Robert Kaliňák ide na slobodu, rozhodol Najvyšší súd

Robert Kaliňák. Foto: Dano Veselský/TASR Robert Kaliňák. Foto: Dano Veselský/TASR

Najvyšší súd prepustil Roberta Kaliňáka z vyšetrovacej väzby. Exminister vnútra je naďalej stíhaný, vyšetrovaný však bude na slobode.

Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. „Trestné stíhanie obvineného považuje senát NS SR vo všetkých bodoch, ktoré sa mu kladú za vinu za dôvodné, avšak sťažnostný súd – na rozdiel od sudcu pre prípravné konanie, žiadne dôvody kolúznej väzby u obvineného nezistil,“ uviedla. Senát zasadal v zložení z predsedu senátu Petra Hatalu a členov Juraja Klimenta a Petra Štifta, pričom rozhodol jednomyseľne.

Rozhodnutiu o väzbe predchádzalo podľa hovorkyne oznámenie zaujatosti zo strany všetkých členov senátu, o ktorých iný senát tunajšieho súdu rozhodol 1. mája tak, že nie sú zaujatí. Následne senát rozhodol o námietke zaujatosti podanej obvineným Robertom Kaliňákom voči sudcovi Jurajovi Klimentovi tak, že nie je zaujatý.

Kaliňák a Mikulec reagujú

Robert Kaliňák považuje svoje trestné stíhanie za nezmysel. Ide podľa neho o politický proces. Po prepustení z väzby podčiarkol, že súdy v jeho prípade doteraz nerozhodovali o dôvodnosti samotného stíhania, ale len o väzbe. Jeho obhajca David Lindtner podotkol, že súdy sú pri rozhodovaní o väzbe časovo limitované a nemajú možnosť si preštudovať všetky spisy tak, aby vedeli hovoriť o dôvodnosti stíhaní. Môžu podľa neho dospieť k záveru, ale nemožno to brať ako meritórne rozhodnutie.

„Platí veta, že sú to naozaj nezmysly. Budeme sa k tomu vyjadrovať postupom času, keď už bude pokračovať samotné trestné konanie. Nemôžem hovoriť k skutku,“ skonštatoval Kaliňák. Považuje za nezmysel naháňať politických súperov za to, že svojich oponentov označia za daňových podvodníkov. Hovorí o „stalinistickom“ výkone práva.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) rozhodnutie Najvyššieho súdu rešpektuje. Za dôležité považuje to, že stíhanie Kaliňáka je vo všetkých skutkoch dôvodné a vyšetrovanie pokračuje. „To, že Najvyšší súd rozhodol, že už nie sú dôvody na kolúznu väzbu, je absolútne legitímne, ale vyšetrovanie sa týmto nekončí. Róbert Kaliňák zostáva obvinený a orgány činné v trestnom konaní budú ďalej pokračovať,“ povedal v reakcii Mikulec.

Svedčia viacerí kajúcnici

Proti Ficovi a Kaliňákovi svedčia viacerí kajúcnici vrátane Ľudovíta Makóa, Bernarda Slobodníka či Františka Imreczeho. Vyšetrovatelia NAKA v 107-stranovom uznesení o vznesení obvinenia odkazujú aj na tlačové konferencie opozície.

Špecializovaný trestný súd odôvodnil vzatie Kaliňáka do väzby, lebo v minulosti sa na sociálnej sieti aktívne vyjadroval k prebiehajúcim trestným veciam. Bývalý minister vnútra by preto podľa súdu mohol ovplyvňovať svedkov alebo spoluobvinených.

O vydaní poslanca Fica na väzobné stíhanie rozhodoval 4. mája parlament. Predsedu strany Smer však zákonodarcovia nevydali, keď z prítomných 150 poslancov 74 hlasovalo za, proti ich bolo 49, zdržalo sa 19 a nehlasovali ôsmi. Okrem strán opozície vydanie Fica nepodporili ani klub Sme rodina či vtedajšie poslankyne OĽaNO Romana Tabak a Katarína Hatráková.


Ďalšie články