Le Monde potvrdil pravosť videa, v ktorom ukrajinskí vojaci strieľajú do ruských zajatcov

vojak Ukrajinský vojak v zákope. Foto: Ozbrojené sily Ukrajiny

V spolupráci s nezávislými analytikmi sa francúzskemu denníku Le Monde podarilo preukázať pravosť videa, v ktorom príslušníci ukrajinského dobrovoľníckeho pluku strieľajú do ruských vojnových zajatcov.

Video z 27. marca zachytáva, ako ukrajinskí vojaci strieľajú do troch neozbrojených ruských zajatcov. Po tom, čo padnú tri výstrely, sa ruskí vojaci zrútia na zem. Video, ktoré natočil nezávislý analytik Erich Auerbach sa podarilo overiť denníku Le Monde.

Má ísť o príslušníkov ukrajinského dobrovoľníckeho pluku Slobožanščina, ktorí sa nachádzali na mieste činu, avšak nie je možné s určitosťou povedať, že strieľal práve príslušník tejto jednotky. Vodca jednotky Andrij Ianholenko sa však na záberoch objavuje pri obetiach. Na otázky denníku neodpovedal.

Podobné zaobchádzanie s vojnovými zajatcami je podľa Ženevských konvencií prísne zakázané.

https://standard.sk/204782/video-ukazuje-ako-ruski-vojaci-strielaju-civilistov-do-chrbta/

Kyjev v minulosti Rusko obvinil z inscenovania podobných videí

Náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj ešte v marci obvinil Rusko zo zinscenovania tohto videa. „Nepriateľ vyrába a zdieľa videá s neľudským zaobchádzaním s údajnými ruskými väzňami zo strany ukrajinských vojakov s cieľom zdiskreditovať ukrajinské obranné sily,“ povedal.

Kyjev však vyhlásil, že podobné obvinenia berie „veľmi vážne”, pričom nariadil okamžité vyšetrovanie. Poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč sa na margo obvinení nechal počuť, že ukrajinská armáda je európska armáda, ktorá so svojimi vojenskými zajatcami zle nezaobchádza. 

„Rád by som ešte pripomenul všetkým našim vojenským, civilným a obranným silám, že zlé zaobchádzanie so zajatcami je vojnový zločin, na ktorý sa nevzťahuje žiadna amnestia podľa vojenského práva a ktorý nie je premlčateľný,” dodal Arestovyč.

O mučení hovorí aj OSN

Vedúca misie OSN pre monitorovanie ľudských práv na Ukrajine Matilda Bognerová uviedla, že existujú dôveryhodné informácie o zlom zaobchádzaní s ruskými vojnovými zajatcami. Štandard o tom písal v samostatnom článku.

Ruskí vojaci mali byť vystavovaní rôznym formám ponižovania, čo podľa Bognerovej porušuje medzinárodné právo. Ukrajinskí vojaci mali zajatcov nútiť pod nátlakom robiť rôzne „vyhlásenia, ospravedlnenia a priznania“.

Západ zase Rusko obviňuje zo spáchania mnohých vojnových zločinov, ktorých cieľom mali byť aj civilisti. Ruskí vojaci preukázateľne znásilňovali ženy, nútili civilistov odísť do Ruska, vyskytol sa aj prípad znásilnenia ročného batoľaťa. Tieto veci pred časom vyvolali aj odvety z pomsty. Obe strany si však od začiatku vojny dokázali niekoľkokrát vymeniť zajatcov.


Ďalšie články