Remišová rozdá dôchodcom 170-tisíc tabletov. Chce ich učiť bojovať proti hoaxom a ruskej hybridnej vojne

Veronika Remišová. Foto: Pavol Zachar/TASR Veronika Remišová. Foto: Pavol Zachar/TASR

Projekt Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie má za cieľ zlepšiť digitálne zručnosti seniorov. Bude stáť takmer 70 miliónov eur z Plánu obnovy.

Aktuálne dáta Štatistického úradu odhalili, že minulý rok žila takmer tretina osamelých dôchodcov (28,5 percenta) pod hranicou chudoby. Nejde pritom o novinku. Ich situácia sa výrazne zhoršuje v priebehu posledných piatich rokov. Na porovnanie, v roku 2016 trpelo chudobou deväť percent seniorov.

Medzitým čelíme prudkému zdražovaniu. Medziročná hodnota inflácie vzrástla v apríli na 11,8 percenta. Pričinili sa o to rastúce ceny potravín, palív a účtov za energie. Možno predpokladať, že v roku 2022 sa životná úroveň dôchodcov ešte zhoršila.

Koaličná rada sa začiatkom týždňa nezhodla na protiinflačnom balíčku pomoci občanom, takže ho v stredu nik nepredložil na rokovanie vlády. V atmosfére pribúdajúcej skepsy však prichádza naozaj netradičná pomoc zo strany rezortu Veroniky Remišovej (Za ľudí).

Foto: ŠÚ SR

Notebooky zadarmo a školenia o informačnej bezpečnosti

Ministerka informatizácie hovorí o téme „digitálnej chudoby“, ktorá sa prejavuje tým, že s vekom klesá schopnosť ľudí pracovať s internetom. Proces digitalizácie je podľa nej nezvratný a postupne sa do online sveta budú presúvať všetky služby. Chce preto starším ľuďom na Slovensku rozdať digitálne zariadenia a budovať ich IT zručnosti.

„Nielenže vyškolíme a zlepšíme digitálne zručnosti vyše 172-tisíc seniorov, ale úspešným absolventom školení odovzdáme aj nakonfigurované a prispôsobené tablety, ktoré budú pre nich vstupnou bránou do online sveta,“ priblížila vo štvrtok Remišová.

Z Plánu obnovy sa na túto iniciatívu vyčlenilo 70 miliónov eur. V prepočte minie rezort na jedného dôchodcu asi štyristo eur. Polovicu z toho majú stáť tablety, ktoré sú podľa generálneho riaditeľa sekcie inovácií Petra Balíka „už na ceste“. Zvyšok sa minie na školenie.

Školenia majú mať jednotnú metodiku a budú pozostávať zo štyroch hlavných vzdelávacích okruhov – základná práca s digitálnym zariadením, vyhľadávanie informácií, komunikácia online a informačná bezpečnosť.

Na projekte v prípravnej fáze spolupracuje ministerstvo s Jednotou dôchodcov Slovenska a verejnými vysokými školami. „Finišujeme s prípravnou fázou a do konca júna počítame s vyškolením prvých tisíc seniorov,“ avizovala Remišová.

Do projektu sa vraj postupne budú môcť zapojiť aj ostatní seniori. Mechanizmus výberu bude jednoduchý – prednosť budú mať tí, ktorí sú v oblasti digitálnych technológií najmenej zruční. O detailoch bude Remišovej rezort informovať v najbližších týždňoch.

Žijeme dobu hoaxov, hovorí Remišová

Podľa ministerky nemožno iniciatívu redukovať na rozdávanie tabletov. Pre seniorov má totiž tri významné funkcie: umožní im vyššiu socializáciu, zlepší ich informovanosť a poskytne im aj elektronické zariadenie.

Ministerstvo si dalo vypracovať kvantitatívny prieskum na vzorke takmer šesťsto respondentov. Vyplynulo z neho, že 41 percent slovenských seniorov vo veku 65 až 88 rokov nevlastní žiadne digitálne zariadenie – počítač, smartfón ani tablet. Vyše 90 percent pritom súhlasí s názorom, že by im digitálne technológie uľahčili kontakt s blízkymi a každodenný život. Na druhej strane je otázne, či si dôchodcovia v čase zdražovania budú môcť dovoliť zriadiť internetové pripojenie, aby mohli tablety používať.

Prieskum tiež ukázal, že seniori príliš nedôverujú mediálnemu obsahu. Tretina opýtaných (33 percent) nevie definovať, ktoré médium je dôveryhodné, respektíve nedôveruje žiadnemu. Každý piaty respondent sa nikdy nestretol s pojmom dezinformácia alebo hoax.

To sa podľa šéfky informatizácie prejavilo už počas pandémie covidu. „Informácie sa šírili neskutočnou bleskovou rýchlosťou. Často to boli dezinformácie, nezmysly, hoaxy, ktoré doslova ohrozovali život.“

Ďalší rozmer zažívame podľa nej počas vojny na Ukrajine. „Druhý pilier vojnového konfliktu je hybridná vojna. Slovensko je terčom hybridnej vojny. Ruská propaganda je všade na internete, a ak seniori nemajú digitálne zručnosti, môžu tejto propagande veľmi ľahko podľahnúť,“ varuje Remišová.

(tasr, est)


Ďalšie články