Lengvarský zastavil platnosť kontroverznej vyhlášky o zmene pohlavia

65. schôdza Národnej rady SR Vladimír Lengvarský. Foto: TASR/Martin Baumann

Rezort zdravotníctva potvrdil, že minister Vladimír Lengvarský vydal tento týždeň pokyn na pozastavenie účinnosti vyhlášky, ktorá povoľovala úradnú zmenu pohlavia aj bez chirurgického zákroku na pohlavných orgánoch.

„Pokyn na pozastavenie účinnosti daného usmernenia vydal minister v stredu 11. mája. Podpísala ho štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská. Platnosť dokumentu bude pozastavená dovtedy, kým sa nevydá štandardný diagnosticko-terapeutický postup,“ potvrdilo ministerstvo zdravotníctva denníku Postoj, ktorý túto informáciu priniesol ako prvý.

„V najbližšom vydaní vestníka Ministerstva zdravotníctva SR bude zverejnené oznámenie o pozastavení platnosti a účinnosti predmetného odborného usmernenia až do momentu vypracovania štandardných postupov pre diagnostickú jednotku F 64.0 transsexualizmus,“ píše ďalej Postoj.

V rozpore s viacerými zákonmi

Sporná vyhláška prinášala viacero problémov. Tým hlavným bolo, že do našej legislatívy vnáša možnosť zmeny pohlavia bez akéhokoľvek chirurgického zákroku, čo je ten najliberálnejší prístup k problematike transrodovosti. Jej dôsledkom by bolo mnoho bizarných situácií. Napríklad aj to, že by osoby úradne označené ako muži otehotneli a porodili.

Minister vyhlášku, ktorá sa zrodila za zatvoreným dverami na ministerstve zdravotníctva už v roku 2019, podpísal bez akejkoľvek celospoločenskej diskusie. Jej autori sa síce bránia, že ide o čisto odbornú medicínsku záležitosť, jej dôsledky však nie sú zďaleka len medicínske.

Ak by vyhláška ostala v platnosti, priniesla by množstvo legislatívnych i spoločenských problémov. Ako pripomenul Anton Chromík z iniciatívy Aliancia za rodinu, takéto opatrenie by bolo v rozpore s viacerými zákonmi. Ako príklad uvádza, že „podľa zákona o rodine je matkou dieťaťa žena, ktorá ho porodila. „‚Papierový muž‘ preto nemôže byť matkou, lebo už právne nie je žena. Ako otec zapísaný byť nemôže, lebo otec dieťa nerodí, ale plodí s matkou dieťaťa (§ 94, ods. 2 zákona o rodine).“

Dôsledkom podobnej legislatívy v zahraničí sú tiež situácie, keď muži, ktorí sa vyhlásia za ženy, môžu používať ženské toalety či šatne, čo viedlo aj k viacerým prípadom znásilnenia. Vo Švajčiarsku zasa muži využili podobnú právnu úpravu na to, aby odišli skôr do dôchodku. Legislatíva umožňujúca zmenu pohlavia prináša aj diskrimináciu tých, ktorí túto ideológiu odmietajú. V Británii napríklad nemocnica prepustila lekára, ktorý odmieta nazývať akéhokoľvek 6 stôp vysokého bradatého muža slovom madam.

Kritika z viacerých strán

Vyhlášku kritizovala aj odborná verejnosť. Napríklad za to, že nové usmernenie sa odvolávalo na neexistujúci štandardný postup. Aj preto jeho vydanie blokoval psychiater Peter Šomšák, bývalý riaditeľ odboru duševného zdravia rezortu zdravotníctva. Ten okrem iného uviedol, že dokument stanovoval taký „minimálny a liberálny diagnostický postup, že ani nešlo o postup“, pričom zdôraznil, že prísnejšiu legislatívu majú aj okolité krajiny, ako Rakúsko, Česko či Nemecko.

Znenie vyhlášky nenašlo pochopenie ani u viacerých politikov, a to nielen z opozície, ale aj z vládnej koalície. Nespokojnosť s ňou mal ministrovi zdravotníctva vyjadriť premiér Eduard Heger, minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak a až dvadsať poslancov z hnutia OĽaNO. Tým mal minister Lengvarský už 28. apríla prisľúbiť, že usmernenie o zmene pohlavia v krátkom čase stiahne. Napokon tak urobil až po dvoch týždňoch. Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí pritom pripomenul, že to nie je prvýkrát, čo Lengvarský ignoroval požiadavky premiéra a hnutia OĽaNO, ktoré ho do pozície šéfa rezortu nominovalo.

Z aktuálnych vyjadrení ministerstva pritom vyplýva, že Lengvarský je ochotný obnoviť platnosť vyhlášky po tom, ako sa vytvorí diagnosticko-terapeutický postup, na ktorý sa vyhláška odvolávala. Ten však nie je jedinou výhradou, ktoré sa voči vyhláške vzniesli. Tá hlavná časť sa týka mnohých zmien, ktoré by takýto liberálny prístup, aký si zvolilo ministerstvo zdravotníctva, spôsobil vo fungovaní spoločnosti.


Ďalšie články