Naša hymna sa hrala hneď po prvom zápase, Francúzov sme porazili 4:2

Francúzsko - Slovensko Foto: Martin Baumann/TASR

Po napínavom konci a štvrtom skórovaní až osem sekúnd pred koncom sme získali prvé tri body na MS v hokeji.

Prvý zápas vie preveriť a často aj schladiť vysoké očakávania. Ale aj tento rok sme začali dobre a porazili sme dobre hrajúce Francúzsko po miestami vyrovnanom zápase. Francúzom sa darilo v druhej tretine, keď mali prevahu na ľade, aj na samom konci zápasu, keď dokázali posledné minúty tlačiť a takmer vyrovnať na 3:3. Nakoniec dal ale slovenský tím počas stiahnutia francúzskeho brankára gól do prázdnej bránky a vyhrali sme 4:2.

V úvode zápasu sme sa dostali do vedenia gólmi Pavla Regendu a Tomáša Tatara 2:0, Francúzi vyrovnali v 27. a 33. minúte gólmi Recha a Perreta. V závere druhej tretiny, v 39. minúte, nás do vedenia dostal Samuel Takáč. Napriek výraznému tlaku, presilovke či mnohým príležitostiam sme ale dlho nedokázali streliť štvrtý gól. Na konečných 4:2 uzavrel gólom až do prázdnej bránky Pavol Regenda.

Najlepším hráčom bol vyhásený brankár Rybár, na tribúnach bolo vyše 3 000 divákov, prevládali fanúškovia Slovenka.

Podrobnejší opis zápasu

Slováci vstúpili do zápasu ofenzívne aktívnou hrou a snažili sa o rýchly gól. V 3. minúte však v gólovej príležitosti neuspel obranca Grman a krátko nato neprekonali brankára Buyssea ani Regenda a Slafkovský. V 10. minúte to nevyšlo ani Rosandičovi s Minárikom, ale krátko nato už Regenda premietol slovenskú prevahu aj do zmeny skóre. Na hranici bránkoviska uplatnil dôraz, keď dorážkou zúročil Grmanovu prihrávku. Slováci sa krátko nato dostali do prvého oslabenia v zápase, ktoré zvládli bez väčších problémov.

V 40. sekunde druhej časti sa efektným „semaforom“ prezentoval brankár Rybár, keď pohotovým zákrokom lapačkou zmaril strelu Fleuryho. O dve minúty sa slovenský tím dostal k prvej presilovke, keď obranca Crinon nešťastne vyhodil puk z vlastného pásma medzi divákov. Ramsayho zverenci sa usadili v pásme, Buysse vyrazil Lantošiho strelu priamo pred pohotového Tatara, ktorý trafil do odkrytej časti bránky. Potom však Francúzi prevzali iniciatívu a dočkali sa aj gólov. V 27. minúte ešte Rybár podržal svoj tím vo veľkej šanci Treilleho, ale v pokračujúcej akcii Francúzov Rech bekhendom spomedzi kruhov trafil presne. Vyrovnané mohlo byť v 28. minúte, ale Texier zo sľubnej šance trafil iba bočnú sieť. Slováci následne nepotrestali vylúčenie Claireauxa a Perret už počas hry piatich proti piatim vyrovnal. Po ďalšom zaváhaní slovenskej defenzívy sa dostal pred Rybára, ktorého prekonal blafákom – 2:2. Francúzi mohli ísť do vedenia, ale ďalšiu slovenskú chybu nepotrestal Texier, keď sa dostal do samostatného úniku a radosť mu zmaril Rybár. Slováci získali náskok späť v 39. minúte, keď sa Liška natlačil pred brankára a Takáč zblízka skóroval.

V úvode tretej časti sa slovenský tím snažil držať hru ďaleko od Rybára. Do nádejných príležitostí sa dostali Tatar aj Slafkovský, ale neuspeli. Slovenskí reprezentanti sa v tretej tretine vyhli vylúčeniam a pre Francúzov bol problém dostať sa do prečíslení. V 56. minúte sa Texier dostal do ďalšej šance, ale Rybár pohotovo zakročil. V závere zápasu Francúzi v snahe o vyrovnanie otvorili hru, do šancí sa dostal aj slovenský tím, ale gól priniesla až hra Francúzov bez brankára. Počas nej najskôr neskórovali Lantoši ani Tatar, osem sekúnd pred koncom však Regenda dopravil puk do bránky.

Zajtra o 19:20 hráme proti Nemecku.

(tasr, fed)


Ďalšie články