Príjmy Ruska z ropy tento rok vzrástli o 50 percent, aj napriek bojkotu

Príjmy Ruska z ropy tento rok aj napriek bojkotu vzrástli o 50 percent, uviedla Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). Polovičný nárast prichádza v čase, keď sa mnohí odberatelia surovine z východu vyhýbajú.

Moskva každý mesiac v tomto roku získala takmer 20 miliárd USD (18,95 miliardy eur), keď objem predaja ropy a ropných produktov dosiahol okolo 8 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne, uviedla IEA vo svojej mesačnej správe. A to aj napriek tomu, že pre obchodné reštrikcie prijaté po ruskej invázii na Ukrajinu sa mnohí obchodníci a rafinérie vyhýbajú ruskej rope.

Dodávky z Ruska pokračujú, aj keď Európska únia (EÚ) pripravuje zákaz dovozu a medzinárodné koncerny, ako Shell či TotalEnergies, prisľúbili, že prestanú nakupovať ruskú ropu. Zvýšený záujem o zlacnenú ropu z Ruska majú Čína a India.

Draho? Môže byť ešte drahšie

IEA vo svojej aktuálnej mesačnej správe nijako výrazne nezmenila vyhliadky pre svetový trh s ropou. Na globálnom trhu je nedostatočná ponuka, čo sa môže ešte zhoršiť v najbližších mesiacoch po zotavení dopytu zo strany Číny, ktorý priškrtili protipandemické opatrenia.

Zníženie dodávok rafinovaných ropných produktov z Ruska ešte zhoršilo situáciu na trhu. Ich rezervy klesli sedem kvartálov po sebe, pričom zásoby takzvaných stredných ropných destilátov sú najnižšie od roku 2008.

Aj napriek všetkým problémom Moskva v prvých štyroch mesiacoch 2022 profitovala z vysokých cien ropy. Jej príjmy z exportu ropy a ropných produktov v tomto období medziročne stúpli o 50 percent. Európska únia (EÚ) bola aj napriek sankciám uvaleným na Moskvu v apríli stále najväčším trhom pre ruský export, keď sem smerovalo až 43 percent.

Rusi ešte len môžu mať problémy

Začínajú sa však objavovať prvé signály narušenia odolnosti Ruska. Dodávky ruskej ropy v apríli klesli o 1 milión barelov denne, pričom tieto straty sa môžu v druhej polovici roka strojnásobiť, odhaduje IEA. Sankcie EÚ proti ruským firmám, ako je Rosnefť, začnú platiť 15. mája a Brusel pripravuje úplný zákaz dovozu ruskej ropy.

„V prípade dohody nové embargá urýchlia reorientáciu obchodných tokov, ktorá už prebieha, a donútia ruské ropné spoločnosti uzavrieť ďalšie ťažobné vrty,“ dodala.

(tasr, tod)


Ďalšie články