Južného Sudánu začiatkom júla tohto roku. Označil ju za ekumenickú mierovú púť. Dúfa, že inšpiruje kresťanov, aby boli podporovateľmi zmierenia, svornosti, a vedeli „povedať ,nie´ zvrátenej a zbytočnej špirále násilia a zbraní“.

Päť rokov od svojej návštevy v mariánskej svätyni v portugalskej Fatime sa Petrov nástupca prihovoril Panne Márii:

„Naša matka, Panna Mária Fatimská, nech sa prostredníctvom teba vyleje na zem Božie milosrdenstvo a nech naše dni opäť poznačí sladký pulz pokoja. Prinavráť medzi nás Božiu harmóniu. Urob z nás tvorcov spoločenstva. Veď nás chodníkmi pokoja.“

V marci najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi zveril Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie celý svet a obzlášť Rusko a Ukrajinu. Začiatkom mája pozval veriacich, aby sa každý deň pomodlili ruženec za mier a osobitne pritom myslel na utrpenie Ukrajincov. Na krátkom stretnutí s dvomi Ukrajinkami sľúbil, že sa bude modliť za ne a za ich manželov, ktorí bojujú v ukrajinskom meste Mariupol.

Treba cielené programy na podporu migrantov

Vo Vatikáne predstavili pápežovo posolstvo k Svetovému dňu migrantov a utečencov, ktorý bude 25. septembra. Argentínsky pápež v ňom prízvukoval, že aj dnes vidieť značný prínos týchto osôb „pre sociálny a hospodársky rast našich spoločností“:

„Ich práca, obetavosť, mladosť a elán obohacujú komunity, ktoré ich prijímajú. Ale tento prínos by mohol byť oveľa väčší, ak by sa využil a podporil prostredníctvom cielených programov. Ide o nesmierny potenciál, ktorý je pripravený sa prejaviť, ak sa vytvorí príležitosť.“

Pontifik Jorge Bergoglio priznal, že ich príchod je „veľká výzva, no aj príležitosť na kultúrny a duchovný rast pre všetkých“. Ako dodal, zvlášť, „príchod katolíckych migrantov a utečencov ponúka novú energiu pre cirkevný život spoločenstiev, ktoré ich prijímajú“.

Cirkev si Svetový deň migrantov a utečencov pripomína od roku 1914.

V otázke pôrodnosti treba konať

Katolícky líder sa tak ako minulý rok prihovoril Generálnym stavom pôrodnosti, ktoré upozorňujú na nízku natalitu v Taliansku. Ocenil, že táto otázka vie spájať, a nie rozdeľovať: „spoločnosti, banky, združenia, odbory, športovci, herci, spisovatelia, politici – „všetci spoločne sa zamýšľate“, ako obnoviť vieru v život:

„Nevidieť problém (zostupu) pôrodnosti je krátkozraký postoj; je to vzdanie sa pohľadu do diaľky. Je to odvracanie očí v domnienke, že problémy sú vždy príliš zložité a že sa nedá nič robiť. Jedným slovom je to rezignácia… Údaje, prognózy a čísla sú už všetkým známe: je potrebné konkrétne konať. Je načase dať rodinám a mladým ľuďom ozajstné odpovede: nádej nemôže a nesmie zomrieť čakaním.“

Pápež František tiež v krátkom liste podčiarkol, že LGBT ľudí neodzudzuje cirkev, ale niekoľko ľudí v cirkvi, čomu sme sa venovali v samostatnom článku.


Ďalšie články