Tipy na víkend: MS v hokeji, Noc múzeí a galérií či film z Iránu Na ceste

Francúzsko - Slovensko Na snímke slovenskí hokejoví fanúšikovia pózujú pred hokejovou halou Ice Hall pred úvodným zápasom slovenskej hokejovej reprezentácie Francúzsko - Slovensko. Foto: Martin Baumann/TASR

Pravidelný prehľad zaujímavých filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

PIATOK

Keďže sa dnes začínajú MS v hokeji, najviac divákov bude cez víkend sledovať hokej.

Naši hrajú v piatok o 15:20 s Francúzskom, v sobotu o 19:20 s Nemeckom a potom v pondelok 15:20 s Kanadou. Zaujímavé duely ešte môžu byť Nemecko – Kanada (piatok 19:20) alebo Česko – Švédsko (nedeľa 19:20). V pondelok okrem nášho zápasu s Kanadou bude hrať ešte Fínsko proti USA (pondelok 19:20).

Nech sa darí nášmu tímu aj dobrému hokeju – v tomto poradí a ideálne naraz.

Prejdime k filmom a iným tipom.

Film z roku 1996 Spáči je o štyroch kamarátoch, sú mladí a plní energie, ktorú nie vždy využívajú na správne účely. Pri jednom zo žartov ukradnú vozík s hotdogmi, ktorý sa im skotúľa po schodoch a zrania tým staršieho muža. Sú odsúdení na 18 mesiacov v nápravnom ústave. Tam sa im však začína hotové peklo od dozorcov, ktorí ich zneužívajú. Po rokoch sú odhodlaní pomstiť sa. Film Spáči sa začne o 22:05 na Jednotke.

V stredu sa začal už deviaty ročník medzinárodného Bratislavského knižného festivalu BRaK. Hlavná časť festivalu prebieha v priestoroch Novej Cvernovky. Cez víkend na festivale vystúpi viac než 30 spisovateľov a spisovateliek a návštevníci budú môcť počas predajnej výstavy stretnúť aj 50 slovenských a zahraničných vydavateľstiev. Nielen knižné typy sú vítané.

Inscenácia Scény zo života režiséra mala premiéru minulý rok v júni pri príležitosti 100. výročia vzniku SND. Ide o predstavenie o jednom z najznámejších a najvplyvnejších divadelných režisérov Ingmarovi Bergmanovi, ktorého si zahral Milan Ondrík. Hra vychádza nielen z jeho vlastných spomienok a scenárov, ale aj zo spomienok jeho spolupracovníkov, s ambíciou zachytiť ho pri režírovaní divadelnej inscenácie. Predstavenie sa začína o 19:00 v budove Slovenského národného divadla.

SOBOTA

Každoročne sa koná celoslovenské podujatie Noc múzeí a galérií. Galérie a múzeá v sobotu otvoria svoje priestory dlhšie, bude ich teda možné navštíviť aj po otváracích hodinách. V Bratislave sa do projektu zapojili Galéria mesta Bratislava, Múzeum dopravy, Múzeum mesta Bratislava, Galéria Nedbalka, Galéria dizajnu Satelit, Slovenské múzeum dizajnu a ďalšie. Podrobný program nájdete tu.

Pí žil spolu s rodičmi v zoologickej záhrade v Indii. Jedného dňa sa jeho rodina rozhodla presťahovať do Kanady spolu s niektorými zvieratami, ktoré tam chce predať. Do Kanady šli na veľkej nákladnej lodi, ktorú postretla búrka. Jediný, kto prežil a bol na záchrannej lodi, bol Pí a veľký bengálsky tiger. Pí musí rýchlo dospieť a vymyslieť niečo, aby túto cestu prežil a tiger ho nezjedol. Film bol nakrútený podľa knižnej predlohy Yanna Martela. Snímka Pí a jeho život sa začne o 20:30 na TV JOJ Plus.

Judy Garland sa stala miláčikom Ameriky už vo svojom útlom detstve. Je z nej úspešná speváčka a herečka. Jej koncerty sú stále beznádejne vypredané. No všetko má svoju cenu. Stratila svoje detstvo. A napriek tomu, že ju miluje polovica Ameriky, cíti sa byť sama. Rieši to alkoholom a liekmi, od ktorých je závislá. Judy si zahrala herečka Renée Zellwegerová a odniesla si za túto rolu mnoho ocenení, ako Oscara za najlepší ženský herecký výkon, Zlatý Glóbus, cenu BAFTA. Film Judy sa začne o 20:15 na ČT art.

NEDEĽA

Eva patrila niekedy medzi uznávané herečky. Potom nasledoval pád, Eva to nezvládla a útechu hľadala v alkohole. Po tretíkrát sa lúči so svojou podpornou skupinou a verí, že to už bolo naposledy, čo tomu prepadla. Teraz začína nový život a chce dať dokopy svoj dávno stratený vzťah so svojím synom, ktorého pre kariéru opustila. Film Eva Nová je pripravený o 20:10 na Dvojke.

Caterina vedie tanečnú školu. Má tri dcéry, ktoré drží veľmi nakrátko. Jej snom je všetky dcéry vydať. Tie sa musia držať jej prísnych pravidiel. Monika je však iná a keď spoznáva iný tanec, ako učí jej mama, chcela by sa ho naučiť. Je to rokenrol, čo je pre jej mamu nedôstojný tanec pre mladú ženu, keďže dej príbehu sa odohráva v roku 1956. Trojdielny seriál Rebelka z dobrej rodiny začne prvou časťou o 20:30 na Jednotke.

Tip na kino. Film Na ceste najprv vyzerá ako príjemná rodinná komédia, v ktorej sa štyria členovia rodiny vyberú niekam na výlet. No pri rozhovoroch vidíme, že ide o niečo viac a nejde len o výlet, pretože krajinu, v ktorej sa narodíme, si nevyberáme. Režijný debut Panaha Panahia rozpráva príbeh o spoločenskom posolstve krajiny. Snímku Na ceste z roku 2021 si môžete pozrieť v kine Lumiére alebo v kine Film Europe.

A ešte jeden tip na seriál. Na počesť speváčky Ivety Bartošovej, ktorá si tragicky vzala život pred ôsmimi rokmi vlastnou rukou, platforma Voyo prináša seriál Iveta. Bližšie nám ukazuje jej mladosť a túžbu stať sa speváčkou. Začína v speváckom zbore spolu so svojou sestrou dvojičkou Ivanou. V prvej časti vidíme jej prvé stretnutie so spevákom Petrom Sepéšim, s ktorým neskôr naspievala duet Knoflíky lásky.


Ďalšie články