Prvé body biatlonové trápenie neukončili, Fialkové si dávaju pauzu

slovenská biatlonistka Paulína Fialková Paulína Fialková Foto: TASR/AP

Piate kolo Svetového pohára v biatlone prinieslo prvé slovenské body. O ich zisk sa postarala Ivona Fialková. Trápenie po dvojtýždňovej karanténe ich však neopustilo. Aj napriek vyšším umiestneniam sa po pretekoch obe sťažovali na zdravotné problémy. Rozhodli sa preto nezúčastniť ďalšieho kola a ich účasť na majstrovstvách sveta je ohrozená.

Paulína Fialková sa v tejto sezóne vrátila do čias kariérnych začiatkov, kedy ukončovala preteky na 70. až 80. pozícii. Vzniknutá situácia nevyvoláva pocity déjà vu, skôr pripomína nočnú moru, z ktorej sa nedokáže biatlonistka zobudiť.

Od jej prvých pretekov ju trápi streľba, ktorá je v priemere druhá najhoršia v celej kariére. Jej úspešnosť dosahuje slabých 63 percent, za prvou Marte Olsbu Roiselandovú stráca 26 percent. Trestné okruhy nepridávajú ani jej bežeckej forme, ktorá v pretekoch po nevydarenej streľbe výrazne klesá. Predĺžil sa i čas strávený na strelnici, v porovnaní s najlepšou sezónou ostáva pri stojke dlhšie o štyri a pri ľahu o dve sekundy. Napriek tomu by lepšia streľba zásadný problém nevyriešila. Bežecky Fialková lavíruje medzi 50. až 60. miestom, pričom v predchádzajúcej sezóne sa pohybovala medzi 15 najlepšími.

„Chýba mi rýchlosť, ale to nie je všetko. Snažím sa tú krízu prekonať, neviem ako dlho to bude trvať a čo všetko ešte musím urobiť. Snažím sa robiť maximum, môj športový osud skúša koľko vydržím. Ja sa nevzdávam,“ uviedla Paulína Fialková po svojich tretích individuálnych pretekoch. Tie zakončila na 74. mieste. Hoci sa v úvode šprintu piateho kola zdalo, že sa Fialková zlepšila, pretekárka to na trati cítila inak. „Od štartu až do cieľa som cítila, že bežím zle a nevládzem. Mala som problém so svalmi aj s dýchaním,“ dodala.

Paulína Fialková si berie zdravotnú pauzu

Pre pretrvávajúce zdravotné problémy sa Fialková napokon rozhodla nezúčastniť šiesteho kola Svetového pohára, ktoré pokračuje v nemeckom Oberhofe 13. januára.

„Moje zdravotné problémy spôsobené novembrovým Covid-om stalé pretrvávajú. Je potrebné absolvovať dodatočné vyšetrenia, a preto sa ďalšieho kola svetového pohára v Oberhofe nezúčastním. Zdravie je teraz na prvom mieste!“ odkázala fanúšikom na svojom facebookovom profile.

Do majstrovstiev sveta ostávajú už len dve kolá Svetového pohára, preto už nie je otázne, či sa dokáže Fialková vrátiť do formy, ale či sa ich vôbec zúčastní. Ak by zdravotné problémy pretrvávali, hrozí, že naša najlepšia biatlonistka sezónu predčasne ukončí. Jej sen o premiérovom víťazstve sa tak zatiaľ odkladá na neurčito.

Ivona pomaly napredovala k svojmu štandardu, sezónu však prerušuje

Mierne zlepšenie v ročníku po piatom kole zaznamenala Ivona Fialková, ktorá sa dokázala odtrhnúť od 50. priečky a pripísala si prvé body. 28. miestom sa kvalifikovala do stíhacích pretekov už tretíkrát.

„Vzhľadom k tomu ako začal tento rok, som spokojná. Má to stúpajúcu tendenciu. Urobila som veľmi tesnú chybu na stojke. Bežecky som podala štandardný výkon na tieto ťažké trate. Môže to byť aj lepšie s lepšou bežeckou kondíciou,“ zhrnula svoje piate preteky Fialková.

Aj napriek lepším výsledkom naďalej bojuje so svojou formou, ktorá nie je celkom optimálna. V predchádzajúcej sezóne patrila bežecky v priemere medzi 30 najlepších, čo bolo jej kariérne maximum. V tejto sezóne sa prepadla až k 50. miestu. Pretekársky sa v dôsledku slabšej streľby zvykla radiť okolo 40. miesta, v tomto ročníku si pohoršila o osem miest.

Z bežeckého hľadiska momentálne zaostáva za svojou staršou sestrou, lepšie sa jej však darí v streľbe, ktorá ju ťahá na poprednejšie umiestnenia. V nej priemerne dosahuje úspešnosť 70 percent. Svoju presnejšiu streľbu si pokazila v posledných stíhacích pretekoch, v ktorých sa dopustila až siedmich chýb. Predtým dokázala zostreliť až 80 percent terčov. Po nedeľnej tímovej disciplíne, miešanej štafete, a zároveň tretích pretekoch v troch dňoch, ledva lapala po dychu.

Preto sa uchýlila k rovnakému rozhodnutiu ako jej sestra. „Zdravotné problémy spojené s novembrovým prekonaním covidu stále pretrvávajú a sú momentálne nezlučiteľné s vrcholovým športom. Rozhodli sme sa absolvovať podrobnejšie vyšetrenia a preto dnes cestujeme domov na Slovensko. Budem vás informovať o ďalšom postupe po konzultácii s odborníkmi,“ informovala Ivona na svojom facebookovom profile.


Ďalšie články