Silný tlak na sudcu Kavanaugha, aby zmenil postoj. Nepokoje v Amerike pokračujú, médiá násilnosti zľahčujú

kavanaugh Brett Kavanaugh počas vypočutia pred Justičným výborom amerického Senátu vo Washingtone 27. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Uplynulý týždeň priniesol vlnu vandalských útokov na kostoly v USA, snahu o podpálenie ďalšieho pro-life centra aj protesty pred domami sudcov. Senát medzitým odmietol ďalší radikálny propotratový zákon.

Amerika rieši otázku potratov škandalóznym spôsobom. Rastie násilie, mediálny tlak, všadeprítomné hoaxy, útoky na katolícku cirkev a kresťanov. Na prvý pohľad je zrejmé, že prituhuje. Očakáva sa totiž, že päť sudcov Najvyššieho súdu chce zvrátiť 49 rokov staré rozhodnutie Roe vs. Wade, ktoré odvodilo právo na potrat z textu americkej ústavy. Pätica sudcov sa domnieva, že žiadne také právo v ústave nie je, preto si tému potratov majú riešiť jednotlivé štáty USA samostatne. Na Slovensku sme tento princíp volali kultúrno-etická zvrchovanosť. V EÚ to dnes funguje (Poľsko má potraty obmedzené, Maďarsko či Francúzsko veľmi dostupné), dokáže to napodobniť aj USA?

O tom rozhodne hlasovanie 9 sudcov Najvyššieho súdu, piati z nich avizujú, že to zmeniť chcú. Ale v konzervatívnych kruhoch sa najnovšie špekuluje, že jeden z nich – Brett Kavanaugh – si nemusí byť svojím rozhodnutím úplne istý. O tom, že môže byť najslabším ohnivkom reťaze, môže nepriamo svedčiť aj to, že čelí systematickému cielenému tlaku liberálnych aktivistov. Kavanaugha sa liberálne médiá a aktivisti snažili zlikvidovať ešte, keď kandidoval za sudcu. Zvolený bol najmä vďaka tomu, že dokázal enormnému tlaku čeliť a že mal podporu republikánov a najmä prezidenta Trumpa.

Ako tieto pochybnosti vznikli?

V pondelok usporiadala organizácia Ruth Sent Us, ktorá stojí za násilnými vyhrážkami, protest aj pred domom sudcu Alita, ktorý je autorom predbežného rozhodnutia Najvyššieho súdu. Ale najpočetnejšie a údajne aj najagresívnejšie zhromaždenia sa počas celého týždňa konajú pred domom sudcu Kavanaugha.

K symbolike patria červené rúcha absurdne odkazujúce na seriál Príbeh služobníčky, ktorý hovorí o dystopickej hrozbe teologickej vlády v USA. Na tom porovnaní nesedí nič, ale to nijako zvlášť neprekvapuje.

Práve Brett Kavanaugh sa spomína najčastejšie. Neznamená to, že by sme vedeli, že zmenil názor, stále ide iba o špekulácie. Napríklad ľavicový portál Vox upozorňuje, že pri Kavanaughovi by mali byť pochybnosti o jeho hlasovaní najmenšie, keďže práve z jeho dvoch vystúpení, v ktorých kritizoval rozhodnutie Roe vs. Wade, vychádzal vo svojom predbežnom rozhodnutí aj sudca Alito. Kavanaugh by mal preto patriť k opore konzervatívnej väčšiny.

Šíria sa však aj opačné pochybnosti, špekuluje sa, či sudca Kavanaugh nezmení postoj k téme a svoje predbežné hlasovanie proti návrhu sudcu Alita. Túto obavu vyslovil vo svojej rozhlasovej šou veľmi počúvaný americký moderátor Michael Medved. Témy sa dotkol aj televízny moderátor Tucker Carlson, ktorý vo svojom programe, kde sa venoval téme zastrašovania sudcov, povedal, že protesty pred domom sudcu Kavanaugha majú za cieľ tlačiť na neho cez jeho manželku a dve dcéry, aby zmenil svoj názor a nepodporil zrušenie Roe vs. Wade. Ako pripomenul Carlson, zastrašovanie sudcov je federálny zločin, ale vláda ani médiá voči tomu nič nerobia. Carlson kritizoval aj mediálne pokrývanie násilností potratových aktivistov v hlavných médiách. Portál Politico, ktorý zverejnil predbežný rozsudok Najvyššieho súdu, napríklad po podpálení pro-life centra vo Wisconsine na titulku nenapísal, že centrum bolo podpálené, ale len to, že tam vypukol oheň.

O tom, či Kavanaugh napokon zmení názor, nebudeme špekulovať, tému budeme naďalej sledovať. Mimochodom, svojím hlasovaním si zatiaľ nie je istý ani predseda súdu John Roberts, ktorého hlas preto nebol zarátaný medzi päticu predbežných podporovateľov zrušenia rozhodnutia Roe vs. Wade.

V Amerike pokračujú aj protesty v uliciach, ktoré sprevádza obscénnosť, vulgarita a násilie.

