Aprílová inflácia dosiahla takmer 12 percent. Rast cien na Slovensku je najvyšší od júna 2000

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/František Iván Ilustračný obrázok. Foto: František Iván/TASR

Medziročná inflácia vzrástla v apríli na 11,8 percenta. Stúpa už pätnásty mesiac za sebou a je najvyššia od júna 2000. Jej aktuálnu úroveň podporili naďalej najmä rastúce ceny potravín, palív a účtov za energie. Ceny však stúpali aj pri ostatných položkách. Viac ako polovica z dvanástich odborov dosiahla medziročný rast vyšší ako 7 percent.

Ceny potravín boli medziročne drahšie o 14,3 percenta, a to vo všetkých deviatich sledovaných položkách. V medziročnom porovnaní výšku inflácie najviac ovplyvnili vyššie ceny chleba a obilnín o 16,4 percenta, olejov a tukov o 29,8 percenta, zeleniny o 26,2 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Spomedzi položiek, ktoré majú významnejší podiel vo výdavkoch domácností, sa pod aktuálne čísla podľa úradu podpísali aj drahšie mlieko, syry a vajcia o 13 percent, ako aj mäso o 12 percent. Pri nealkoholických nápojoch vzrástli ceny za kávu, čaj a kakao aj za minerálne vody, nealko a šťavy.

Najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností predstavujú náklady na bývanie, pričom ich rast bol v apríli na úrovni 15,7 percenta. Medziročný rast sa zvýšil ako pri imputovanom nájomnom, tak aj pri službách súvisiacich s bývaním.

Pri energiách sa podľa úradu stále prejavuje vplyv úprav cien v rámci regulovaných sieťových odvetví z januára. V apríli si domácnosti k tomu priplatili aj za tepelnú energiu a pevné palivá. Pohonné hmoty mali medziročne vyššie ceny o 31,2 percenta. V porovnaní s aprílom 2021 sme si priplatili aj za stravovanie v reštauráciách a kaviarňach o 11,7 percenta, náklady na osobnú starostlivosť o 8,7 percenta, za ambulantné služby 7,1 percenta.

(sita)


Ďalšie články