Zelenskyj pozval Čaputovú na návštevu Ukrajiny

Bez názvu Zuzana Čaputová. Foto: Reprofoto

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pozval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú na návštevu Ukrajiny. Informoval o tom samotný Zelenskyj v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

„Telefonoval som s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hovorili sme o pokroku v súvislosti s nadobudnutím štatútu kandidátskej krajiny Európskej únie, podporili sme narastajúce sankcie. Diskutovali sme aj o dovoze paliva zo Slovenska,“ uviedol Zelenskyj na Twitteri.

„Poďakoval som sa za humanitárnu a obrannú pomoc a pozval som ju na Ukrajinu,“ uzavrel Zelenskyj svoj príspevok.

 Čaputová tento víkend v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedla, že zvažuje výber konkrétneho termínu návštevy Ukrajiny s tým, že eviduje pozvanie od ukrajinského prezidenta. „Chcem tam prísť s konkrétnym cieľom alebo účelom. Nechcem to uchopiť ako vojnovú turistiku,“ podotkla v relácii. Takáto návšteva je podľa nej spôsob vyjadrenia podpory Ukrajine.

Ukrajinu začiatkom apríla už navštívil slovenský premiér Eduard Heger, ktorý tam cestoval spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Cieľom tejto návštevy bolo vyjadriť podporu krajine bojujúcej proti ruskej invázii.

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa tento týždeň poďakoval Slovensku za solidaritu a pomoc, ktorú poskytuje Ukrajine, aj vo videopríhovore k poslancom Národnej rady SR. Zelenskyj vtedy zároveň vyzval na pokračovanie pomoci, a to v obrannej oblasti, v téme sankcií i v podpore európskej perspektívy Ukrajiny.

(tasr)


Ďalšie články