Antikatolicizmus a násilné demonštrácie pokračujú

Počas uplynulých sedem dní pribudli útoky voči cirkvi a pro-life aktivistom. Asi najzávažnejším útokom bola snaha o podpálenie ďalšieho pro-life centra, tentoraz v meste Keizer v štáte Oregon. V noci z nedele na pondelok sa do centra s názvom Oregon Right to Life snažil vlámať vandal, ktorý ho mal v úmysle podpáliť. No keďže sa mu nepodarilo dostať sa dnu, hodili zápalné fľaše len na vonkajšie múry budovy, ktoré sa však podarilo rýchlo uhasiť a materiálne škody boli minimálne.

V pondelok sa zas na sociálnych sieťach šírila správa o tom, že v meste Katy v Texase niekto ukradol z kostola bohostánok. Táto udalosť nemusí mať priamy súvis s nepokojmi, ktoré sa rozpútali po uniknutí predbežného rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorým by v USA malo byť zrušené právo na potrat. No kvôli vyhrážkam organizácie Ruth Sent Us, ktorá na Twitteri vyzývala na demonštrácie v kostoloch a vyhrážala sa spálením eucharistie, sa mnohí obávajú, či nešlo o akciu práve tejto organizácie alebo jej prívržencov. V stredu médiá informovali, že vykradnutý bohostánok bol nájdený pohodený na zemi pri miestnej predajni Buger King. Už na druhý deň bol vraj znova ukradnutý.

Počas týždňa sa na internete objavilo tiež video potratových aktivistov, ktorí chceli počas omše vniknúť do Katedrály svätého Jakuba v meste Seattle. Z neskorších informácií vyplynulo, že diecéza dostala o plánovanom útoku informácie vopred, a preto pred kostol postavila ochranku, ktorá protestujúcich požiadala, aby nevstupovali do chrámu, pretože tam prebieha omša. Jedna zo žien sa však vyrútila oproti ochrankárovi, ktorý sa bránil, následkom čoho žena spadla zo schodov. Diecéza vo svojom stanovisku uviedla, že žena nebola ochrankárom tlačená a celý incident bol len dôsledkom sebaobrany. Samotný incident nie je dobre vidieť na kamerovom zázname, avšak miestna polícia, ktorá bola na miesto v predstihu privolaná, vo svojej správe incident tiež popisuje ako útok na ochranku.

Ako vidno na videu, po incidente začali protestujúci na ochrankára slovne napádať a častovať ho vulgarizmami, na čo zasiahla už aj polícia, na ktorú protestujúci taktiež dorážali. Po upozornení od policajta, že sa nachádzajú na súkromnom pozemku, nakoniec protestujúci zostúpili dole zo schodov vedúcich ku kostolu, kde si ľahli a bránili ďalším ľuďom, ktorí chceli ísť do alebo z kostola.

Ak si príspevok otvoríte na novom okne, môžete vidieť ďalšie videá a fotografie z miesta incidentu.

Počas týždňa sa taktiež objavilo množstvo správ o útokoch vandalov na kostoly a pro-life centrá. Vo väčšine prípadov sa jednalo o posprejovanie budov heslami potratového hnutia. Týchto incidentov boli po celých spojených štátoch desiatky. Mnohé z nich boli na sociálnych sieťach schvaľované potratovými aktivistami, ktorí vyzývali na podobné akcie aj v ďalších mestách.

https://twitter.com/Magister_Pownd/status/1523703253925769216

Senátor Scott: Kedy teda začína život?

Ako sme už informovali, Senát medzitým odmietol ďalší extrémny potratový návrh zákona, ktorý by prakticky umožňoval potraty až do narodenia dieťaťa na celom území USA a lekárom by zakazoval uplatniť si na vykonávanie potratov výhradu vo svedomí. Podobný návrh zákona pritom neprešiel už vo februári tohto roka. Celú situáciu výstižne okomentoval Ben Shapiro, ktorý napísal, že skutočným nadpisom toho, čo sa udialo v senáte, je, že 49 demokratických senátorov hlasovalo za zákaz akejkoľvek ochrany nenarodených detí až do okamihu narodenia.

Jednoduchú a priamu otázku adresoval svojim kolegom hlasujúcim za potraty do konca 9. mesiaca aj senátor Rick Scott z Floridy: „Mám pre demokratov jednoduchú otázku: Kedy teda podľa vás začína život?“

Na druhej strane, obzvlášť bizarnú obranu potratov priniesla Katie Porterová, demokratická kongresmanka z Kalifornie, ktorá vo vysielaní spravodajského kanála MSNBC obhajovala potraty ako súčasť boja Bidenovej administratívy (ktorá v súčasnosti čelí veľkej kritike za vysokú infláciu) a demokratickej strany proti inflácii.

Napokon, zaujímavú reportáž o tom, čo sa dialo pred Najvyšším súdom a aké postavenie má v celom spore o potraty viera, priniesol Declan Leary z portálu American Conservative. Leary v texte ukazuje, aké úlohy zohrávajú katolíci v oboch táboroch aktivistov, popisuje fyzické útoky aj bizarné situácie, ktoré sa odohrávali pred budovou Najvyššieho súdu. Je to malá sonda do duše súčasnej Ameriky. Ak rozumiete po anglicky, odporúčame vám jeho text, ktorý môžete nájsť na tomto mieste.


Ďalšie články